Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? Duży błąd!

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy!

W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest podanie ziemniaków ugotowanych na parze lub prosto z wody - wówczas możemy być pewni, że taki posiłek nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas wylewa wodę do zlewu, jednak to spory błąd, gdyż możemy wykorzystać go na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:


1. Na problemy z nerkami

Wodę z odcedzonych ziemniaków możemy najzwyczajniej w świecie wypić, dzięki czemu przyswoimy wszystkie cenne substancje, które zostały wypłukane z warzyw podczas gotowania. Regularne picie takiej wody pomoże szczególnie osobom, mającym problemy z kamieniami nerkowymi.


Zobacz też: 12 pysznych pomysłów na ziemniaki. Kliknij!

Jeśli nie macie ochoty na drinka z wody po kartoflach, możecie bez przeszkód wykorzystać ją jako podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup, czy też sosów. Taka baza będzie nie tylko bogata w witaminy i składniki odżywcze, ale również w skrobię, która w naturalny sposób zagęści naszą potrawę. W ten sposób możemy uniknąć dodawania do nich np. kalorycznych zasmażek.


Zobacz też: Bataty - pyszna alternatywa dla ziemniaków. Kliknij!

Jeżeli nie solicie wody, w której gotują się ziemniaki, możecie wykorzystać ją również do podlewania kwiatów. Wasze rośliny z pewnością będą wam wdzięczne za taką porcję składników odżywczych.


Zobacz też: Do niedzieli za 10 złotych dziennie. Kliknij!

Woda z gotowania ziemniaków przyda się również podczas domowych porządków. Dzięki niej, w łatwy sposób pozbędziecie się kamienia, zalegającego w czajniku. W ten sposób unikniecie stosowania chemicznych odkamieniaczy, czy nieprzyjemnie pachnącego octu.


Zobacz też: Tego nie trzymaj w lodówce. Kliknij!

Gdy przy twoich paznokciach pojawiają się boleśnie zadarte skórki, z pomocą również przyjdzie woda po gotowaniu ziemniaków. Chcąc się pozbyć tej dolegliwości, powinniśmy zanurzyć dłonie na kilkanaście minut w jeszcze ciepłej wodzie. Problem powinien bardzo szybko zniknąć.


Zobacz też: Czym najlepiej zagęścić zupę? Kliknij!

Gdy skórka na twoich dłoniach lub stopach jest bardzo wysuszona, wodę po gotowaniu ziemniaków można wykorzystać jako odżywczy okład, który przywróci jej elastyczność. W tym wypadku, należy wykorzystać chłodną wodę.


Zobacz też: 5 zastosowań obierków z ziemniaków. Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bananowiec

Świetne ciasto bez pieczenia. Przepis pochodzi z książki którą dostałam kilka...

Odsłon: 9616

30 min
28
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

0
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26