Te dania wigilijne przygotujesz wcześniej. Zapomnij o pośpiechu i stresie

Wigilia to wyjątkowa okazja do spotkania z najbliższymi. Jej planowanie dla wielu osób wiąże się z niemałym stresem. Jednak można mu zapobiec, przygotowując potrawy nieco wcześniej. Co można przyrządzić przed wieczerzą wigilijną? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Co można przygotować wcześniej na wigilię? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wieczerza wigilijna to jedna z najważniejszych uroczystości w ciągu roku. Bez względu na to, czy świętujemy w wąskim gronie, czy planujemy dużą rodzinną imprezę - wigilia wymaga odpowiedniej organizacji. Aby uniknąć przedświątecznej gorączki i gotowania na ostatnią chwilę, można odpowiednio wcześniej wykonać niektóre potrawy. Co można przygotować wcześniej na stół wigilijny? 

Sprawdź także: 10 najlepszych nalewek na święta. Podaruj je bliskim pod choinkę

Co powinno znaleźć się na stole wigilijnym? 

Wigilia to wyjątkowa uroczystość, podczas której najbliżsi spotykają się przy jednym stole. Zgodnie z tradycją powinno przygotować się 12 potraw, co ma symbolizować apostołów zasiadających z Jezusem Chrystusem do ostatniej wieczerzy. Liczba ta nawiązuje także do liczby miesięcy, a skosztowanie każdej z potraw ma przynieść pomyślność w nadchodzącym roku. Co powinno znaleźć się na stole wigilijnym? 

Zupą, której nie powinno zabraknąć podczas wigilii, jest czerwony barszcz. Najlepiej, gdy będzie on ugotowany na wywarze z suszonych grzybów lub śliwek. Wiele osób decyduje się na podanie barszczu z uszkami na bazie farszu z grzybów i kapusty. Dużym powodzeniem cieszy się także zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaków, makaronu, cebuli i gęstej śmietanki, a także zupa rybna lub grzybowy barszcz biały. 

Kolejne danie, bez którego większość osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu, jest karp. Popularność tej ryby wynika z faktu, że kilkadziesiąt lat temu był to jedyny gatunek sprzedawany w sklepach. Dziś dostępność tego surowca jest o wiele większa, dlatego osoby nieprzepadające za specyficznym smakiem karpia decydują się na wybór innych ryb. 

Inną wigilijną propozycją jest ryba po grecku, którą można przyrządzić z dorsza, warzyw (marchwi, cebuli, pietruszki, selera) oraz koncentratu pomidorowego. Niewątpliwą zaletą tego dania jest możliwość szybkiego wykonania oraz podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Wykonuje się je przy pomocy kiszonej kapusty oraz borowików, podgrzybków lub innych grzybów leśnych. Można wykorzystać świeże, mrożone lub suszone składniki. Pierogi to niejedyne danie z kapusty i grzybów. Warto zaserwować także kapustę z grochem. Do wyczarowania tej potrawy potrzebny jest łuskany groch, a także kapusta kiszona, grzyby oraz kompozycja przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz i sól). 

Czego jeszcze nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym? Na pewno warto pomyśleć o wyczarowaniu czegoś na słodko. Bez wątpienia typowo świąteczną słodkością jest ciasto makowe, sernik oraz piernik. Można upiec także pierniczki i fantazyjnie je ozdobić. Najbardziej znaną słodką opcją jest kutia, czyli kompozycja ziaren pszenicy, maku, miodu oraz bakalii. Ponadto świetnym uzupełnieniem całego menu będzie kompot z suszonych owoców, takich jak śliwki, jabłka, gruszki czy morele. 

Co można przygotować wcześniej na stół wigilijny? 

Przedświąteczny czas jest zawsze bardzo intensywny i wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Na brak czasu narzekają osoby, które planują obficie zastawić stół wigilijnymi potrawami. Dlatego sekretem udanych świąt jest odpowiednia organizacja. Na szczęście wiele tradycyjnych przysmaków można przygotować z wyprzedzeniem. Odpowiednie zaplanowanie kulinarnych poczynań sprawi, że łatwo unikniesz stresu i przemęczenia. A zatem - co można przygotować wcześniej na stół wigilijny? 

