Frytkownica beztłuszczowa to must-have nowoczesnej kuchni! Dzięki technologii smażenia gorącym powietrzem można przygotować nie tylko klasyczne frytki, ale także soczystego kurczaka, aromatyczną kaczkę, delikatnego łososia czy warzywa. W artykule przedstawimy najlepsze przepisy na dania, które zaskoczą smakiem i lekkością. Podpowiemy, jak prawidłowo używać frytkownicy, aby potrawy były idealnie chrupiące i zdrowe. Jeśli szukasz pomysłów na szybkie i dietetyczne posiłki, ten przewodnik jest dla Ciebie!

Stół możesz zastawić zdrowym jedzeniem przygotowanym we frytkownicy beztłuszczowej / materiały promocyjne

Jak używać frytkownicy beztłuszczowej?

Upieczone mięso w koszyku frytkownicy beztłuszczowej to świetny pomysł na obiad / materiały promocyjne

Zanim przejdziemy do przepisów na pyszne dania, zacznijmy od zasad używania beztłuszczowej frytkownicy. Szczegóły będą różnić się nieznacznie w zależności od producenta, polecamy zawsze zajrzeć do instrukcji przed pierwszym uruchomieniem.

Frytkownica beztłuszczowa, znana również jako air fryer, działa podobnie jak piec konwekcyjny. Element grzewczy podnosi temperaturę powietrza, a wentylator wprawia je w ruch. Powietrze przenika przez żywność, np. mięso i warzywa, zapewniając równomierne pieczenie i nadając potrawom chrupkość.

Urządzenie wyposażone jest w kosz, w którym umieszczamy składniki. Ważne, aby go nie przepełniać, bo uniemożliwi to swobodny przepływ powietrza i potrawa nie upiecze się równomiernie. Czy do potraw z air fryera nie trzeba dodawać tłuszczu? Nie trzeba, ale w naszych przepisach znajdziesz jego niewielkie ilości. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, wzmacnia aromat przypraw. Łyżeczka oliwy z oliwek do pieczenia sprawi, że danie będzie nieznacznie bardziej kaloryczne, ale na pewno o wiele bardziej smakowite.

We frytkownicy beztłuszczowej dostępne są różne programy, które ułatwiają przygotowywanie potraw. W popularnych modelach możesz znaleźć przepisy na:

  • frytki,
  • owoce morza,
  • ryby,
  • mięsa,
  • warzywa.

Programy mogą umożliwiać nie tylko pieczenie, ale także suszenie, grillowanie oraz podtrzymywanie ciepła. Frytkownica beztłuszczowa to naprawdę wszechstronne urządzenie, które warto mieć w swojej kuchni.

Szukasz najlepszej frytkownicy beztłuszczowej? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę!

Jak zrobić pierś z kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej?

Przepis na pierś z kurczaka z air fryera / materiały promocyjne

Pierś z kurczaka ma niewiele kalorii, a za to dużo białka, którego podaż jest ważna w zbalansowanej diecie. Jeśli chcesz jeść zdrowo, dbasz o linię lub trenujesz mięśnie, wypróbuj nasz przepis.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 400–450 g),
  • 1/3 płaskiej łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 1 płaska łyżeczka świeżych ziół (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Przygotuj marynatę. W małej miseczce wymieszaj przyprawę do kurczaka, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej lub oliwę oraz posiekane świeże zioła (jeśli używasz).
  2. Zamarynuj kurczaka. Podziel każdą pierś z kurczaka na dwa cienkie kotlety. Umieść je w szczelnie zamykanym pojemniku i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  3. Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 180–185°C. Umieść zamarynowane piersi z kurczaka w koszyku i piecz od 10 do 20 minut, w zależności od grubości mięsa. W połowie czasu przewróć mięso na drugą stronę.
  4. Po upieczeniu piersi są gotowe do podania. Możesz je serwować z sałatką, ziemniakami lub warzywami.

Wykorzystanie air fryera do pieczenia kurczaka to wyborny pomysł. Mięso będzie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a dzięki marynacie nabierze intensywnego smaku. Pierś z kurczaka możesz podawać z dodatkami, które również łatwo przygotujesz w air fryerze. Pieczone przy pomocy gorącego powietrza nie stracą cennych składników odżywczych.

Dowiedz się, która frytkownica beztłuszczowa jest najlepsza. Poznaj ranking modeli

Jak zrobić chrupiące frytki z ziemniaka we frytkownicy beztłuszczowej?

Chrupiące frytki z air fryera / materiały promocyjne

Sekret chrupiących frytek tkwi w wyborze odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepsze to Russet lub Idaho. Jeśli nie masz miejsca, w którym możesz je kupić, wykorzystaj naszą radę: przed pieczeniem namocz ziemniaki. W ten sposób usuniesz z nich nadmiar skrobi, która odpowiada za miękkość, a czasem gumowatość frytek. Szczegółowe wskazówki, jak moczyć ziemniaki, znajdziesz w przepisie.

