Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Potas to jeden z najważniejszych składników odżywczych dla człowieka. To właśnie on w dużej mierze odpowiada za prawidłową pracę serca, mięśni, układu nerwowego i gospodarki wodno-elektrolitowej. Jakie są jego najcenniejsze źródła i dlaczego warto jeść produkty bogate w potas?

Potas możemy dostarczyć poprzez odpowiednią dietę | Fot.123RF/Picsel/breamchub

Spis treści: 

Jednym z najważniejszych składników mineralnych dla naszego zdrowia jest potas. To właśnie on w dużej mierze stoi za prawidłową pracą serca, mięśni, układu nerwowego oraz gospodarki wodno-elektrolitowej. Dobra wiadomość jest taka, że znajduje się on w wielu pokarmach, po które na co dzień sięgamy. Jakie są jego najobfitsze źródła? W jakich ilościach go spożywać? I dlaczego warto jeść produkty bogate w potas? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Potas – właściwości  

Dlaczego warto jeść produkty bogate w potas? Argumentów przemawiających za wprowadzeniem jego źródeł do jadłospisu jest naprawdę wiele. Jednym z nich jest korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Według doniesień naukowych składnik ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Co ciekawe, stoi za tym kilka różnych mechanizmów, w tym rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie wydalania sodu wraz z moczem. Zadbanie o stosowną podaż potasu w diecie zmniejsza również prawdopodobieństwo występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu. 

Co jeszcze powinieneś wiedzieć o potasie? Na przykład to, że spożywanie go w większych ilościach może uchronić cię przed pojawieniem się kamieni nerkowych i rozwojem osteoporozy. Ale nie tylko – niektóre obserwacje naukowców dowiodły, że osoby sięgające po produkty bogate w potas są mniej narażone na cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ odgrywa on ważną rolę w prawidłowym wydzielaniu insuliny przez trzustkę. Kropką nad i jego wyjątkowych właściwości jest regulowanie pracy układu nerwowego i mięśniowego oraz gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.  

Aby przekonać się, jak duże znaczenie ma potas dla naszego zdrowia, warto poznać objawy jego niedoboru. Hipokaliemia – bo właśnie tak fachowo określa się to zjawisko – może wywołać szereg przykrych objawów, w tym:  

  • skurcze mięśni,  
  • zaburzenia pracy serca,  
  • utratę wapnia z organizmu,  
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe,  
  • uczucie zmęczenia,  
  • nadpobudliwość nerwową,  
  • problemy z koncentracją,  
  • pogorszenie jakości snu,  
  • nietolerancję zimna. 

Zapotrzebowanie na potas 

Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na potas? Warto mieć świadomość, że zmienia się ono wraz z wiekiem. To oznacza, że im jesteśmy starsi, tym więcej go potrzebujemy. Według Norm żywienia dla populacji Polski z 2024 roku osoby od 16. roku życia powinny spożywać go w ilości 3 500 mg na dobę. Liczba ta zwiększa się do 4 000 mg w przypadku kobiet karmiących piersią. Dzienna zalecana porcja potasu dla dzieci – w zależności od wieku – wynosi od 750 do 3 000 mg 

Sprawdź także: Śniadanie na długowieczność. Co jedzą w strefach, gdzie żyje się ponad 100 lat

Gdzie jest dużo potasu? 

Zastanawiasz się, gdzie jest dużo potasu? Dobra wiadomość jest taka, że kryje się on w wielu pokarmach – zarówno tych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Można znaleźć go w rozmaitych warzywach, w tym ziemniakach, szpinaku, jarmużu, rukoli, pomidorach, marchewce i brokułach, oraz owocach, takich jak morele, kiwi, banany czy awokado. Ponadto jego obfitym źródłem są owoce suszone, w tym figi i rodzynki, oraz rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica oraz biała i czerwona fasola. Na liście składników bogatych w potas należy uwzględnić także mięso, ryby, orzechy i produkty pełnoziarniste. 

Potas w kuchni 

Nie wiesz, jak komponować swoje posiłki, aby nie tylko dobrze smakowały, ale również dostarczały ci dużo potasu? Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania, dzięki którym zasilisz swój organizm w sporą ilość tego składnika i przy okazji odkryjesz nowe, ciekawe smaki.

1. Kasza gryczana z pieczarkami

 Kasza gryczana z pieczarkami Zobacz przepis

Kasza gryczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Owsianka z suszonymi owocami

 Owsianka z suszonymi owocami Zobacz przepis

Owsianka z suszonymi owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ziemniaki hasselback

 Ziemniaki hasselback Zobacz przepis

Ziemniaki hasselback / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczone banany

 Pieczone banany Zobacz przepis

Pieczone banany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krem z soczewicy

 Krem z soczewicy Zobacz przepis

Krem z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z czerwoną fasolą

 Sałatka z czerwoną fasolą Zobacz przepis

Sałatka z czerwoną fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Łosoś ze szpinakiem

 Łosoś ze szpinakiem Zobacz przepis

Łosoś ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rukola z gruszką i orzechami włoskimi

 Rukola z gruszką i orzechami włoskimi Zobacz przepis

Rukola z gruszką i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Hummus z awokado

 Hummus z awokado Zobacz przepis

Hummus z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czarna marchew jest zdrowsza od pomarańczowej. Pomaga na psujący się wzrok, wypadanie włosów i tycie »

Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków »

Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Bezowy deser cytrynowy

Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...

Odsłon: 1157

30 min
3
Dania główne Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą

Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...

Odsłon: 3801

30 min
5
30 min
4