Zasusz, a potem przygotuj herbatkę. Działa jak lek przy infekcjach wirusowych, wzmacnia serce

Do kwiatów, które kojarzą nam się z jesienią, z pewnością można zaliczyć chryzantemy. Nie tylko cieszą oko mnogością barw, wykazują także wiele prozdrowotnych właściwości. Można zrobić z nich prozdrowotną herbatę. Sprawdź, jak ją przygotować oraz na co pomaga napar z chryzantemy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chryzantemy są kwiatami, które najczęściej zanosimy na groby zmarłych podczas Wszystkich Świętych. Dawniej kwiaty te były kojarzone ze zdrowiem oraz długowiecznością. Obecnie niewiele osób wie, że te rośliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że suszone kwiaty chryzantem można z powodzeniem wykorzystać, np. do przygotowania herbaty. Sprawdź, na co pomagają kwiaty chryzantemy oraz jak pić napar z chryzantemy, aby wesprzeć organizm.

Sprawdź także: Niedoceniane warzywo, które poprawia trawienie i zmniejsza ciśnienie krwi

Kwiaty chryzantemy – właściwości

Chryzantemy kryją w sobie wiele prozdrowotnych właściwości, są źródłem antyoksydantów, m.in.:  flawonoidów oraz antocyjanów. Pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Dodatkowo kwiaty chryzantemy wykazują właściwości wyciszające, uspokajające i redukujące stres, dlatego warto podawać ją w stanach napięcia nerwowego.

Szeroko znane jest także działanie przeciwzapalne kwiatów chryzantemy. Pomaga w regeneracji mięśni oraz wpływa pozytywnie na zdrowie stawów. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia osteoporozy. Polecane są osobom, które borykają się z wysokim ciśnieniem krwi. Co więcej, napar z chryzantemy działa korzystnie na pracę serca, zapobiega chorobom takim jak miażdżyca i zawał.

Na co pomagają kwiaty chryzantemy?

Herbata z chryzantemy może być pomocna, jeśli dopadnie cię przeziębienie lub grypa. Posiada właściwości przeciwgorączkowe, działa również korzystnie na drogi oddechowe.

Chryzantemy są źródłem wielu substancji mineralnych, m.in.: potasu, magnezu, selenu i cynku. To także źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz A, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu, dlatego napar z chryzantemy poleca się jako profilaktyczne działania przy chorobach takich jak zaćma, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Napar z chryzantemy pomaga również przyspieszyć metabolizm.

Napar z kwiatów chryzantemy polecany jest również do stosowania zewnętrznego na skórę. Polecany jest osobom, które cierpią na łuszczycę. Co więcej, chryzantemy mają również wpływ na kondycję skóry, pomagają pozbyć się zmarszczek i przebarwień.

Jak przygotować napar z chryzantem?

Smak naparu z chryzantemy można porównać do herbaty rumiankowej. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, wystarczy, że do garnka wlejesz szklanką wody, doprowadzisz ją do wrzenia, a następnie wsypiesz około trzech gramów suszonych kwiatów chryzantemy. Następnie wyłącz grzanie i zaparzaj przez około 10 minut. Na koniec odcedź napar. Jak pić napar z chryzantemy? Nie należy przekraczać dawki dwóch porcji na dzień.

Kto nie powinien pić naparu z chryzantemy?

Chociaż picie naparu z chryzantemy jest zdrowe, istnieją pewne przeciwskazania do jego stosowania. Wypicie takiej herbaty może skończyć się dolegliwościami układu oddechowego oraz podrażnieniami skórnymi. Napar z chryzantemy może być niebezpieczny dla alergików, kobiet w ciąży, oraz tych, które karmią piersią. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, picie napoju warto skonsultować z lekarzem. 

Zobacz także:

Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »

Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »

Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2