Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2383

Dodano:

Odsłon: 3177

Bardzo smaczna zapiekanka. Zachęcam do jej zrobienia.

Składniki

  • * 40-50 dkg ziemniaków
  • 15 dkg boczku parzonego albo wędzonego
  • 10 dkg sera żółtego
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do natłuszczenia formy do zapiekania
  • 1 łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości.

    Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam.

    Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam.

  2. Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam na ziemniaki. Następnie wyłożyłam cebulę, podsmażony boczek i pieczarki. Całość posypałam startym żółtym serem i posypałam posiekaną natką pietruszki. Przykryłam plastrami ziemniaków.

  3. Zapiekałam pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i zalałam zapiekankę rozkłóconymi jajkami ze śmietaną. Zapiekałam jeszcze 30 minut bez przykrycia.

    Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika odczekałam ok. 20 minut, kroiłam i wykładałam na talerze. Posypałam natką pietruszki.

  4. Notatki:
    * miałam owalne naczynie do zapiekania 24x20 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń