Karczoch – przepisy, które odczarują to warzywo

Jakim warzywem jest karczoch? Niektórzy, słysząc jego nazwę, nawet nie są w stanie wyobrazić sobie jego wyglądu. Okazuje się jednak, że warto przyjrzeć mu się z bliska, choćby ze względu na bogactwo substancji odżywczych. W jakich daniach najlepiej sprawdza się karczoch? Przepisy są naprawdę liczne!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jakie właściwości mają karczochy?

- Jak gotować karczochy?

- Jak zrobić karczochy z piekarnika?

- W jaki sposób grillować karczochy?

- Co można zrobić z karczochów?

 

Karczoch to roślina, która ceniona była już w czasach starożytnych i to nie tylko za atrakcyjny smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Uprawia się go w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce, choć nie cieszy się w tutejszej kuchni zbyt dużą popularnością. Na szczęście zaczyna się to stopniowo zmieniać i coraz częściej można natknąć się na niego w sklepach. Jak przygotować dania, w których główną rolę gra karczoch? Przepisy są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Karczoch - właściwości odżywcze

Właściwości odżywcze tego warzywa są naprawdę imponujące. Przede wszystkim warto podkreślić, że stanowi on obfite źródło antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników, niwelują skutki stresu oksydacyjnego, a także zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.

Jednym z najcenniejszych antyoksydantów zawartych w karczochu jest cynaryna, która korzystnie wpływa na wątrobę - zwiększa wydzielanie żółci i przeciwdziała jej stłuszczeniu. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza poziom „złego" cholesterolu, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także przyspiesza metabolizm.

Innym ważnym związkiem ukrytym w karczochu jest inulina, która - dzięki zdolności wiązania dużej ilości wody - czyni to warzywo bardziej sycącym. Uważana jest ona za naturalny prebiotyk, który sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii jelitowych. Jej dodatkowym atutem jest korzystny wpływ na przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.

Karczoch to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, których na próżno szukać w innych produktach z tej grupy. Obfituje on w witaminy z grupy B, witaminę C, K i E, a także potas, żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Dietetycy i ich pacjenci cenią go również za jego niską kaloryczność - 100 g surowego i gotowanego karczocha to zaledwie 47/54 kcal.

Czym jeszcze może poszczycić się karczoch? Właściwości odżywcze tej rośliny zostały docenione nawet przez producentów suplementów diety i kosmetyków. Produkty z jego zawartością świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz w łagodzeniu objawów niektórych schorzeń, w tym egzemy, pokrzywki i łuszczycy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na słodkie, karnawałowe przekąski

W jaki sposób gotować karczochy?

Karczoch gotowany to idealna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Możesz spożyć go samodzielnie lub podać z chrupiącym pieczywem.

Do przyrządzenia karczocha w tej wersji przyda ci się masło, sól, cytryna, natka pietruszki oraz bagietka. Realizację przepisu rozpocznij od obrania karczocha. Natrzyj go cytryną, aby nie ściemniał. Zagotuj w garnku wodę, dodaj sól i cytrynę, a następnie warzywo - ważne, aby znajdowało się całkowicie pod powierzchnią wody.

Przykryj garnek pokrywką i gotuj jego zawartość przez ok. 30 minut. W tym czasie możesz przygotować bagietkę z masłem wymieszanym z czosnkiem, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek i kolację.

 

Karczoch pieczony

W wersji z piekarnika karczochy to uniwersalna przekąska, którą można przygotować na kilka różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Dość popularną i jednocześnie bardzo smaczną wersją jest karczoch z czosnkiem, który zachwyca swoim aromatem.

Do wyczarowania potrawy w tej formie potrzebujesz czosnku, oliwy z oliwek, cytryny, tymianku oraz karczochów. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni i obranie warzywa. Koniecznie nasmaruj je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Pokrój karczocha i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego tymianek, skórkę z cytryny oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość piecz przez ok. 40 minut. Gotowego karczocha możesz polać oliwą i podać ze świeżą bagietką.

Zobacz też: Czym jest kuloodporna kawa i jak wpływa na nasz organizm?

Grillowany karczoch - jak go zrobić?

