Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również świeżością i bogactwem substancji odżywczych. Sprawdź, jak skomponować z nich pyszne i kolorowe wiosenne sałatki.

Co dodać do sałatek na wiosnę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Rzodkiewka, ogórki, pomidory czy szczypiorek to tylko kilka z wielu warzyw sezonowych, które wiosną i latem często lądują na naszych talerzach. Podczas zakupów trudno przejść obok nich obojętnie – nie dość, że zachwycają one swoim smakiem, wyglądem i świeżością, to jeszcze stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. W twojej lodówce zalega spora ilość warzyw? Zatem koniecznie przygotuj z nich wiosenne sałatki, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu bądź przekąska do pracy lub na podwieczorek.  

 Sprawdź także: Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Jakie warzywa do sałatki? 

Zastanawiasz się, po jakie warzywa do sałatki sięgnąć? Opcji jest co najmniej kilka. Jeśli szczególnie zależy ci na nowalijkach, do dyspozycji masz m.in. takie opcje jak:  

  • rzodkiewka,  
  • sałata,  
  • młoda marchewka,  
  • pomidory,  
  • cebula dymka,  
  • natka pietruszki,  
  • szczypiorek. 

Oczywiście do powyższej puli warto dorzucić inne warzywa, w tym szparagi, kapustę, szczaw, rukolę, groszek cukrowy, botwinkę, kalafior, karczochy, cukinię, fasolkę szparagową oraz szpinak. Na liście składników na wiosenne sałatki możesz umieścić także sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jeżyny, czereśnie oraz czarną i czerwoną porzeczkę.  

Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw? 

Choć warzywa i owoce przynoszą nam wiele dobrego pod względem zdrowotnym, należy pamiętać o tym, że mogą być one zanieczyszczone pestycydami. Na szczęście istnieje kilka skutecznych sposobów na zmniejszenie ich ilości. Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw? W tym celu możesz zastosować poniższy trzyetapowy proces.  

KROK 1: Usunięcie bakterii – na powierzchni warzyw i owoców znajdują się bakterie, których nie da się wypłukać pod kranem. Najlepiej zrobić to za pomocą roztworu na bazie wody oraz octu lub kwasku cytrynowego. 

KROK 2: Wypłukanie pestycydów – jest to kluczowy etap, w którym należy namoczyć owoce w miksturze z wody i sody oczyszczonej. Powinien on trwać ok. trzech minut.  

KROK 3: Płukanie – wypłucz dokładnie owoce i warzywa w czystej wodzie, aby usunąć z nich sodę oczyszczoną i inne składniki, które zastosowałeś w poprzednich etapach.  

Wiosenne sałatki – przepisy 

Skoro już wiesz, po jakie warzywa do sałatki sięgnąć i jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw, czas poznać kilka przepisów na wiosenne sałatki, dzięki którym odkryjesz nowe, ciekawe smaki i przy okazji dostarczysz sobie solidną porcję składników odżywczych. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się do samych warzyw i owoców – równie dobrze możesz postawić na sery, orzechy, mięsa, ryby oraz owoce morza. 

Wiosenna sałatka z serem feta  

Wiosenna sałata z serem feta to idealna opcja na drugie śniadanie. Aby ją przyrządzić, poza fetą musisz zaopatrzyć się w ogórki, żółtą papryką, sałatę masłową, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe, suszoną bazylię i oregano, cytrynę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.

Realizację przepisu rozpocznij od połączenia składników na sos, czyli soku z cytryny, oliwy z oliwek, bazylii, oregano oraz soli i pieprzu. Opłucz sałatę pod bieżącą wodą i rozłóż jej liście na półmisku. Umieść na nich pokrojone pomidorki, ogórki, cebulę, paprykę oraz ser feta. Polej całość wcześniej przygotowanym sosem.  

Wiosenna sałatka z jajkiem i tuńczykiem 

Wiosenna sałatka z jajkiem i tuńczykiem w sosie własnym jest na tyle sycąca i pożywna, że z powodzeniem możesz zaserwować ją w porze obiadowej. Poza dwoma wymienionymi produktami w jej skład wchodzi sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, oliwa z oliwek, sok z cytryny, suszony tymianek, płatki chili oraz sól i pieprz.

