Spis treści:
- Gdzie najlepiej zbierać młodą pokrzywę?
- Młode liście pokrzywy - właściwości prozdrowotne
- Co zrobić z liści młodej pokrzywy?
Gdzie najlepiej zbierać młodą pokrzywę?
Młode liście pokrzywy należy zbierać wczesną wiosną. To właśnie wtedy w roślinach zaczynają krążyć najzdrowsze substancje, które mają odżywić rosnące pędy i liście. Najlepiej zrywać pokrzywę w kwietniu i w maju. Wybierajmy możliwie najczystsze miejsca, gdzie rośliny były najmniej narażone na zanieczyszczenia pochodzące z dróg czy pól uprawnych, czyli na działanie metali ciężkich czy chemicznych środków ochrony roślin.
Młode pokrzywy należy zbierać w odpowiedni sposób. Nie zrywajmy zbyt wielu liści, by rośliny mogły dalej się rozwijać. Najlepiej wybrać stanowisko, gdzie rośnie więcej niż 20 pędów i zebrać od dwóch do trzech wierzchołków. Ucinamy je ostrymi nożyczkami i umieszczamy w wiklinowym koszyku. Pamiętajmy o rękawicach ochronnych, by nie poparzyć skóry dłoni.

Młode liście pokrzywy - właściwości prozdrowotne
Młode liście pokrzywy mają najwięcej właściwości zdrowotnych. Są pełne witamin i składników mineralnych. W pokrzywie zwyczajnej znajdziemy między innymi witaminę A, C, K i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń i żelazo. Prozdrowotne właściwości pokrzywy są bardzo liczne. Wpływa ona korzystnie na przykład na nerki i drogi moczowe. Znana jest z silnego działania moczopędnego. Wspomaga też detoksykację organizmu, wspierając pracę nerek i wątroby. Oczyszcza również krew i układ pokarmowy. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Młode listki pokrzywy:
- odżywiają komórki i wzmacniają odporność,
- pomagają wzmocnić organizm przy ogólnym osłabieniu (są wskazane przy wyczerpaniu organizmu i w zmęczeniu stresem),
- pobudzają produkcję soków trawiennych,
- odciążają trzustkę, pomagając obniżyć poziom cukru we krwi.
Pokrzywa polecana jest też przy anemii. Pomaga łagodzić objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn. Najnowsze wyniki badań wskazują, że młode liście pokrzywy wykazują też działanie przeciwnowotworowe. Jak zatem widać, to skarbnica zdrowia. Warto więc wykorzystać pokrzywę w kuchni.
Zobacz: Omlet z pokrzywą
Co zrobić z liści młodej pokrzywy?
Z liści młodej pokrzywy można przygotować smaczną herbatę, a nawet zdrowotną nalewkę. Najpopularniejszy jest jednak sok z pokrzywy, którego przygotowanie rozpoczynamy od sparzenia jej świeżych listków. W ten sposób pozbędziemy się zawartych w niej substancji drażniących. Następnie pokrzywę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i wyciskamy przez gazę. Gotowy sok możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Jak przyjmować pokrzywę? Należy rozcieńczyć w wodzie łyżkę soku i stosować taką miksturę trzy razy dziennie. Dwutygodniowa kuracja przynosi rewelacyjne efekty. Odmładza organizm, oczyszcza go z toksyn, wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na cerę i włosy, a także poprawia pracę wątroby i nerek.
Sałatka z pokrzywy może zostać przyrządzona na przykład z dodatkiem ziemniaków. W tym celu należy ugotować ziemniaki w łupinach (0,5 kg), a następnie obrać je i pokroić w kostkę. Ziemniaki mieszamy z dwiema szklankami posiekanej drobno pokrzywy. Do sałatki dodajemy natkę pietruszki, szczawik zajęczy, szczypiorek, a także oliwę z oliwek. Wszystko skrapiamy cytryną i podajemy z dodatkiem śmietany, choć można ją również pominąć.
Zupa z pokrzywy polecana jest zwłaszcza przy anemii, niedokrwistości. Do jej przygotowania wykorzystujemy młode liście pokrzywy, które należy sparzyć przed przystąpieniem do dalszych zabiegów kulinarnych. Dwie garście liści łączymy z następującymi składnikami:
- ½ litra wywaru z włoszczyzny,
- 3 ziemniaki,
- ½ szklanki śmietany,
- łyżka masła lub oliwy i mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek.
Zaczynamy od posiekania i podduszenia na tłuszczu czosnku. Sparzone listki pokrzywy i czosnek miksujemy, by uzyskać krem, a następnie zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy i zagęszczamy mąką, po czym dodajemy śmietanę i przyprawiamy dla smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, a także z jajkiem ugotowanym na twardo. Taka zupa jest niezwykle pożywna, smaczna, a przy tym zdrowa.
Więcej przepisów z pokrzywą w roli głównej znajdziesz poniżej:
5. Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

Placki z pokrzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Zupa z pokrzywy i zieleniny

Zupa z pokrzywy i zieleniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Risotto z pokrzywami i groszkiem

Risotto z pokrzywami i groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Zupa ze szczawiem i pokrzywą

Zupa z pokrzywą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Przepis na mizerię według Magdy Gessler. Spójrz na ten dodatek»
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »