Fot. 123RF/Picsel
Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym brokuły są naturalnym lekarstwem, które udrażnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Wszystko dzięki potasowi, który także pomaga usuwać sód z organizmu. Efektem tych dwóch właściwości jest obniżenie ciśnienia. Ponadto, duża ilość witaminy C, zawartej w brokułach, sprawia, że wzmacniają stawy, a także poprawiają stan ścięgien i tkanki łącznej.
Jedz brokuły, jeżeli chcesz zachować swój wzrok w zdrowiu na długie lata. Luteina, zeaksantyna, witamina B2 i witamina C to składniki, które zadbają o twoje oczy.
Naukowcy sugerują również, że brokuły mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Wszystko za sprawą sulforafanu. Ten przeciwutleniacz może uchronić, m.in., przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Właściwości brokułów można wzmacniać przez łączenie ich z innymi produktami. Zaleca się podawać je z musztardą, pomidorami, rzodkiewkami, rukolą, wasabi bądź warzywami kapustnymi.
Brokuły są również elementem diety, który powinien na stałe zagościć w jadłospisach osób chorych na cukrzycę. To właśnie za sprawą sulforafanu, jedzenie brokuł zmniejsza u diabetyków ryzyko chorób naczyniowo-sercowych. Te schorzenia u cukrzyków występują pięć razy częściej niż u osób zdrowych.
Dodatkowo sulforafan niszczy Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za tworzenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywanie tych warzyw jest szczególnie polecane osobom narażonym na te schorzenia oraz już chorującym.
Brokuły możesz serwować na wiele sposobów: w kwaśnym mleku, śmietanie lub majonezie. A może wolisz zapiec je w beszamelowym sosie? Co powiesz na zupę brokułową albo brokuły w sałatce? Ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Jednak zanim zaczniesz gotować, koniecznie sprawdź, co proponują nasi użytkownicy.
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fantastyczna propozycja, która sprawdzi się nie tylko w porze śniadaniowej. Tak przygotowany omlet dostarczy wam mnóstwa energii na cały dzień.
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oto smakowity dowód na to, że nawet najprostsze składniki można zamienić w fantastyczne danie. Przepis z pewnością przyda wam się, gdy wpadną niezapowiedziani goście.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Flan to tradycyjne danie, serwowane m.in. w Hiszpanii. Zwykle podaje się go na słodko, jednak wersja wytrawna jest równie smaczna. Idealny, gdy chcecie zaskoczyć swoich bliskich.
4. Krem brokułowy z serem pleśniowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zupa brokułowa to niezawodny sposób na szybki obiad. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować z dodatkami do niej, tak by nie popaść w kulinarną rutynę.
5. Penne z sosem serowo-brokułowym
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Brokuły są delikatnymi warzywami, dlatego doskonale komponują się z aksamitnymi sosami, przygotowanymi np. na bazie śmietany, serów lub beszamelu. Warto o tym pamiętać w czasie kuchennych eksperymentów.
6. Quiche z brokułami i szynką
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Quiche to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. Nadzienie mogą stanowić warzywa, różne gatunki mięsa, sery, zioła i przyprawy. Quiche pieczony jest w okrągłych formach na tartę, najlepiej by było to naczynie ceramiczne, które dłużej utrzymuje ciepło.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ta sycąca sałatka rewelacyjnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Jesteśmy pewni, że współpracownicy poproszą was o przepis.
8. Dorsz w brokułowej panierce
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Żywieniowcy zaznaczają, iż powinniśmy jak najczęściej spożywać ryby. Aby się nimi nie znudzić, warto zadbać o drobne urozmaicenia, takie jak chociażby ta wyjątkowa panierka.
9. Sałatka z białą fasolą i brokułem
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fasola i brokuły to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodamy do tego jajka i kukurydzę otrzymamy nie tylko przepis na pyszną sałatkę, ale również receptę na dobre samopoczucie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto by pomyślał, że brokuły można zaserwować w ten sposób? Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, ten przepis sprawdzi się rewelacyjnie.