Na początek ugotuj jajka na twardo, a po ostygnięciu pokrój je na ćwiartki. Zrób sos, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz suszony tymianek. Wrzuć do miski opłukane i osuszone liście sałaty, a następnie jajka, pokrojone warzywa i tuńczyka. Polej potrawę sosem i oprósz płatkami chili. 

Wiosenna sałatka z kurczakiem 

Nie jesteś fanem tuńczyka, ale masz ochotę na coś sycącego i bogatego w białko? Zatem postaw na wiosenną sałatkę z kurczakiem. Aby ją wyczarować, na swojej zakupowej liście umieść pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, ogórki, rzodkiewkę, szpinak, rukolę, suszony tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Ponadto przyda ci się olej rzepakowy.

Posyp mięso słodką papryką oraz solą i pieprzem, a następnie równomiernie je podsmaż. Gdy wystygnie, pokrój je na kawałki. Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, suszony tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wrzuć do miski rukolę i szpinak. Dodaj kawałki kurczaka oraz pokrojoną rzodkiewkę, ogórki i pomidorki koktajlowe. Polej sałatkę sosem.  

Wiosenna sałatka z wędzonym łososiem  

Wśród przepisów na wiosenne sałatki nie może zabraknąć również tej z wędzonym łososiem w roli głównej. Poza rybą możesz uwzględnić w niej rzodkiewkę, miks sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę dymkę, szparagi, twarożek kozi, jogurt naturalny, słodką paprykę, sól, pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz ciemne pieczywo na grzanki.

Na początek ugotuj jajka na twardo i pokrój je na kawałki. Ugotuj szparagi, usuwając z nich wcześniej zdrewniałe końcówki. Połącz twarożek kozi z jogurtem naturalnym oraz solą i pieprzem, a z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w słodkiej papryce. Przyrządź grzanki, podpiekając kromki chleba w piekarniku i krojąc je w kostkę. Wysyp na półmisek miks sałat, po czym dorzuć pokrojoną cebulę, rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaj kawałki wędzonego łososia, szparagi, jajka oraz twarogowe kulki. Polej całość sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.  

Wiosenna sałatka z cukinią i truskawkami  

Jeśli lubisz warzywno-owocowe połączenia, koniecznie spróbuj pysznej wiosennej sałatki z cukinią i truskawkami, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i nietypowym wyglądem. Aby ją wyczarować, poza dwoma wspomnianymi składnikami musisz zaopatrzyć się w jagody, suszoną żurawinę, migdały, ogórki, rzodkiewkę, limonkę oraz miód.

Na początek przygotuj limonkowy sos, łącząc ze sobą miód i sok z limonki. Jeśli dysponujesz spiralizerem, przyrządź makaron z cukinii, a następnie polej go sosem. Dodaj pozostałe komponenty, tj. żurawinę, jagody, orzechy oraz pokrojone truskawki, ogórki i rzodkiewkę, po czym wszystko delikatnie wymieszaj.  

Źródło: naukawpolsce.pl, spirulina.pl, smaker.pl 

Opracowała:  Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Najzdrowszy wiosenny sok. Dostarcza żelaza, działa moczopędnie, zbija ciśnienie »

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera »

Brykiet czy węgiel drzewny na grilla? Wady i zalety, co lepiej się pali i trzyma ciepło »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
8
15 min
1
Ciasta Ciasto jogurtowy suflet

Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...

Odsłon: 251

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Parmezan kontra Parmigiano Reggiano: jaka jest różnica? Co to jest parmezan i do czego go używać?

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, który cieszy się popularnością wśród polskich konsumentów. Produkt dosko...

2
Informacje Najlepsza polewa na sernik. Czekoladowa, malinowa a może pistacjowa?

Sernik to podstawowy wypiek, który powinien znaleźć się w repertuarze nawet najbardziej początkującego cukiernika. Można go przyrządzić na wiele ró...

4
Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

7