Sprawdź także:
Zupy to nieodłączny element polskiej kuchni. Warto jednak mieć świadomość, że nie ograniczają się one jedynie do ogórkowej, jarzynowej, krupniku czy pomidorowej. Do dyspozycji masz także lekkie zupy krem, które idealnie sprawdzają się w upalne letnie dni. Nie dość, że są one proste w przygotowaniu, to jeszcze doskonale smakują i charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów. Z czego zrobić zupę krem? Z czym ją podać i w jaki sposób ją zagęścić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Sprawdź także: Najlepsze sałatki i surówki z cukinią. Top 15 prostych i tanich przepisów
Z czego zrobić zupę krem?
Z czego zrobić zupę krem? Możliwości jest naprawdę wiele. Wbrew pozorom nie musisz sięgać jedynie po brokuły czy pomidory. Równie dobrze możesz wybrać inne warzywa, np. paprykę, buraka, cukinię, fasolkę szparagową, a nawet marchewkę, pietruszkę, kalarepę czy zielony groszek. Pamiętaj, że zupę krem można zrobić także z kilku różnych składników – świetnym przykładem jest zupa krem z białych warzyw, w skład której wchodzą m.in. ziemniaki, pietruszka, kalafior, por oraz seler.
Jak zagęścić zupę krem?
Twoja zupa krem wyszła zbyt rzadka? Na szczęście istnieje kilka trików, dzięki którym nadasz jej odpowiednią konsystencję. Jednym z nich jest użycie mąki pszennej, którą wystarczy wymieszać z odrobiną wody. Możesz również przygotować zasmażkę z mąki i masła. Jeśli unikasz mąki, postaw na śmietanę. Pamiętaj jednak, aby nie wlewać jej prosto do garnka, ponieważ może się zwarzyć. Wymieszaj ją najpierw z odrobiną gorącej zupy.
Jak zagęścić zupę krem, jeśli nie za pomocą mąki pszennej lub śmietany? Doskonale sprawdzi się tutaj także zwykły serek topiony. Dodaj go bezpośrednio do garnka i mieszaj całość do momentu, aż zupa zgęstnieje. Dobrym pomysłem jest również sięgnięcie po żółtka. Wlej do szklanki kilka łyżek zupy, taką samą ilość zimnej wody oraz roztrzepane żółtka i wymieszaj. Wlej miksturę do potrawy i energicznie wymieszaj.
Przepisy na lekkie zupy krem
Masz ochotę na pyszną i lekką zupę krem, ale nie wiesz, jak i z czego ją zrobić? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni.
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na aromatyczną zupę krem ze świeżych pomidorów. Poza wspomnianymi warzywami do jej przyrządzenia potrzebujesz czosnku, cebuli, suszonej bazylii i oregano, oliwy z oliwek, mozzarelli oraz soli i pieprzu.
Na początek sparz pomidory wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj pomidory oraz bazylię i oregano. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Po obróbce termicznej zmiksuj zawartość garnka na gładką masę. Gotową zupę podawaj z grzankami i startą mozzarellą.
Zupa krem z pieczonego buraka
Z czego zrobić zupę krem, jeśli nie z pomidorów? Świetnym wyborem będzie ta z pieczonego buraka. Aby ją wyczarować, poza burakami musisz zaopatrzyć się w czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, bulion warzywny lub drobiowy, olej, tymianek, śmietanę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Umyj i pokrój buraki na mniejsze kawałki, po czym zawiń je w folię aluminiową i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W międzyczasie ugotuj bulion i pokrój ziemniaki, a pozostałe warzywa – poza cebulą – zetrzyj na tarce.
Dodaj składniki do gotującego się bulionu i zaczekaj, aż nabiorą miękkości. Zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i dorzuć do niej buraki. Dopraw je tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie smaż przez pięć minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przełóż wszystko do garnka z bulionem. Gotuj całość przez 10 minut. Po obróbce termicznej zmiksuj zawartość garnka przy użyciu blendera. Po przelaniu zupy do misek dodaj do każdej porcji łyżeczkę śmietany.
Zupa krem z pieczonej papryki
Kolejnym pomysłem na lekką zupę krem jest ta z pieczonej papryki. Poza papryką w jej skład wchodzi czosnek, cebula, por, masło, bulion warzywny, oliwa z oliwek, śmietana oraz serek topiony.
Realizację przepisu rozpocznij od upieczenia papryki. Po wyjęciu z piekarnika umieść ją w misce, przykryj i odczekaj 15 minut. Po upływie tego czasu obierz ją ze skóry i usuń z niej szypułki oraz nasiona. Podsmaż na oliwie cebulę wraz z czosnkiem, co jakiś czas mieszając. Dodaj masło i kawałki pora – smaż całość przez pięć minut. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Następnie dorzuć miąższ z papryki i przyprawy – idealnie sprawdzi się tutaj słodka papryka, tymianek, płatki chili oraz sól i pieprz. Pod koniec dodaj serek topiony i wymieszaj. Zmiksuj zawartość garnka na gładką masę. Przed podaniem dodaj do zupy śmietanę.
Zupa krem z kalarepy
Jeśli nie przepadasz za pomidorami, burakiem i papryką, postaw na zupę krem z kalarepy. Poza kluczowym warzywem uwzględnij w swoim przepisie marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, bulion drobiowy, koperek, groszek ptysiowy, olej rzepakowy oraz pieprz.
Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i podsmaż je na oleju. Przełóż je do garnka i zalej bulionem – gotuj je do momentu, aż nabiorą miękkości. Na koniec zmiksuj je na gładką masę i dodaj śmietanę. Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym i posiekanym koperkiem.
Zupa krem z fasolki szparagowej
Masz ochotę na coś bardziej niebanalnego? W takim razie spróbuj zupy krem z fasolki szparagowej. Aby ją wyczarować, poza głównym warzywem na liście niezbędnych składników umieść ziemniaki, marchewkę, koperek, bulion drobiowy, natkę pietruszki, szczypiorek, grzanki, śmietanę oraz sól i pieprz.
Na początek opłucz fasolkę pod bieżącą wodą i podziel ją na mniejsze kawałki. Umyj, obierz i pokrój marchewkę oraz ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Dodaj śmietanę oraz posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Całość ponownie wymieszaj. Na koniec dorzuć grzanki.
Zupa krem z cukinii
Wśród pomysłów na zdrowe i lekkie zupy krem nie może zabraknąć również tej z cukinii. Poza cukinią do jej przygotowania potrzebujesz cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, masła, śmietany, grzanek oraz bulionu drobiowego.
Zeszklij cebulę na maśle i oliwie. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzuć pokrojoną w kostkę cukinię i kontynuuj smażenie, co jakiś czas mieszając składniki. Zalej je bulionem i zagotuj. Dopraw całość solą i pieprzem. Po ugotowaniu zmiksuj zawartość garnka na gładką masę. Pod koniec wlej śmietanę. Gotową zupę podawaj z grzankami.
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to nie tylko smaczne i sycące danie, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Aby ją przyrządzić, poza brokułami musisz zaopatrzyć się w ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek, masło, serek mascarpone, koperek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.
Zeszklij cebulę na maśle i dodaj do niej plasterki czosnku. Po chwili dorzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę i zalej je wodą. Dopraw je zielem angielskim oraz liściem laurowym i gotuj aż do miękkości. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj różyczki brokuła i kontynuuj obróbkę termiczną przez siedem minut. Dorzuć serek mascarpone i zmiksuj zawartość garnka na gładką masę. Gotową zupę podawaj z koperkiem.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Często robię napar z pomarańczowych kwiatów z ogrodu. Działa lepiej od mięty »