Dania jednogarnkowe

Jak wyglądała Wigilia w PRL-u? Dla większości to wspomnienie długich kolejek do sklepu, ubierania żywej choinki czy widoku równie żywego karpia pływającego w wannie. Zobacz galerię zdjęć przedstawiającą święta w PRL-u i przypomnij sobie, jak wyglądała kiedyś wigilia.

Wigilia w PRL-u | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Choć dawniej nie było łatwo dostępnych produktów spożywczych czy tanich prezentów pod choinkę, Polacy i tak spotykali się całymi rodzinami, aby celebrować święta Bożego Narodzenia. Jak wyglądała wigilia w PRL-u? Sprawdź galerię fotografii upamiętniającą zakupy przedświąteczne i wieczór wigilijny.

Sprawdź także: Jak wyglądały przygotowania przedświąteczne w PRL-u? Archiwalne zdjęcia

Zakupy przedświąteczne w PRL-u

Niekoniecznie przyjemnym, ale z pewnością mocnym wspomnieniem Polaków są długie kolejki w PRL-u. Również podczas zakupów przedświątecznych trzeba było się nastać, aby otrzymać upragnione produkty spożywcze. Te „rzucano” do różnych sklepów, więc nigdy nie było pewności, co akurat zastanie się w danym dniu. Ważne też były limity na przydzielonych kartkach (np. na cukier czy mięso) - nie można było ich przekroczyć. 

W ten sposób całe rodziny brały udział w przygotowaniach do Wigilii. Ktoś zakupił cukier i masło na ciasta, a inni - wędliny na drugi dzień świąt. Grzyby czy owoce na kompot zdobywało się od bliskich ze wsi albo nabywało znacznie wcześniej i suszyło na lampach. Zapach produktów roznosił się więc po całym mieszkaniu czy domu. Nie można też było zapomnieć o opłatkach - w PRL-u święta miały znacznie mocniejszy wydźwięk religijny niż w obecnych czasach. 

To, co zmieniło się na lepsze, to zwyczaj kupowania karpia. Kiedyś był dostępny wyłącznie żywy, więc przez kilka dni pływał w wannie, by w końcu tata czy dziadek uśmiercił go, a mama lub babcia oporządziły tuż przed wigilią. Na szczęście dziś karp jest zabijany w taki sposób, aby jak najmniej cierpiał i kupujemy go często w postaci filetów. Coraz więcej osób zastępuje też karpia innymi rybami.

Sprzedaż karpi na wigilię / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sprzedaż karpi w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Opłatek nabywano w kościołach lub na targach / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Kolejki w supersamach były ogromne / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zakupy przedświąteczne w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Zakupy na święta w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Produkty świąteczne (orzechy i jabłka) na targu / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Sprzedaż grzybów suszonych na targu / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u

Choć posiłki podczas wigilii w PRL-u były skromniejsze niż dziś, wciąż udawało się przygotować 12 tradycyjnych potraw. Oczywiście niemal wszystkie dania przyrządzano samodzielnie, choć w większych miastach dało się nabyć produkty garmażeryjne na zamówienie. W zależności od regionu i możliwości finansowych rodzin podawano różne zupy, ryby oraz desery. Obowiązkowy był także kompot z suszu, do którego dawniej często nie dodawano w ogóle przypraw korzennych. Był on mocniejszy w smaku, również za sprawą wędzonych śliwek.

W PRL-u także zakwas na barszcz czerwony robiło się samemu. Ciasto na piernik staropolski stało w kuchni już od listopada, podobnie - w salonie, nad grzejnikiem czy piecem, zwisały sznury grzybów. Gospodynie lepiły pierogi, szatkowały kapustę, gotowały bigos i filetowały ryby. Porcje były mniejsze, ale smak wyborny, jak dziś. Kiedyś więcej czasu tuż przed wigilią poświęcało się na pichcenie w kuchni, bo nie było tak dużej możliwości mrożenia gotowych dań.

W tym czasie dzieci ozdabiały pięknie pachnącą choinkę własnoręcznie wykonanymi papierowymi ozdobami. Tatowie, wujkowie czy dziadkowie pomagali ze szklanymi dekoracjami (te były wyjątkowo kruche). Całe rodziny zbierały się przy wigilijny stole wieczorem, wraz z dostrzeżeniem symbolicznej pierwszej gwiazdy, by przełamać się opłatkiem i wspólnie obchodzić święta.

Jak wyglądała Wigilia w PRL-u? W kolejnym kroku przystępowano do zjedzenia wszystkich pyszności. O północy większość rodzin udawała się jeszcze na pasterkę, czyli tradycyjną, uroczystą mszę dla chrześcijan, odprawianą, by upamiętnić Boże Narodzenie. 

Na święta życzymy naszym Czytelnikom wszystkiego dobrego, zdrowia, radości i samych pyszności przez cały kolejny rok.

Podziwianie szopek bożonarodzeniowych / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Szopki bożonarodzeniowe / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Ubieranie choinki / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Choinka w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Papierowa ozdoba na choinkę / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Popularną dekoracją była gwiazda betlejemska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święta Bożego Narodzenia w PRL-u / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Wigilia w PRL-u dla najmłodszych / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Najczęściej dzieciom wręczano lalki i misie / Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe


Źródło: Smaker.pl, Narodowe Archiwum Cyfrowe

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 328

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8