E-book Wielkanoc

Wigilia w PRL-u. Tak kiedyś wyglądały święta

Jak wyglądała Wigilia w PRL-u? Dla większości to wspomnienie długich kolejek do sklepu, ubierania żywej choinki czy widoku równie żywego karpia pływającego w wannie. Zobacz galerię zdjęć przedstawiającą święta w PRL-u i przypomnij sobie, jak wyglądała kiedyś wigilia.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Choć dawniej nie było łatwodostępnych produktów spożywczych czy tanich prezentów pod choinkę, Polacy i tak spotykali się całymi rodzinami, aby celebrować święta Bożego Narodzenia. Jak wyglądała wigilia w PRL-u? Sprawdź galerię fotografii upamiętniającą zakupy przedświąteczne i wieczór wigilijny.

Sprawdź także: Jak wyglądały przygotowania przedświąteczne w PRL-u? Archiwalne zdjęcia

Zakupy przedświąteczne w PRL-u

Niekoniecznie przyjemnym, ale z pewnością mocnym wspomnieniem Polaków są długie kolejki w PRL-u. Również podczas zakupów przedświątecznych trzeba było się nastać, aby otrzymać upragnione produkty spożywcze. Te „rzucano" do różnych sklepów, więc nigdy nie było pewności, co akurat zastanie się w danym dniu. Ważne też były limity na przydzielonych kartkach (np. na cukier czy mięso) - nie można było ich przekroczyć. 

W ten sposób całe rodziny brały udział w przygotowaniach do Wigilii. Ktoś zakupił cukier i masło na ciasta, a inni - wędliny na drugi dzień świąt. Grzyby czy owoce na kompot zdobywało się od bliskich ze wsi albo nabywało znacznie wcześniej i suszyło na lampach. Zapach produktów roznosił się więc po całym mieszkaniu czy domu. Nie można też było zapomnieć o opłatkach - w PRL-u święta miały znacznie mocniejszy wydźwięk religijny niż w obecnych czasach. 

To, co zmieniło się na lepsze, to zwyczaj kupowania karpia. Kiedyś był dostępny wyłącznie żywy, więc przez kilka dni pływał w wannie, by w końcu tata czy dziadek uśmiercił go, a mama lub babcia oporządziły tuż przed wigilią. Na szczęście dziś karp jest zabijany w taki sposób, aby jak najmniej cierpiał i kupujemy go często w postaci filetów. Coraz więcej osób zastępuje też karpia innymi rybami.  

Sprzedaż karpi na wigilię / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sprzedaż karpi w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Opłatek nabywano w kościołach lub na targach / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kolejki w supersamach były ogromne / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zakupy przedświąteczne w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zakupy na święta w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Produkty świąteczne (orzechy i jabłka) na targu / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sprzedaż grzybów suszonych na targu / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u

Choć posiłki podczas wigilii w PRL-u były skromniejsze niż dziś, wciąż udawało się przygotować 12 tradycyjnych potraw. Oczywiście niemal wszystkie dania przyrządzano samodzielnie, choć w większych miastach dało się nabyć produkty garmażeryjne na zamówienie. W zależności od regionu i możliwości finansowych rodzin podawano różne zupy, ryby oraz desery. Obowiązkowy był także kompot z suszu, do którego dawniej często nie dodawano w ogóle przypraw korzennych. Był on mocniejszy w smaku, również za sprawą wędzonych śliwek.

W PRL-u także zakwas na barszcz czerwony robiło się samemu. Ciasto na piernik staropolski stało w kuchni już od listopada, podobnie - w salonie, nad grzejnikiem czy piecem, zwisały sznury grzybów. Gospodynie lepiły pierogi, szatkowały kapustę, gotowały bigos i filetowały ryby. Porcje były mniejsze, ale smak wyborny, jak dziś. Kiedyś więcej czasu tuż przed wigilią poświęcało się na pichcenie w kuchni, bo nie było tak dużej możliwości mrożenia gotowych dań.

W tym czasie dzieci ozdabiały pięknie pachnącą choinkę własnoręcznie wykonanymi papierowymi ozdobami. Tatowie, wujkowie czy dziadkowie pomagali ze szklanymi dekoracjami (te były wyjątkowo kruche). Całe rodziny zbierały się przy wigilijny stole wieczorem, wraz z dostrzeżeniem symbolicznej pierwszej gwiazdy, by przełamać się opłatkiem i wspólnie obchodzić święta.

Jak wyglądała Wigilia w PRL-u? W kolejnym kroku przystępowano do zjedzenia wszystkich pyszności. O północy większość rodzin udawała się jeszcze na pasterkę, czyli tradycyjną, uroczystą mszę dla chrześcijan, odprawianą, by upamiętnić Boże Narodzenie. 

Na święta życzymy naszym Czytelnikom wszystkiego dobrego, zdrowia, radości i samych pyszności przez cały kolejny rok!

Podziwianie szopek bożonarodzeniowych / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Szopki bożonarodzeniowe / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ubieranie choinki / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Choinka w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Papierowa ozdoba na choinkę / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Popularną dekoracją była gwiazda betlejemska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święta Bożego Narodzenia w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u dla najmłodszych / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Najczęściej dzieciom wręczano lalki i misie / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe



Zobacz także:

Dlaczego makowiec pęka przy pieczeniu? Ten trik sprawi, że ciasto będzie idealne »

Świąteczny obiad - przygotuj idealne mięso na uroczyste spotkanie »

Zachwala ją Robert Makowicz. Tę niedocenianą przyprawę stosuj także leczniczo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Śląskie makrony odpustowe

Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...

Odsłon: 48

30 min
1
30 min
7
15 min
7
30 min
7
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 531

30 min
7

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

21
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

6