Spis treści:
- Jakie walory zdrowotne mają kiełki czerwonej kapusty?
- Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
- Jak wykorzystać kiełki czerwonej kapusty w kuchni?
Jeśli szukasz produktu, który podniesie wartość odżywczą twoich potraw, koniecznie sięgnij po kiełki. Dobrym wyborem będą nie tylko kiełki z rzodkiewki, brokuła, lucerny czy rzeżuchy, ale również te z czerwonej kapusty. Nie dość, że kryją one w sobie szereg cennych witamin i minerałów, to jeszcze świetnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych przysmaków, w tym sałatek, kanapek, koktajli i dań obiadowych. W jaki jeszcze sposób można wykorzystać je w kuchni? Jakie są ich najważniejsze właściwości? I jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty w domowych warunkach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Jakie walory zdrowotne mają kiełki czerwonej kapusty?
Jakie walory zdrowotne mają kiełki czerwonej kapusty? Są one naprawdę liczne. Wynika to stąd, że stanowią one źródło różnorodnych składników odżywczych, w tym witamin C i E, które wykazują działanie przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami. Ciekawostką jest fakt, że w kiełkach kryje się nawet kilka razy więcej witaminy C niż w samej kapuście.
Poruszając temat kiełków czerwonej kapusty, warto odnieść się do badań naukowych. W jednym z nich wykazano na przykład, że ich spożywanie korzystnie wpływa na układ krążenia, ponieważ przyczyniają się one do obniżenia stężenia trójglicerydów i „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej, posiadają one potencjał przeciwzapalny, a także wspomagają pracę układu pokarmowego i odpornościowego.
Co jeszcze warto wiedzieć o kiełkach czerwonej kapusty? Na przykład to, że są one źródłem witaminy K, która odpowiada za zdrowie kości i zębów oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto można znaleźć w nich takie związki jak kwas foliowy, mangan oraz wapń. Ich dodatkowym atutem jest obecność błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i zapobiega występowaniu zaparć.
Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
Zastanawiasz się, jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty? Jest to niezwykle proste. Potrzebujesz do tego jedynie słoika, gazy oraz nasion. Na początku przepłucz nasiona i namocz je w letniej wodzie przez około cztery-sześć godzin. Następnie je odcedź i wrzuć do słoika - przymocuj do niego gazę za pomocą gumki, aby zapewnić im dostęp powietrza. Umieść słoik w temperaturze pokojowej, najlepiej w jasnym, ale nie mocno nasłonecznionym miejscu. Przepłukuj nasiona letnią wodą dwa-trzy razy dziennie. Kiełki będą gotowe do spożycia po kilku dniach.
Kiełki czerwonej kapusty możesz również wyhodować przy pomocy kiełkownicy. Wystarczy, że przepłuczesz nasiona, namoczysz je przez kilka godzin w letniej wodzie, po czym rozłożysz na tackach. Umieść kiełkownicę w jasnym miejscu, ale w taki sposób, aby nie padały na nią bezpośrednio promienie słoneczne. Przepłukuj nasiona dwa-trzy razy dziennie. Po wyhodowaniu rozłóż je na ręczniku papierowym, aby nieco przeschły. Jeśli chcesz, aby jak najdłużej zachowały świeżość i chrupkość, przechowuj je w lodówce.
Jak wykorzystać kiełki czerwonej kapusty w kuchni?
Możliwości jest co najmniej kilka. Jak wykorzystać kiełki czerwonej kapusty w kuchni? Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek i koktajli. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować je również w mniej „zdrowych” przysmakach, takich jak pizza, wrapy czy burgery. Równie dobrze możesz sięgnąć po nie na śniadanie, wzbogacając nimi omlet lub jajecznicę. Co ciekawe, kiełki często służą do dekorowania dań, w tym mięs, zup i makaronów. Jedno jest pewne - uwzględniając je w przepisach, nie tylko podkreślisz smak swoich potraw, ale także zwiększysz ich wartość odżywczą.
Źródła: smaker.pl, ekologia.pl, ingarden.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Doskonały zamiennik ziemniaka. Od niego nie przytyjesz, skorzysta też serce »
Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina »
Na Wielkanoc obowiązkowe, bo zdrowsze od kurzych. Sycą na długo, dbają o kości i cholesterol »