Dania jednogarnkowe

Forsycje kojarzą nam się z budzącą się do życia naturą i pięknymi, żółtymi kwiatami. Jednak mało kto wie o innym zastosowaniu tej rośliny, dzięki któremu można cieszyć się nie tylko dobrym zdrowiem, ale i młodą i promienną skórą. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma forsycja i jak ją odpowiednio wykorzystać.

Forsycja to nie tylko krzew ozdobny. Dodana do potraw wykazuje działanie przeciwutleniające | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy kwiaty forsycji są jadalne?

Forsycja jest krzewem ozdobnym, który bardzo często pojawia się w polskich ogrodach. Zakwita on wczesną wiosną i cieszy oko żółtym, intensywnym kolorem swoich kwiatów. Jednak to nie tylko dekoracja ogrodu, ale również... posiłek. Okazuje się, że kwiaty forsycji są jadalne. Co więcej, mają one wiele właściwości prozdrowotnych.

Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Jakie właściwości prozdrowotne ma forsycja?

W kwiatach forsycji znajdują się flawonoidy, lignany i saponiny. Najważniejszym składnikiem jest rutyna, będąca flawonoidem. Działa ona przeciwutleniająco i wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo wspomaga działanie witaminy C.

Następnymi ważnymi składnikami, zawartymi w forsycji, są kwercetyny. Mają one działanie przeciwalergiczne, ponieważ spowalniają wydzielanie histaminy. Co więcej, wykazują także właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego forsycja wspomaga także prawidłowe działanie układu pokarmowego.

Kwiaty mogą być również stosowane zewnętrznie. Są one bardzo skuteczne w walce ze zmianami skórnymi. Wykorzystuje się je także przy problemach z pajączkami, ponieważ forsycja uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Domowe sposoby na wykorzystanie forsycji

Istnieje wiele metod na spożywanie forsycji i dostarczanie sobie wszystkich powyższych składników. Oto najczęstsze domowe sposoby na wykorzystanie forsycji:

Jadalne kwiaty

Kwiaty często spożywa się po prostu w wersji takiej, jaką pozyskuje się z krzaczka. Stanowią one wspaniały, kolorowy dodatek do potraw, sałatek oraz napojów. Nadają daniom delikatnie gorzki, orzechowy posmak. Jeżeli chcemy przez cały rok używać kwiatów forsycji, to warto je ususzyć.

Napar

Innym domowym sposobem na wykorzystanie forsycji jest przygotowanie naparu. Jest to lekko słodki roztwór, który poleca się szczególnie na przeziębienia, ponieważ działa wzmacniająco. Idealnie sprawdzi się również jako tonik do twarzy, ze względu na składniki zawarte w kwiatach, które wykazują działania opóźniające procesy starzenia. Napar można także wykorzystywać do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek, płukania gardła albo przemywania ran.

Chcąc go przygotować, musimy delikatnie zwilżyć spirytusem garść świeżych lub suszonych kwiatów forsycji. Następnie zalewamy mieszankę dwiema szklankami wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 40 min. Na koniec przecedzamy napar.

Nalewka z forsycji

Z kwiatów forsycji można zrobić również leczniczą nalewkę. Działa ona przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz uspakajająco. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi. Zaleca się, aby spożywać około 10 ml nalewki dziennie.

W celu przygotowania takiej nalewki musimy zwilżyć spirytusem świeżo zebrane kwiaty i pozostawić je na 15 minut. Później zalewamy je alkoholem i zamykamy naczynie, przechowując je w ciepłym i ciemnym stanowisku przez dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzamy roztwór do ciemnego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce na około trzy miesiące.  

Kiedy zbierać oraz jak suszyć kwiaty forsycji?

Zbiory kwiatów forsycji powinny odbywać się od razu po ich rozwinięciu lub gdy są jeszcze na wpół otwarte. Najlepiej robić to w suche i słoneczne dni, w godzinach przedpołudniowych, kiedy to kwiaty są w trakcie największego rozkwitu. Jest to moment, gdy mają one najwięcej substancji aktywnych.

Zebrane kwiaty można suszyć na trzy sposoby:

  • w piekarniku - w temperaturze 40°C przez około cztery godziny,
  • w suszarce do grzybów i owoców - w temperaturze 40°C przez około godzinę,
  • naturalnie - w temperaturze nie wyższej niż 40°C, w przewiewnym i ciemnym miejscu.

Forsycja - przeciwskazania

Kwiaty forsycji wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, ale nie są one przeznaczone dla wszystkich. Powinny ich unikać osoby, które mają problem z krzepliwością krwi, ponieważ kwiaty forsycji dodatkowo ją obniżają. Co więcej, nie powinny ich również nadużywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.

1. Smoothie z forsycją

 Smoothie z forsycją Zobacz przepis

Koktajl z forsycją / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki

 Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki Zobacz przepis

Chleb z serem, forsycją i natką pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Herbata z forsycją

 Herbata z forsycją Zobacz przepis

Herbata z kwiatami forsycji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka na kwiatach forsycji

 Nalewka na kwiatach forsycji Zobacz przepis

Nalewka z forsycji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 174

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1608

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 357

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8