Fot. 123RF/Picsel
Zapiekanka ziemniaczana to danie jednogarnkowe, w którym kluczową rolę grają oczywiście ziemniaki. Najlepszym wyborem jest odmiana A lub B, czyli ta nadająca się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Latem możesz sięgnąć po młode ziemniaki, które wystarczy dokładnie umyć bez konieczności obierania ich ze skóry.
Zapiekanka ziemniaczana to tak uniwersalna potrawa, że można przyrządzić ją niemal ze wszystkiego. Zdecydowanie trudno jest znaleźć produkty, które absolutnie by do niej nie pasowały. Możesz wykorzystać w niej niemal każdy rodzaj mięsa, warzyw czy serów i nie żałować sobie ulubionych ziół i przypraw.
Zapiekanka z piekarnika to idealna opcja dla zabieganych. Aby ją upichcić, wystarczy pokroić i ugotować ziemniaki, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego z pozostałymi składnikami. Cały proces zajmuje zazwyczaj nie więcej niż godzinę. Przysmak ten można serwować zarówno na obiad, jak i podwieczorek czy kolację.
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to bez wątpienia najpopularniejsza odmiana tej potrawy. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - kurczak to smaczne, lekkostrawne i przede wszystkim chude mięso, które doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami.
Poza ziemniakami do przygotowania zapiekanki w tej wersji potrzebujesz piersi z kurczaka, cebuli, czosnku, żółtego sera, czerwonej papryki, kwaśnej śmietany, jajek, masła, oleju, pieprzu, soli oraz ziół prowansalskich. Możesz oczywiście sięgnąć po inne dodatki, w tym pieczarki, szpinak czy brokuł.
Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania pokrojonych ziemniaków, pilnując, aby się nie rozgotowały. Pokrój pierś z kurczaka na mniejsze kawałki i posyp je ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni. W kolejnym kroku podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę.
Sięgnij po naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem lub olejem. Ułóż w nim pierwszą warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków. Możesz posypać je dowolną przyprawą i układać warstwy z pozostałych składników, tj. czerwonej papryki, cebuli i mięsa. Całość przykryj drugą porcją ziemniaków.
Zapiekanka ziemniaczana nie byłaby kompletna bez sosu, który podkreśli jej smak i nada jej odpowiednią konsystencję. Wystarczy, że wymieszasz jajka ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowe danie posyp wiórkami żółtego sera i piecz bez przykrycia do momentu, aż jajka się zetną.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jeśli nie danie z kurczakiem, to może zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą?
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna opcja dla fanów wyrazistych smaków. Dzięki temu, że jest bardzo sycąca, nadaje się na obiad dla całej rodziny. Podobnie jak w przypadku zapiekanki z kurczakiem, można wyczarować ją z rozmaitych składników, a samo jej przygotowanie zajmuje około godziny.
Planujesz zaserwować swoim bliskim ziemniaczany przysmak właśnie w tej wersji? Zatem na twojej liście składników powinny znaleźć się takie pozycje, jak ziemniaki, dowolna kiełbasa, cebula, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki, ser żółty, jajka, olej, śmietana, pieprz, sól, słodka papryka oraz gałka muszkatołowa.
Pierwszym krokiem jest pokrojenie ziemniaków na plasterki i ugotowanie ich w osolonej wodzie. W międzyczasie możesz posiekać cebulę i podsmażać ją na oleju do momentu, aż ta się zarumieni. Przełóż warzywo do oddzielnego naczynia i na tej samej patelni usmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem lub masłem klarowanym i ułóż na jego dnie podgotowane plasterki ziemniaków. Dodaj pozostałe składniki i całość posyp startym serem i cebulą. Wymieszaj śmietanę z jajkami i przyprawami, a następnie polej nią zawartość naczynia.
Zapiekankę piecz bez przykrycia na środkowej półce piekarnika, używając funkcji góra-dół. Danie powinno być gotowe po około 40 minutach. Po wyjęciu potrawy z piekarnika możesz udekorować ją pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę dla fanów mięsnych przysmaków. Przyrządza się ją podobnie jak zapiekankę z kiełbasą czy kurczakiem, więc realizacja przepisu nie powinna przysporzyć ci większych problemów. Jakich składników potrzebujesz do przygotowania potrawy?
Poza ziemniakami kluczowym składnikiem dania jest mięso mielone lub wołowe. Poza tym warto sięgnąć m.in. po czosnek, cebulę, passatę pomidorową, ulubiony ser, masło, śmietanę, olej, sól, pieprz, słodką paprykę oraz gałkę muszkatołową. Możesz dodać również marchew, kukurydzę i inne dowolne produkty.
Pierwszy etap to standardowo podgotowanie pokrojonych w plastry ziemniaków. Następnie należy poszatkować cebulę, zeszklić ją na oleju i dorzucić na patelnię mielone mięso. Gdy mięso się zarumieni, dodaj do niego passatę pomidorową i przyprawy. Smaż wszystko do momentu, aż warzywa nabiorą miękkości.
Posmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem i ułóż pierwszą ziemniaczaną warstwę. Posyp ją przyprawami i zacznij układać warstwy z pozostałych składników. Śmietanę wymieszaj z jajkami i tartym żółtym serem lub posyp nim wierzch dania. Dopraw przekąskę według uznania.
Zapiekanka ziemniaczana w tej wersji powinna być gotowa po około 30-40 minutach. Możesz wyjąć ją z piekarnika, gdy ziemniaki będą zarumienione. Przysmak ten najlepiej smakuje na gorąco, więc warto podawać go od razu po obróbce termicznej.
Zobacz: Ziemniaki hasselback z udkami kurczaka
Zapiekanki ziemniaczane - przepisy na dania wegetariańskie
Zapiekanka ziemniaczana bez mięsa zachwyca swoim smakiem nie tylko wegan czy wegetarian. Podobnie jak jej poprzedniczki, jest niezwykle uniwersalna i można przyrządzić ją niemal ze wszystkiego. W tym przypadku główną rolę grają oczywiście warzywa oraz aromatyczne zioła i przyprawy.
Jeśli chcesz wyeliminować ze swojego przepisu produkty pochodzenia zwierzęcego, ser żółty możesz zastąpić tofu, tradycyjne mleko lub śmietanę mleczkiem kokosowym, a masło dowolnym olejem roślinnym. Jeśli chodzi o jajka, możesz z nich całkowicie zrezygnować.
Jakie składniki najlepiej nadają się do wyczarowania wyśmienitej bezmięsnej zapiekanki? Odpowiedź brzmi: wszystkie! Brokuły, czerwona papryka, cebula, czosnek, por czy szpinak to tylko kilka pozycji z bardzo długiej listy. Aby podkreślić smak potrawy, warto dorzucić do niej ziarna słonecznika, wędzoną paprykę, passatę pomidorową czy sos beszamelowy. Do wyboru, do koloru!
1. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szybka zapiekanka ziemniaczana
Szybka zapiekanka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i boczkiem
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem na winie
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie