Dania jednogarnkowe

Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie uwzględnialiście jej w diecie, to już najwyższy czas to zmienić. Wasz organizm z pewnością będzie wam za to wdzięczny.

Fot. 123RF/Picsel

Jest wiele powodów dla których powinniśmy polubić kalarepę. Jednym z najważniejszych jest jej pozytywny wpływ na zdrowie. Czy wiedzieliście, że nieduża, stugramowa porcja tego warzywa całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Dzięki niej zadbacie o to, aby wasz układ immunologiczny działał sprawnie, a wszystkie substancje odżywcze prawidłowo się wchłaniały.

Ponadto, w kalarepie znajdziecie również witaminy z grupy B, które doskonale wpływają na pracę układu trawiennego i nerwowego. Poza witaminami, warzywo to dostarcza również szereg niezbędnych dla zdrowia pierwiastków, w tym magnez, jod, potas, wapń, żelazo oraz miedź. Z pewnością zainteresuje was również informacja, że kalarepa zawiera w sobie sporo błonnika oraz beta-karoten. Dzięki tym substancjom możemy zadbać o wzrok, prawidłową perystaltykę jelit, a także zadbać o to, abyśmy w przyszłości nie mieli problemów z miażdżycą.

Kalarepa zawiera zaledwie 27 kcal. Jest lekkostrawna i wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie. Co ciekawe, naukowcom udało się udowodnić, że to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie znajdziemy sporo przeciwutleniaczy, sulforafan, izotiocyjaniany oraz indol-3-karbinol, które są uznawane za naturalne substancje, pomagające zapobiegać rakowi.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Kalarepa w kuchni

Kalarepa ma niemal nieskończoną ilość zastosowań kulinarnych. Warzywo to jest bardzo uniwersalne, a jego smak nie dominuje potraw, dlatego jedynym ograniczenie będzie stanowić tylko nasza wyobraźnia. Młodą kalarepkę możemy jeść na surowo, dzięki czemu świetnie sprawdza się w lekkich, wiosennych sałatkach. Mało kto wie, że jadalne są również liście kalarepy, które po dokładnym oczyszczeniu możemy dodać do surówki lub kanapki. Warto również spróbować kalarepy w formie, zapiekanej, duszonej lub smażonej. Doskonale łączy się z sezonowymi warzywami oraz stanowi wręcz wymarzony dodatek do mięs. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie dużej ilości kalarepy będzie przygotowanie z niej zupy lub przetworów, które pozwolą nam cieszyć się jej smakiem nawet poza sezonem.

Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób włączyć kalarepę do swojego jadłospisu, wykorzystaj przepisy naszych użytkowników.

1. Placki z kalarepy

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalarepa z groszkiem i marchewką

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kalarepa duszona w mleku

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zmysłowe smaki: Młoda zasmażana kapusta na INTERIA.TV.

4. Sałatka z kalarepą

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kalarepka do słoików na zimę

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Młoda kalarepka z marchewką

Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pobierz aplikację smaker

7. Surówka z kalarepy

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa kalarepowa

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
15 min
5

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 15760

60 min
58

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7