Spis treści:
Tłusty Czwartek coraz bliżej - Polacy zjadają w tym dniu mnóstwo pączków. Czy wiesz już, po jakie ty sięgniesz? Tradycyjne z konfiturą, w lukrze, oprószone cukrem pudrem, a może bardziej fantazyjne, na przykład popularne ostatnio pączki pistacjowe? Niezależnie od tego, na jakie się zdecydujesz, zdarza się, że nie wszystkie pączki zostaną zjedzone w Tłusty Czwartek i zostają na następne dni. Wiadomo, że nikt nie chce jeść nieświeżych pączków - sprawdź, co zrobić, żeby dłużej były jak najlepsze.
Co zrobić, żeby pączki były dłużej świeże? Sekretem jest ciasto
Niestety, nawet najlepsze pączki zazwyczaj dość szybko tracą swoją świeżość. Na pewno zdarzyło ci się niejednokrotnie, że już następnego dnia po usmażeniu lub kupieniu nie były zbyt smaczne. Nie każdy wie, że można temu zapobiec, dodając do ciasta na pączki sekretny składnik. Mamy na myśli ugotowane ziemniaki, które mogą w przepisie zastąpić część mąki.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Tym razem wypróbuj nasz przepis i przekonaj się o tym, że ten składnik wiele zmienia:
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 3 łyżki ugotowanych, tłuczonych ziemniaków,
- 30 g świeżych drożdży,
- 50 g białego cukru,
- 250 ml ciepłego mleka 2%,
- jajko,
- 3 żółtka,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- łyżka oleju roślinnego,
- 60 g miękkiego masła,
- ok. 300 g marmolady różanej,
- ok. litr oleju lub smalcu do smażenia.
Przygotuj miskę i wsyp do niej przesianą mąkę. Na środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże, dodaj ziemniaki, dodaj łyżkę cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Łyżeczką zgarnij odrobinę mąki na środek. Naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i odstaw na kwadrans, aby zaczyn zaczął pracować.
W międzyczasie wyjmij inną głęboką miskę i wrzuć do niej: jajko, żółtka, resztę cukru, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zmiksuj na puszystą masę. Wróć do zaczynu - jeśli widzisz, że zaczął pracować, wlej do niego jajeczną miksturę, a następnie resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 20-25 minut (lub mikserem planetarnym przez ok. 10 minut), aż będzie elastyczne. Wlej spirytus i wyrób. Dodaj miękkie masło i olej, po czym ponownie wyrabiaj do uzyskania jednolitej tekstury. Ciasto może się lekko kleić. Gdy będzie gotowe, owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę (koniecznie w ciepłe miejsce).
Po upływie tego czasu spulchnioną masę wyłóż na blat kuchenny i krótko wyrabiaj, aby odgazować ciasto. Zwiń w rulon i podziel na 15 części, każda po ok. 65 g. Następnie uformuj w kulki i układaj na blaszce podsypanej mąką lub natłuszczonej masłem. Przykryj ściereczką i odłóż na 15-30 minut. Rozgrzej smalec lub olej i smaż pączki w temperaturze ok. 175 stopni - przez ok. dwie minuty z każdej strony.
Gdy lekko ostygną, nadziej pączki marmoladą różaną. Najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego z wydłużoną i cienką szprycą. Zanim całkowicie wystygną, polej je też lukrem i posyp od razu skórką pomarańczową. Białą polewę zrobisz, łącząc szklankę cukru pudru z trzema łyżkami wody i intensywnie mieszając.
Jak przechowywać pączki?
W przypadku pączków kupionych w sklepie, nie masz wpływu na ciasto, z którego zostały zrobione. W tym przypadku skup się na czymś innym - jak przechowywać pączki?
Najistotniejsze jest to, aby pączki były szczelnie zamknięte. Możesz użyć do tego m.in. papierowej torebki, miski z pokrywką czy strunowego woreczka. Nie każdy wie także, że pączki warto przechowywać w lodówce.
Co jednak, jeżeli pączki już utraciły swoją świeżość? Spokojnie - już 15 minut w piekarniku sprawi, ze znów będą pyszne. Inną opcją jest także włożenie ich na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz także:
Ciepłe desery na chłodne dni. Na rozgrzanie i poprawę humoru
Jedz, gdy brakuje ci potasu. Poczujesz przypływ energii, wzmocnisz organizm