Słodkie przekąski karnawałowe – 7 niezawodnych przepisów

Karnawał to czas hucznej zabawy oraz spotkań w gronie najbliższych osób. Wybierasz się na imprezę do rodziny lub znajomych? Koniecznie zabierz ze sobą coś do jedzenia! Poznaj siedem niezawodnych przepisów na słodkie przekąski karnawałowe i zaskocz wszystkich swoimi kulinarnymi umiejętnościami.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak zrobić hiszpańskie churros

- Sprawdzony sposób na oponki serowe

- W czym tkwi sekret idealnych rurek z kremem

- Jak zrobić kwiatuszki serowe

- W jaki sposób zrobić serowe ciasteczka z jabłkami

- Jak się robi chorwackie pączki

- Jak zrobić róże karnawałowe

 

Nie ulega wątpliwości, że karnawał to jeden z najradośniejszych okresów w roku. Wiele osób dąży do tego, aby świętować go jak najlepiej i najintensywniej. Kluby i knajpy wręcz prześcigają się w wymyślaniu ofert, które przyciągną jak najwięcej klientów - i żadne z nich nie mogą narzekać na ich brak!

Okazuje się, że nie mniejszą popularnością cieszą się spotkania w domowym zaciszu. Jedno jest pewne - nie można zarzucić im braku klimatu! Jeśli planujesz zorganizować takie przyjęcie we własnym zakresie, warto pomyśleć o przysmakach, które przypadną do gustu twoim gościom.

Jako że trudno jest znaleźć osobę, która nie przepadałaby za słodkościami, idealną opcją będą słodkie przekąski karnawałowe. Churros, oponki serowe, ciasteczka z jabłkami czy domowe rurki z kremem - możliwości jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego!

Churros - słodka propozycja wprost z Hiszpanii

Fot. Tradycyjnym dodatkiem do churros jest sos czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Churros to tradycyjne hiszpańskie pączki o charakterystycznym, podłużnym kształcie i przekroju gwiazdy. W Hiszpanii sprzedawane są niemal na każdym kroku, w Polsce natomiast można natknąć się na nie w niektórych cukierniach i restauracjach.

Dlaczego churros uznawane są za idealny imprezowy przysmak? Nie tylko ze względu na swój niesamowity smak! Pączkowe pręty są niezwykle proste w przygotowaniu, a do tego wygodne do spożycia i po prostu smaczne.

Aby wyczarować słodkie przekąski karnawałowe w tym wydaniu, potrzebujesz takich składników, jak woda, masło, jajko, mąka, sól, esencja waniliowa, cukier (zwykły i drobny) oraz olej roślinny. Powinieneś zaopatrzyć się również w szczypce kuchenne, średniej wielkości patelnię, szpatułkę lub drewnianą łyżkę, ręcznik papierowy, sitko oraz rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.

Warto mieć na uwadze fakt, że przy smażeniu churros kluczową rolę gra temperatura oleju, która powinna wynosić 180 stopni. Ciasto smaży się na głębokim tłuszczu do momentu, aż się zarumieni (ok. dwóch minut na stronę). Gotowe pączki zazwyczaj posypuje się cukrem lub cukrem pudrem i podaje z czekoladowym sosem.

Zobacz też: Szybkie przekąski na tłusty czwartek

Oponki serowe - tradycja w najlepszym wydaniu

Fot. Serowe oponki to idealna propozycja dla zabieganych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Wśród słodkich przekąsek karnawałowych nie może zabraknąć oczywiście serowych oponek. Wiele osób pamięta je jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy babcie przyrządzały je na szczególne okazje lub tłusty czwartek. Z jakich produktów powstają?

Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym składnikiem w przepisie jest twaróg. Poza białym serem przyda ci się mąka pszenna tortowa, kwaśna śmietana, jajka, drobny cukier, proszek do pieczenia, olej roślinny oraz odrobina spirytusu. Przygotuj również drewnianą stolnicę, okrągłe wykrawaczki do ciastek, szczypce kuchenne oraz szeroki garnek.

Podobnie ja w przypadku churros, oponki smaży się na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Jeśli nie dysponujesz termometrem, wrzuć na patelnię kawałek ciasta i sprawdź, czy olej zaczyna skwierczeć. Pączki smaży się kilkadziesiąt sekund z każdej strony - w trakcie obróbki termicznej należy zachować czujność, żeby się nie przypaliły. Na koniec odsącz je ręcznikiem papierowym i posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić tradycyjne faworki?

Domowe rurki z kremem - jak z babcinej kuchni

Fot. Rurki z kremem to słodkie wspomnienie z dzieciństwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Trudno wyobrazić sobie słodkie karnawałowe przekąski bez domowych rurek z kremem. Pyszne i delikatne, z pewnością zachwycą wszystkich uczestników zorganizowanej przez ciebie zabawy. Na co zwrócić uwagę przy ich przyrządzaniu?