Na pierwszym miejscu listy znajdują się uszka i pierogi. Wystarczy po prostu ulepić je i zamrozić. Co ciekawe, nie wymagają one gotowania i można przechowywać je na surowo. Jak to zrobić, aby pierogi się nie skleiły? Przede wszystkim - nie należy mrozić ich ułożonych warstwowo, a jeden obok drugiego. Tu pomocne będą tacki lub pojemniki do mrożenia, w których trzeba ułożyć wcześniej obsypane mąką pierogi. W ten sposób można przechowywać je nawet przez kilka tygodni. Gdy nadejdzie czas wigilijnej kolacji, wystarczy ugotować je w osolonej wodzie i gotowe.  

Odpowiednio wcześniej można przygotować także zupy, w tym grzybową czy barszcz czerwony. Można je zamrozić lub zapasteryzować. Wybierając ten ostatni sposób, należy pamiętać, żeby nie wlewać ich do szklanych słoików, gdyż mogą one pęknąć podczas mrożenia. Lepiej sprawdzą się specjalne woreczki czy plastikowe pojemniki. Co warto mieć na uwadze? Na przykład to, aby całkowicie ich nie zapełniać. Płyn po zamrożeniu zwykle zawsze zwiększa nieco swoją objętość. Jak przebiega proces pasteryzacji? Wystarczy wlać gotowe danie do dokładnie umytego i wyparzonego słoika, zakręcić i zagotować w garnku z wodą sięgającą do 3/4 wysokości naczyń. Taka pasteryzacja powinna trwać około 30 minut.  

Na ostatnią chwilę nie należy odkładać pieczenia piernika staropolskiego. Najlepiej zabrać się za realizację jego przepisu już nawet w listopadzie. Jest to wypiek, który powinien leżakować przez co najmniej kilka tygodni, ponieważ dopiero wtedy osiąga on swój docelowy smak.

Co jeszcze można przyrządzić znacznie wcześniej? Odpowiedź brzmi - bigos. Wystarczy wyczarować go na początku grudnia, a następnie zamrozić i podać dopiero podczas wigilijnego spotkania. Nie straci on na swojej wyjątkowości, a nawet zyska, ponieważ wszystkie komponenty będą miały czas na to, aby przejść wzajemnym aromatem.  

Co powinno się przygotować w wigilię? 

Kilka typowo świątecznych potraw najlepiej jest przygotować na jeden, dwa dni przed wigilią lub tuż przed spotkaniem z rodziną. Dzień przed świętem można wykonać kutię, rybę po grecku oraz sałatkę jarzynową. Inną opcją jest także kapusta z grochem, wystarczy umieścić ją w wodzie na dobę wcześniej. Jeśli z kolei chodzi o słodkie przekąski, sernik i szarlotka nie wymagają zbyt skomplikowanych metod obróbki termicznej, dlatego doskonale nadadzą się do przyrządzenia tuż przed wieczerzą wigilijną.

Co powinno się przygotować w wigilię? Tego samego dnia warto usmażyć rybę w panierce. To również dobry czas na to, aby odgrzać zamrożone wcześniej pierogi i uszka oraz zaserwować świeżą sałatkę śledziową.  

Zadbanie o wcześniejsze przyrządzenie szeregu tradycyjnych dań sprawi, że godziny przed spotkaniem z rodziną nie będą upływały w gorączkowej panice. Jeśli boisz się, że nie wyrobisz się na czas, możesz także zaangażować do przygotowań domowników lub uczestników kolacji. Przydzielając każdej osobie wykonanie jednego dania lub wypieku, można w prosty sposób zaoszczędzić sobie i bliskim nieco stresu. 


Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Świąteczne cateringi rosną w siłę. Ile kosztuje taka przyjemność? »

Szkoci leczą nim przeziębienie. Drink o smaku świąt »

Przeciwnowotworowa dwunastka „krzyżowców”. Na liście kapusta, brokuły i brukselka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15013

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0