Wystarczy zaledwie kilka podstawowych dodatków, aby przy pomocy grilla wyczarować z karczochów niebanalną przekąskę. Jedną z najsmaczniejszych wersji jest niewątpliwie ta z cytryną i solą morską.

Planujesz zaserwować karczocha z grilla? Poza głównym warzywem, na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się cytryna, sól oraz oliwa z oliwek. W razie potrzeby możesz dorzucić zioła i przyprawy, które najbardziej odpowiadają twoim kulinarnym gustom.

Obierz karczocha, natrzyj go sokiem z cytryny, a następnie pokrój. Skrop jego kawałki oliwą z oliwek i umieść je na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smaż warzywo z każdej strony do momentu, aż stanie się miękkie. Gotowy przysmak oprósz solą i polej oliwą oraz sokiem z cytryny.

 

Karczoch - przepisy na dania z jego wykorzystaniem

Karczoch to warzywo, które można spożywać nie tylko solo lub z pieczywem. Równie dobrze możesz dodawać go do innych potraw, w tym sałatek, makaronów, zup, a nawet pizzy. Zastanawiasz się, jak wykorzystać tę roślinę w kuchni? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji.

Sałatka

Fot. Prosta i bardzo zdrowa sałatka z karczoachmi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Masz ochotę na szybką i zdrową przekąskę? Zatem postaw na sałatkę z karczochem gotowanym, pieczonym lub grillowanym. Poza głównym składnikiem warto dodać do niej pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, pieczarki, dowolną sałatę, awokado oraz ser feta. Całość możesz polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Makaron

Fot. Tak przygotowany makaron to idealny pomysł na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron z karczochem i czosnkiem to idealna opcja na obiad lub kolację z drugą połówką. Aby go zaserwować, musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, dowolny makaron, ostrą papryczkę, natkę pietruszki, grillowanego karczocha oraz sól i pieprz.

Zapiekanka

Do przyrządzenia zapiekanki z karczochem i jarmużem potrzebujesz kilku podstawowych składników i trochę wolnego czasu. Poza wyżej wspomnianymi produktami przyda ci się parmezan, ser ricotta, jajka, oliwa z oliwek, zielona cebulka oraz sól i pieprz.

Pizza

Fot. Prosta i smaczna pizza dla fanów niecodziennych smaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pizza z karczochami to doskonały przysmak dla małych i dużych smakoszy. W przepisie możesz uwzględnić swoje ulubione dodatki - świetnie sprawdzą się tutaj czarne oliwki, salami, suszone oregano, pomidorki koktajlowe oraz mozzarella.

Risotto

Risotto z karczochem to znakomita opcja na wykwintną kolację. Poza kluczowym warzywem w jego skład wchodzi ryż, bulion warzywny, cebula, parmezan, białe wytrawne wino, oliwa z oliwek, pietruszka, cytryna oraz pieprz i sól. Palce lizać!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »

Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 14401

15 min
11
Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 572

>60 min
7
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najpyszniejsze ciasta ze świeżymi morelami i brzoskwiniami. Koleżanki będą brać przepisy

Świeże owoce zawsze dodają wypiekom wyjątkowego smaku i aromatu, a połączenie moreli i brzoskwiń to prawdziwy hit w letnich ciastach. Jeśli szukasz...

1
Informacje Pomysły na morele. Zrób dżem, powidła, konfiturę i kiszone morele

Sezon morelowy to czas, kiedy ogród cieszy nas bogactwem słodkich owoców, które proszą się o kreatywne wykorzystanie. Od tradycyjnych dżemów i powi...

3
Informacje Pieczonki, duszonki, a może prażonki? Oto genialne potrawy z żeliwnego kociołka

Miłośnicy posiłków na świeżym powietrzu z pewnością zgodzą się z opinią, że jedzenie na łonie natury smakuje najlepiej. Dodatkowo ogniskowa atmosfe...

1
Informacje 6 pomysłów na obiad z ogniska. Tak pysznego smaku się nie zapomina

Jednym z najlepszych wspomnień wielu Polaków są wakacyjne ogniska, organizowane przez rodzinę czy podczas kolonii. Podawano wtedy pieczone kiełbask...

3