Spis treści:
Jednym z najważniejszych składników mineralnych dla naszego zdrowia jest potas. To właśnie on w dużej mierze stoi za prawidłową pracą serca, mięśni, układu nerwowego oraz gospodarki wodno-elektrolitowej. Dobra wiadomość jest taka, że znajduje się on w wielu pokarmach, po które na co dzień sięgamy. Jakie są jego najobfitsze źródła? W jakich ilościach go spożywać? I dlaczego warto jeść produkty bogate w potas? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Potas – właściwości
Dlaczego warto jeść produkty bogate w potas? Argumentów przemawiających za wprowadzeniem jego źródeł do jadłospisu jest naprawdę wiele. Jednym z nich jest korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Według doniesień naukowych składnik ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Co ciekawe, stoi za tym kilka różnych mechanizmów, w tym rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększenie wydalania sodu wraz z moczem. Zadbanie o stosowną podaż potasu w diecie zmniejsza również prawdopodobieństwo występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu.
Co jeszcze powinieneś wiedzieć o potasie? Na przykład to, że spożywanie go w większych ilościach może uchronić cię przed pojawieniem się kamieni nerkowych i rozwojem osteoporozy. Ale nie tylko – niektóre obserwacje naukowców dowiodły, że osoby sięgające po produkty bogate w potas są mniej narażone na cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ odgrywa on ważną rolę w prawidłowym wydzielaniu insuliny przez trzustkę. Kropką nad i jego wyjątkowych właściwości jest regulowanie pracy układu nerwowego i mięśniowego oraz gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.
Aby przekonać się, jak duże znaczenie ma potas dla naszego zdrowia, warto poznać objawy jego niedoboru. Hipokaliemia – bo właśnie tak fachowo określa się to zjawisko – może wywołać szereg przykrych objawów, w tym:
- skurcze mięśni,
- zaburzenia pracy serca,
- utratę wapnia z organizmu,
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe,
- uczucie zmęczenia,
- nadpobudliwość nerwową,
- problemy z koncentracją,
- pogorszenie jakości snu,
- nietolerancję zimna.
Zapotrzebowanie na potas
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na potas? Warto mieć świadomość, że zmienia się ono wraz z wiekiem. To oznacza, że im jesteśmy starsi, tym więcej go potrzebujemy. Według Norm żywienia dla populacji Polski z 2024 roku osoby od 16. roku życia powinny spożywać go w ilości 3 500 mg na dobę. Liczba ta zwiększa się do 4 000 mg w przypadku kobiet karmiących piersią. Dzienna zalecana porcja potasu dla dzieci – w zależności od wieku – wynosi od 750 do 3 000 mg.
Sprawdź także: Śniadanie na długowieczność. Co jedzą w strefach, gdzie żyje się ponad 100 lat
Gdzie jest dużo potasu?
Zastanawiasz się, gdzie jest dużo potasu? Dobra wiadomość jest taka, że kryje się on w wielu pokarmach – zarówno tych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Można znaleźć go w rozmaitych warzywach, w tym ziemniakach, szpinaku, jarmużu, rukoli, pomidorach, marchewce i brokułach, oraz owocach, takich jak morele, kiwi, banany czy awokado. Ponadto jego obfitym źródłem są owoce suszone, w tym figi i rodzynki, oraz rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica oraz biała i czerwona fasola. Na liście składników bogatych w potas należy uwzględnić także mięso, ryby, orzechy i produkty pełnoziarniste.
Potas w kuchni
Nie wiesz, jak komponować swoje posiłki, aby nie tylko dobrze smakowały, ale również dostarczały ci dużo potasu? Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dania, dzięki którym zasilisz swój organizm w sporą ilość tego składnika i przy okazji odkryjesz nowe, ciekawe smaki.
1. Kasza gryczana z pieczarkami
![Kasza gryczana z pieczarkami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_04_25/a40d2ed3cd91b73c93dfda34bf1cae0a-recipe_main.jpg)
Kasza gryczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Owsianka z suszonymi owocami
![Owsianka z suszonymi owocami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_02_26/caea0e7b8d20016bc3120f445953231d-recipe_main.jpg)
Owsianka z suszonymi owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ziemniaki hasselback
![Ziemniaki hasselback](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_01_19/a31a2da1f65b934150b2de81b2d231ed-recipe_main.jpg)
Ziemniaki hasselback / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z czerwoną fasolą
![Sałatka z czerwoną fasolą](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_04_13/ac2f81ce2ce68353608339c39992f7d0-recipe_main.jpg)
Sałatka z czerwoną fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Rukola z gruszką i orzechami włoskimi
![Rukola z gruszką i orzechami włoskimi](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2011_10_27/f6c4b4d0876bab190625590d9e14087c-recipe_main.jpg)
Rukola z gruszką i orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Czarna marchew jest zdrowsza od pomarańczowej. Pomaga na psujący się wzrok, wypadanie włosów i tycie »
Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków »
Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »