Dania jednogarnkowe

Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam.

Fot. 123RF/Picsel

Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym brokuły są naturalnym lekarstwem, które udrażnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Wszystko dzięki potasowi, który także pomaga usuwać sód z organizmu. Efektem tych dwóch właściwości jest obniżenie ciśnienia. Ponadto, duża ilość witaminy C, zawartej w brokułach, sprawia, że wzmacniają stawy, a także poprawiają stan ścięgien i tkanki łącznej.

Jedz brokuły, jeżeli chcesz zachować swój wzrok w zdrowiu na długie lata. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C to składniki, które zadbają o twoje oczy.

Naukowcy sugerują również, że brokuły mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą sulforafanu. Ten przeciwutleniacz może uchronić, m.in., przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Właściwości brokułów można wzmacniać przez łączenie ich z innymi produktami. Zaleca się podawać je z musztardą, pomidorami, rzodkiewkami, rukolą, wasabi bądź warzywami kapustnymi.

Brokuły są również elementem diety, który powinien na stałe zagościć w jadłospisach osób chorych na cukrzycę. To właśnie za sprawą sulforafanu, jedzenie brokuł zmniejsza u diabetyków ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Te schorzenia u cukrzyków występują pięć razy częściej niż u osób zdrowych.

Dodatkowo sulforafan niszczy Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za tworzenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywanie tych warzyw jest szczególnie polecane osobom narażonym na te schorzenia oraz już chorującym.

Brokuły możesz serwować na wiele sposobów: w kwaśnym mleku, śmietanie lub majonezie. A może wolisz zapiec je w beszamelowym sosie? Co powiesz na zupę brokułową albo brokuły w sałatce? Ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Jednak zanim zaczniesz gotować, koniecznie sprawdź, co proponują nasi użytkownicy.

 

1. Omlet brokułowy

Omlet brokułowy

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fantastyczna propozycja, która sprawdzi się nie tylko w porze śniadaniowej. Tak przygotowany omlet dostarczy wam mnóstwa energii na cały dzień.

2. Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto smakowity dowód na to, że nawet najprostsze składniki można zamienić w fantastyczne danie. Przepis z pewnością przyda wam się, gdy wpadną niezapowiedziani goście.

3. Flan brokułowy

Flan brokułowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan to tradycyjne danie, serwowane m.in. w Hiszpanii. Zwykle podaje się go na słodko, jednak wersja wytrawna jest równie smaczna. Idealny, gdy chcecie zaskoczyć swoich bliskich.

4. Krem brokułowy z serem pleśniowym

Krem brokułowy z serem pleśniowym

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa brokułowa to niezawodny sposób na szybki obiad. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami do niej, tak by nie popaść w kulinarną rutynę.

5. Penne z sosem serowo-brokułowym

Penne z sosem serowo-brokułowym

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Brokuły są delikatnymi warzywami, dlatego doskonale komponują się z aksamitnymi sosami, przygotowanymi np. na bazie śmietany, serów lub beszamelu. Warto o tym pamiętać w czasie kuchennych eksperymentów.

6. Quiche z brokułami i szynką

Quiche z brokułami i szynką

Fot. Patusia5 na  Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Quiche to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Quiche pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.

7. Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta sycąca sałatka rewelacyjnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Jesteśmy pewni, że współpracownicy poproszą was o przepis.

8. Dorsz w brokułowej panierce

Dorsz w brokułowej panierce

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żywieniowcy zaznaczają, iż powinniśmy jak najczęściej spożywać ryby. Aby się nimi nie znudzić, warto zadbać o drobne urozmaicenia, takie jak chociażby ta wyjątkowa panierka.

9. Sałatka z białą fasolą i brokułem

Sałatka z białą fasolą i brokułem

Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasola i brokuły to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodamy do tego jajka i kukurydzę otrzymamy nie tylko przepis na pyszną sałatkę, ale również receptę na dobre samopoczucie.

10. Roladki z brokułem

Roladki drobiowo-wieprzowo-wołowe z brokułem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto by pomyślał, że brokuły można zaserwować w ten sposób? Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, ten przepis sprawdzi się rewelacyjnie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8