Składniki na frytki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1–2 łyżeczki oleju (opcjonalnie),
  • sól i ulubione przyprawy (np. papryka).

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w słupki o pożądanej grubości.
  2. Mocz frytki w wodzie przez około 30 minut, następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki z niewielką ilością oleju (jeśli używasz) oraz solą i ulubionymi przyprawami.
  4. Rozłóż frytki w koszyku frytkownicy w jednej warstwie, aby zapewnić równomierne wypieczenie.
  5. Rozgrzej frytkownicę do temperatury około 180–200°C. Ustaw czas na 15–20 minut w zależności od grubości frytek.
  6. Po około 10 minutach przewróć frytki. Dzięki temu równomierne się zarumienią.
  7. Jeśli chcesz uzyskać większą chrupkość, zwiększ temperaturę do 220°C na ostatnie 2–3 minuty.
  8. Wyjmij frytki z frytkownicy.

Po ostygnięciu frytki mogą nieco zmięknąć, dlatego warto je podawać, kiedy są jeszcze gorące. Dodatkami do frytek mogą być dipy różnego rodzaju – sos czosnkowy, koperkowy lub pomidorowy. Frytki najlepiej jeść w towarzystwie lekkiej sałatki i z dodatkiem białka, np. piersi z kurczaka.

Jak upiec delikatnego łososia we frytkownicy beztłuszczowej?

Filety z łososia upieczone z plastrami cytryny i ziołami we frytkownicy beztłuszczowej / materiały promocyjne

Łosoś pieczony w air fryerze może być równie smaczny jak smażony na patelni. Ważne, aby nie rezygnować całkowicie z tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Łyżka oliwy z oliwek nie wpłynie negatywnie na walory odżywcze mięsa, a dzięki niej przyprawy będą intensywniejsze.

Składniki:

  • 2 filety z łososia (po około 200 g każdy),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka koperku lub innych ulubionych przypraw,
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Opłucz filety z łososia pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń ewentualne ości za pomocą pęsety. Jeśli filet jest zbyt duży i nie zmieści się do air fryera, pokrój go na mniejsze kawałki.
  2. Posmaruj łososia oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Odstaw filety na 10–15 minut, aby mięso wchłonęło przyprawy.
  3. Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 180°C (jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, ustaw 200°C).
  4. Ułóż łososia w koszyku frytkownicy skórą do dołu.
  5. Piecz przez 8–15 minut w zależności od grubości filetu. Przewróć mięso w połowie czasu, aby zapewnić równomierne przyrumienienie.
  6. Po upieczeniu sprawdź, czy mięso jest delikatnie różowe i łatwo odchodzi od widelca. Jeśli chcesz bardziej chrupiącą skórkę, zwiększ temperaturę na ostatnią minutę pieczenia.
  7. Podawaj łososia z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, ryż lub sałatka.

Łosoś ma bardzo delikatne mięso, które dobrze przyrządzone pozostaje soczyste. Aby nie stało się gumowe i suche, nie można przekroczyć czasu pieczenia. Jeśli po raz pierwszy przyrządzasz łososia w air fryerze, sprawdź filet po upłynięciu minimalnego czasu wskazanego w przepisie. Możliwe, że już wtedy będzie idealnie soczysty i upieczony.

Przepis na kaczkę z miodem, rozmarynem i warzywami w air fryerze

Soczysta kaczka z frytkownicy beztłuszczowej o lśniącej, chrupiącej skórce / materiały promocyjne

Mięso z kaczki należy przed pieczeniem dobrze przyprawić, inaczej będzie mdłe. Pamiętaj, aby przestrzegać czasu pieczenia. Kaczka pieczona zbyt długo staje się twarda i niesmaczna. Nakłuj mięso w najgrubszym miejscu – jeśli soki są przezroczyste, a nie różowe, mięso jest dopieczone. Nie sprawdzaj stopnia wypieczenia zbyt często i przed upływem minimalnego czasu pieczenia. Nakłuwanie może spowodować wypływ soku z mięsa i utratę soczystości.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (lub 1 tuszka, jeśli pasuje do air fryera),
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 gałązki rozmarynu (posiekane),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 cytryna (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę z wymieszanych: łyżeczki miodu, rozmarynu, soli i oliwy z oliwek. Natnij skórę na piersiach z kaczki w kratkę. Posmaruj marynatą. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Umieść kaczkę w koszyku air fryera. Piecz w temperaturze 140°C przez godzinę. Przewróć kaczkę, zwiększ temperaturę do 150°C i piecz przez kolejną godzinę.
  3. Podawaj kaczkę z upieczonymi warzywami i plasterkiem cytryny, jeśli lubisz.

Kaczkę możesz podawać na wiele sposobów. Proponujemy danie z kandyzowaną gruszką, warzywami lub ziemniaczkami. Pieczenie w air fryerze jest bardzo proste, dlatego mamy nadzieję, że po wypróbowaniu naszych przepisów nabierzesz apetytu na kolejne.

Materiał partnera Biedronka Home 

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

Odsłon: 3055

15 min
14