Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel
Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie Iberyjskim. Skąd takie nagłe zainteresowanie takimi dodatkami?
Kucharze wciąż dążą do urozmaicenia serwowanych potraw, dlatego z chęcią sięgnęli po zapomniane przez wszystkich składniki. Mniej oczywiste „dary lasu" nie tylko nadają oryginalności posiłkom, ale także zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Co można przyrządzić przy pomocy tych dodatków?
Jadalne kasztany
Wiele osób kasztanyin kojarzy wyłącznie z nienadającymi się do spożycia owocami, z których dzieci robią ludziki. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieje również jadalna wersja kasztanów. Jest to doskonałe urozmaicanie wielu potraw, choć równie dobrze spisują się solo. W dodatku jadalne kasztany pomagają w zwalczaniu dolegliwości trzustki (polecała je już ceniona lekarka - święta Hildegarda) i bóli głowy.
Możliwości wykorzystania kasztanów jadalnych jest mnóstwo: pieczone dobrze sprawdzą się jako przekąska, gotowane lub duszone będą doskonałym dodatkiem do dań. Można także przyrządzić naleśniki, pierogi lub desery z kasztanowym nadzieniem, które na pewno zachwycą wszystkich, a także sporządzić zupę lub puree.
Inną metodą wykorzystania owoców kasztanowca jest dodanie ich do codziennej kawy. Parzona kawa z mlekiem z dodatkiem bitej śmietany i pokrojonych kandyzowanych kasztanów na pewno uprzyjemni chłodne, jesienne poranki.
Orzechy
Różne gatunki orzechów coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Popularne w Polsce orzechy włoskie nadadzą smaku wielu deserom, choć równie dobrze sprawdzą się w przypadku wytrawnych dań z makaronem, naleśników, czy jako składnik sałatek. Niektórzy używają także skruszonych orzechów włoskich jako przyprawy do jesiennej kawy.
Dużą popularnością w kuchni cieszą się również orzeszki ziemne. Doskonale spiszą się nie tylko jako składnik do sporządzenia popularnego smarowidła do kanapek, ale również nadadzą niepowtarzalnego charakteru daniom (zwłaszcza z kuchni azjatyckiej, czy afrykańskiej). W gastronomii służą głównie jako baza do sosów i dressingów, a także jako osobny składnik sałatek i innych potraw.
Przed wykorzystaniem orzeszków ziemnych w kuchni upewnij się, że nikt z twoich bliskich nie ma na nie uczulenia. Są bardzo silnym i popularnym alergenem.
Żołędzie
Przygotowana z żołędzi mąka jest coraz bardziej popularna/Picsel
Podobnie jak w przypadku kasztanów, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że żołędzie mogą stanowić składnik posiłków. Choć dawniej były uważane za jedzenie dla ubogich, obecnie coraz więcej portugalskich kucharzy urozmaica dania w ten sposób.
Rosnącą popularnością cieszy się mąka z żołędzi, która ma bardzo wszechstronne zastosowanie i nadaje prostym potrawom oryginalnego posmaku. Same owoce dębu bardzo często służą jako dodatek do zup i dań obiadowych. Sprawdzają się także jako składnik popularnych kiełbas, a na ich bazie tworzy się słodycze i nalewki.
Żołędzie wykorzystywane są także jako substytut tradycyjnej kawy. Napój ten ma bardzo specyficzny posmak, jednak znajduje wielu amatorów. Bez większego problemu można sporządzić go samodzielnie w domu - wystarczy kilka dni moczyć kilogram owoców w dwóch litrach letniej wody, następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować około godzinę. Po ostudzeniu należy suszyć w niskiej temperaturze przez kilka godzin, obrać z łupin i uprażyć na patelni. Potem należy już tylko zmielić i żołędziowa kawa jest gotowa do zaparzenia, które powinno trwać ponad pięć minut. Jest to doskonałe urozmaicenie dla kawoszy w chłodne dni.