Wino z charakterem

Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie.

Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego podniebienia. Gruzja to ogólnie kraj wina, małe ogródki z winoroślami można znaleźć nawet w stolicy Tibilisi a poza miastami wszędzie natykamy się na winnice. Nie ma się, co dziwić takiej popularności tu trunku Dionizosa. Jak twierdzi wielu archeologów właśnie żyzne doliny Kaukazu Południowego, stanowią źródło pierwszych na świecie upraw winorośli i produkcji wina neolitu ponad 7000 lat temu. Wielo tysiącletnie wina w gruzińskiej historii, tradycji swoich winnic są splecione i nierozłączne z tożsamości narodowej. Warto wspomnieć, że somelierzy twierdzą, iż Gruzińskie wino nie ustępuje winom francuskim, włoskim, hiszpańskim czy portugalskim. Przede wszystkim jest ekologicznie czyste, wytwarzane bez przyśpieszeń technologicznych.

Polskim konsumentom na chłodniejsze jesienne dni warto polecić do obiadu wyraziste i intensywne białe gruzińskie wino Kondoli Rkatsiteli 2007, Marani. Wyczuwalny smak dojrzałej gruszki, jabłka, pigwy oraz aromat egzotycznych kwiatów rozgrzeją nasz organizm w coraz chłodniejszymi dniami. Jak większość win gruzińskich jest wyważone i posiada charakter.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2