Najlepsze przepisy na ogórki

Z drzewa na talerz lub do filiżanki

Orzechy, kasztany jadalne i żołędzie przez lata nie miały dobrej passy. Traktowano je jako jedzenie dla biedoty i paszę dla zwierząt. Zepchnięte na boczny tor, powróciły na stoły stosunkowo niedawno i od tego czasu coraz częściej lądują na naszych talerzach lub w filiżankach.

Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel

Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie Iberyjskim. Skąd takie nagłe zainteresowanie takimi dodatkami?

Kucharze wciąż dążą do urozmaicenia serwowanych potraw, dlatego z chęcią sięgnęli po zapomniane przez wszystkich składniki. Mniej oczywiste „dary lasu" nie tylko nadają oryginalności posiłkom, ale także zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Co można przyrządzić przy pomocy tych dodatków?

Jadalne kasztany

Wiele osób kasztanyin kojarzy wyłącznie z nienadającymi się do spożycia owocami, z których dzieci robią ludziki. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieje również jadalna wersja kasztanów. Jest to doskonałe urozmaicanie wielu potraw, choć równie dobrze spisują się solo. W dodatku jadalne kasztany pomagają w zwalczaniu dolegliwości trzustki (polecała je już ceniona lekarka - święta Hildegarda) i bóli głowy.

Możliwości wykorzystania kasztanów jadalnych jest mnóstwo: pieczone dobrze sprawdzą się jako przekąska, gotowane lub duszone będą doskonałym dodatkiem do dań. Można także przyrządzić naleśniki, pierogi lub desery z kasztanowym nadzieniem, które na pewno zachwycą wszystkich, a także sporządzić zupę lub puree.

Inną metodą wykorzystania owoców kasztanowca jest dodanie ich do codziennej kawy. Parzona kawa z mlekiem z dodatkiem bitej śmietany i pokrojonych kandyzowanych kasztanów na pewno uprzyjemni chłodne, jesienne poranki.

Orzechy

Różne gatunki orzechów coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Popularne w Polsce orzechy włoskie nadadzą smaku wielu deserom, choć równie dobrze sprawdzą się w przypadku wytrawnych dań z makaronem, naleśników, czy jako składnik sałatek. Niektórzy używają także skruszonych orzechów włoskich jako przyprawy do jesiennej kawy.

Dużą popularnością w kuchni cieszą się również orzeszki ziemne. Doskonale spiszą się nie tylko jako składnik do sporządzenia popularnego smarowidła do kanapek, ale również nadadzą niepowtarzalnego charakteru daniom (zwłaszcza z kuchni azjatyckiej, czy afrykańskiej). W gastronomii służą głównie jako baza do sosów i dressingów, a także jako osobny składnik sałatek i innych potraw.

Przed wykorzystaniem orzeszków ziemnych w kuchni upewnij się, że nikt z twoich bliskich nie ma na nie uczulenia. Są bardzo silnym i popularnym alergenem.

Żołędzie

Przygotowana z żołędzi mąka jest coraz bardziej popularna/Picsel

Podobnie jak w przypadku kasztanów, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że żołędzie mogą stanowić składnik posiłków. Choć dawniej były uważane za jedzenie dla ubogich, obecnie coraz więcej portugalskich kucharzy urozmaica dania w ten sposób.

Rosnącą popularnością cieszy się mąka z żołędzi, która ma bardzo wszechstronne zastosowanie i nadaje prostym potrawom oryginalnego posmaku. Same owoce dębu bardzo często służą jako dodatek do zup i dań obiadowych. Sprawdzają się także jako składnik popularnych kiełbas, a na ich bazie tworzy się słodycze i nalewki.

Żołędzie wykorzystywane są także jako substytut tradycyjnej kawy. Napój ten ma bardzo specyficzny posmak, jednak znajduje wielu amatorów. Bez większego problemu można sporządzić go samodzielnie w domu - wystarczy kilka dni moczyć kilogram owoców w dwóch litrach letniej wody, następnie odcedzić, ponownie zalać wodą i gotować około godzinę. Po ostudzeniu należy suszyć w niskiej temperaturze przez kilka godzin, obrać z łupin i uprażyć na patelni. Potem należy już tylko zmielić i żołędziowa kawa jest gotowa do zaparzenia, które powinno trwać ponad pięć minut. Jest to doskonałe urozmaicenie dla kawoszy w chłodne dni.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 26

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 20

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 54

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26