Dania jednogarnkowe

Francja jest niekwestionowanym Królestwem Sera i prawdziwym rajem dla jego smakoszy. Każdy region, a nawet wiele poszczególnych miast i miasteczek ma swoje oryginalne produkty o zróżnicowanym smaku, kształcie i rozmiarze. Jest więc w czym wybierać - kraj ten może poszczycić się dziś produkcją ok. 1000 gatunków sera.

Fot. 123RF/Picsel

Z badań wynika, że 96% populacji francuskiej w wieku od 2 do 75 lat regularnie jada sery, a 47% deklaruje, że robi to codziennie. Statystyczny Francuz zjada ok. 24 kg sera rocznie (Polak tylko 3 kg). Te liczby nie dziwią nikogo, kto wie, że francuski obiad nie może obejść się bez kawałka dobrego sera na deser. O tym, czym jest dla nich ten rytuał niech świadczą słowa Jeana Anthelma Brillat-Savarina, autora "Filozofii smaku" biblii smakoszy, który powiedział: "Deser bez sera jest jak piękna kobieta bez oka".

Im bardziej śmierdzące tym lepsze

Sery francuskie, produkowane z mleka krowiego, koziego i owczego, dzielą się na spółdzielcze, farmerskie - tworzone dla niewielkiej liczby odbiorców oraz te produkowane przez duże mleczarnie na skalę przemysłową. Wśród nich wyróżnić można sery białe (twaróg), miękkie z porostem białej pleśni, miękkie maziowe, twarde, półtwarde, pleśniowe (niebieskie), kozie i topione. Produkuje się sery łagodne oraz bardzo ostre, pachnące grzybami, orzechami, ziołami. Prawdziwym jednak wyzwaniem, któremu niestety nie wszyscy potrafią sprostać, są te, które przynoszą ze sobą zapach obory, amoniaku czy stęchlizny.

Mawia się, że sery zachowują smak i zapach ziemi, z której pochodzą. W stwierdzeniu tym jest wiele prawdy, gdyż ich smak uzależniony jest od rodzaju mleka, z którego są wykonane, jak i rasy zwierząt oraz od tego, czym się żywią. Na to z kolei wpływa klimat, pora roku i miejsce ich wypasania.

Sery z wapiennych jaskiń

O charakterze sera najbardziej jednak decyduje sposób jego dojrzewania i miejsce leżakowania. Pod tym względem Francuzi są wierni tradycji i nigdy nie zrezygnowali ze starych, sprawdzonych metod, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do dziś sery umieszcza się więc m.in. w naturalnych wapiennych jaskiniach, szałasach górskich, piwnicach, układa, na deskach wykonanych z czerwonej jodły, słomie żytniej, owija liśćmi, kawałkami kory świerkowej, obtacza w warstwie sproszkowanego węgla drzewnego zmieszanego z grubo mieloną solą, obmywa ręcznie, odwraca, szczotkuje, masuje, naciera solanką czy nakłuwa.

Być może to właśnie miłość do serów, zaangażowanie i poświęcenie, których Francuzom nie można odmówić, zdecydowały o tym, że w kraju tym, wciąż produkuje się nowe gatunki serów. Powstają z pasją, a każdy z nich ma swoją historię i nazwę, która odnosi się do miejsca pochodzenia lub nazwiska wynalazcy.

Francuski sektor mleczarski cieszy się światową renomą nie tylko z powodu bogactwa palety serów, ale również ze względu na to, ze potrafił wprowadzić innowacyjne zasady produkcji, dochowując równocześnie wierności starym, tradycyjnym metodom rzemieślniczym. Gwarancją jakości i oryginalności francuskich serów jest znak AOC, który świadczy o tym, że określony wyrób został wyprodukowany w danym regionie, zgodnie z obowiązującymi przepisami, z odpowiedniej ilości i jakości mleka, pochodzącego od konkretnej rasy zwierząt.

Jako pierwszy, w 1925 status ten otrzymał ser roquefort. Dziś posiadają go już 44 najbardziej znane sery francuskie.


Autor tekstu: Karolina Potempa

Źródła:
journeenationaledufromage.com

produits-laitiers.com

Francuskie produkty spożywcze

produits-laitiers.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1193

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 181

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8