Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna zapiekanka. Zachęcam do jej zrobienia.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1785
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1521
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1909
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1785
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1547
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1521
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1909
Składniki
Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości. Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam.
Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam na ziemniaki. Następnie wyłożyłam cebulę, podsmażony boczek i pieczarki. Całość posypałam startym żółtym serem i posypałam posiekaną natką pietruszki. Przykryłam plastrami ziemniaków.
Zapiekałam pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zalałam zapiekankę rozkłóconymi jajkami ze śmietaną. Zapiekałam jeszcze 30 minut bez przykrycia. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekałam ok. 20 minut, kroiłam i wykładałam na talerze. Posypałam natką pietruszki.
Notatki: * miałam owalne naczynie do zapiekania 24x20 cm