Wbrew pozorom najistotniejszym elementem rurek jest nie ich nadzienie, a ciasto. Ważne, aby było ono kruche, ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Jeśli chodzi o środek, może być to klasyczna bita śmietana, masa budyniowa lub serek mascarpone.

Jakich produktów potrzebujesz do wyczarowania idealnego ciasta? Wbrew pozorom lista nie jest zbyt długa. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę pszenną, kwaśną śmietanę, zimne masło oraz szczyptę soli. Ciasto należy piec w 200 stopniach do momentu, aż nabierze jasnozłotego koloru (ok. 15 minut).

 

Karnawałowe kwiatuszki serowe

Karnawałowe kwiatuszki serowe przypominają swoim smakiem wyżej wspomniane oponki. Różnią się od nich głównie kształtem - w tym przypadku - zamiast okrągłej wykrawaczki - używa się takiej w formie kwiatu. Jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, możesz zrobić je dokładnie tak samo jak klasyczne pączki z dziurką. Usmaż je na złoty kolor i oprósz cukrem pudrem. Twoi znajomi będą oczarowani ich smakiem i niebanalnym kształtem!

Serowe ciasteczka z jabłkami zamiast pączków

Fot. Alternatywa dla pączków - przepysze ciasteczka z owocami - / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Serowe ciasteczka z jabłkami to kolejny przykład słodkich karnawałowych przekąsek, w których główną rolę gra twaróg. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - biały ser nie tylko doskonale komponuje się z wieloma składnikami, ale również nadaje wypiekom przyjemnej, puszystej konsystencji.

Jabłkowe ciasteczka powstają na bazie mąki pszennej tortowej, drobnego cukru, masła, twarogu oraz jabłek. Z akcesoriów kuchennych potrzebujesz stolnicy lub drewnianej deski, wałka, okrągłej wykrawaczki do ciastek oraz papieru do pieczenia.

Jabłkowe nadzienie jest dla ciebie zbyt banalne? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymieszać jabłka z bakaliami (rodzynki, suszona żurawina) lub zamienić je na inne owoce (np. ananasy). Farsz układaj na jednej połowie okrągłego placka i składaj go na pół.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i umieść ciastka na środkowej półce. Piecz je do momentu, aż odpowiednio wyrosną i się zarumienią. Obróbka termiczna powinna trwać około 25 minut. Gotowy wypiek możesz posypać cukrem pudrem.

 

Fritule - proste i szybkie pączki po chorwacku

Przygotowując słodkie karnawałowe przekąski, warto sięgnąć po receptury, które nie cieszą się w Polsce zbyt dużą popularnością. Jedną z nich jest niewątpliwie przepis na fritule, czyli niewielkie chorwackie pączki, które w tamtych stronach oczarowują swoim smakiem zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Fritule wykonasz z mąki pszennej, ciepłego mleka, świeżych drożdży, żółtek jaj, roztopionego masła, skórki cytryny lub pomarańczy, soli, cukru oraz alkoholu (rakija, rum, likier, wódka). Przepis uwzględnia również olej roślinny do smażenia, rodzynki (opcjonalnie) oraz cukier puder do posypania.

Smażenie frituli nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Cały proces powinien zająć ci około 20 minut - ważne, aby pączki równomiernie się zarumieniły, dlatego postaraj się nie wrzucać na patelnię zbyt wielu sztuk naraz. Po obróbce termicznej odsącz nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Róże karnawałowe - efektowny deser

Fot. Proste i efektowne róże karnawałowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Róże karnawałowe to deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole. Jedno jest pewne - twoi znajomi będą nimi zachwyceni! Ciasteczka szczególnie przypadną do gustu miłośnikom faworków, gdyż przyrządza się je według podobnego przepisu.

Karnawałowe różyczki powstają z zaledwie kilku składników, tj. mąki pszennej, soli, żółtek jaj, kwaśnej śmietany oraz odrobiny spirytusu. Ponadto na liście produktów widnieje olej, cukier puder oraz dżem lub konfitura wiśniowa, które pełnią funkcję dekoracyjną i uatrakcyjniają smak wypieku.

Na pierwszy rzut oka przygotowanie słodkich karnawałowych przekąsek w tym wydaniu wydaje się dość skomplikowane ze względu na ich specyficzny kształt. W rzeczywistości nie jest to takie trudne - wystarczy wyciąć z ciasta trzy okręgi różnej wielkości, a następnie je ponacinać i odpowiednio poskładać. Prościzna!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »

Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4