Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna zapiekanka. Zachęcam do jej zrobienia.
Bardzo szybkie danie w przygotowaniu i w jedzeniu ;p Doskonałe do ryżu lub ma...
Odsłon: 31691
Jako wielbicielka kaszy gryczanej polecam pyszne połączenie kaszy z sosem śmi...
Odsłon: 2946
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 70
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12266
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1216
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 692
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska zrobiona z łopatki wieprzowej, pro...
Odsłon: 70
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 12266
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1216
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 692
Składniki
Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości. Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam.
Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam na ziemniaki. Następnie wyłożyłam cebulę, podsmażony boczek i pieczarki. Całość posypałam startym żółtym serem i posypałam posiekaną natką pietruszki. Przykryłam plastrami ziemniaków.
Zapiekałam pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zalałam zapiekankę rozkłóconymi jajkami ze śmietaną. Zapiekałam jeszcze 30 minut bez przykrycia. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekałam ok. 20 minut, kroiłam i wykładałam na talerze. Posypałam natką pietruszki.
Notatki: * miałam owalne naczynie do zapiekania 24x20 cm
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z indyka z młodą kapustką
Dania główne
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka
Dania główne
Filet z kurczaka na świąteczny stół
Dania główne
szponder wołowy duszony w czerwonym winie
Kotlety z indyka z młodą kapustką
Pyszne danie świąteczne, kotlety z delikatnego mięsa indyka z dodatkiem aroma...
Odsłon: 30
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka
Niepowtarzalna, niebanalna, oryginalna, pyszna, świąteczna tarta z białą kieł...
Odsłon: 33