Dania jednogarnkowe

Coraz więcej osób sięga po naturalne sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. O prawidłowy poziom cukru i cholesterolu może pomóc zadbać prosty napój, który bez problemu zrobisz w swojej kuchni z zaledwie kilku składników. Sprawdź, jak wpływa on na organizm oraz jak przygotować wodę jęczmienną.

Co daje picie wody jęczmiennej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dieta bogata w wysokoprzetworzone produkty, sól, cukier i tłuszcz, brak aktywności fizycznej, używki, stres, zbyt mała ilość snu oraz zanieczyszczone powietrze. To wszystko wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych, cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia. To powszechny problem, z którym zmaga się coraz więcej osób.

Jeżeli twoje wyniki badań pozostawiają wiele do życzenia, warto zawczasu zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście podstawą będzie wprowadzenie do jadłospisu nieprzetworzonych produktów, warzyw i owoców, a czas spędzony na kanapie zamienienie na regularne ćwiczenia. Warto również wspomóc się naturalnymi sposobami, które pomogą ci zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi, jednym z nim jest picie wody jęczmiennej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma jęczmień, kto powinien pić wodę jęczmienną, a dla kogo będzie ona niewskazana. 

Sprawdź także: Dla jednych chwast, dla innych lecznicze zioło. Napar z jasnoty purpurowej koi nerwy, łagodzi skutki stresu

Jakie właściwości ma jęczmień?

Jęczmień jest źródłem witaminy z grupy B oraz substancji mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, krzem, potas, czy selen. Znajduje się w nim także białko oraz niezbędne aminokwasy. Spożywanie jęczmienia jest również sposobem na dostarczenie organizmowi błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie, pomaga zwalczać zaparcia, daje uczucie sytości po posiłku, a także reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. 

Warto włączyć go do diety, aby zadbać o układ krążenia oraz prawidłową pracę serca, chroni je również przed chorobami. Jedzenie jęczmienia ma również pozytywny wpływ na układ kostno-szkieletowy oraz prawidłową pracę mięśni.

Nie brakuje w nim także antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się, oraz mają właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga również zwalczać stany zapalne. Jęczmień ma również właściwości pozytywnie wpływające na układ nerwowy, pomaga radzić sobie z bezsennością oraz wspiera  pamięć i koncentrację. 

Jedzenie jęczmienia jest również korzystne dla urody, pomaga zadbać o kondycję skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. 

Jak przygotować wodę jęczmienną?

Napój ten jest szczególnie popularny w Ameryce Środkowej oraz w Indiach. Do przygotowania wody jęczmiennej, będziesz potrzebować: litr wody, 100 g ziaren jęczmienia, opcjonalnie sok z cytryny, cynamon, miód do dosłodzenia. 

Zacznij od wypłukania ziaren jęczmienia, następnie przełóż je do garnka, wlej wodę i gotuj na małym ogniu, aż do miękkości. Następnie przecedź napój, kiedy przestygnie, dodaj do niego sok z cytryny oraz porządną szczyptę cynamonu. Jeśli lubisz słodkie napoje, dosłódź go miodem. Świetnie sprawdzi się również ksylitol, erytrytol, syrop klonowy lub ten z agawy. Napój możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

Pij jedną szklankę. Kurację z wody jęczmiennej warto powtarzać kilka razy w tygodniu. 

Kto powinien pić wodę jęczmienną?

Przede wszystkim poleca się ją cukrzykom, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi. Ma także właściwości redukujące wysoki cholesterol. Pomaga chronić serce przed chorobami, zapobiega miażdżycy, zawałowi i udarowi. Napój ten ma działanie alkalizujące, dostarcza również sporej ilości substancji mineralnych, np. magnezu, który świetnie wpływa na układ krwionośny. Może być stosowany również przez kobiety w ciąży. 

Woda z jęczmieniem może być także pomocna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, taki napój korzystnie wpłynie na układ pokarmowy, poprawi pracę jelit oraz wesprze mikroflorę jelitową. Jest polecany także osobom, które borykają się ze wzdęciami lub zaparciami. Ma także działanie moczopędne, wspiera prawidłową pracę nerek oraz pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Co ciekawe, po wodę jęczmienną sięgała ponoć sama królowa Elżbieta II. 

Woda jęczmienna – przeciwwskazania

Pomimo tego, że woda jęczmienna jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim osób, które cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię. Wypicie napoju może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak niestrawność, wymioty czy biegunka. 

Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie

Zobacz także: 

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1517

30 min
9
15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8834

60 min
21

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8