Zrób sok albo zupę z młodych listków. Trzustka będzie dobrze pracować, cukier się unormuje

Pokrzywa uznawana jest za popularny chwast, jednak kryje w sobie wiele właściwości leczniczych. W dodatku znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej przygotować między innymi sok, sałatkę, zupę, a także pożywny chleb. Jak pokrzywa wpływa na zdrowie i gdzie najlepiej ją zbierać?

Młode liście pokrzywy mają najwięcej właściwości zdrowotnych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdzie najlepiej zbierać młodą pokrzywę?

Młode liście pokrzywy należy zbierać wczesną wiosną. To właśnie wtedy w roślinach zaczynają krążyć najzdrowsze substancje, które mają odżywić rosnące pędy i liście. Najlepiej zrywać pokrzywę w kwietniu i w maju. Wybierajmy możliwie najczystsze miejsca, gdzie rośliny były najmniej narażone na zanieczyszczenia pochodzące z dróg czy pól uprawnych, czyli na działanie metali ciężkich czy chemicznych środków ochrony roślin.

Młode pokrzywy należy zbierać w odpowiedni sposób. Nie zrywajmy zbyt wielu liści, by rośliny mogły dalej się rozwijać. Najlepiej wybrać stanowisko, gdzie rośnie więcej niż 20 pędów i zebrać od dwóch do trzech wierzchołków. Ucinamy je ostrymi nożyczkami i umieszczamy w wiklinowym koszyku. Pamiętajmy o rękawicach ochronnych, by nie poparzyć skóry dłoni.

Młode liście pokrzywy - właściwości prozdrowotne

Młode liście pokrzywy mają najwięcej właściwości zdrowotnych. Są pełne witamin i składników mineralnych. W pokrzywie zwyczajnej znajdziemy między innymi witaminę A, C, K i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń i żelazo. Prozdrowotne właściwości pokrzywy są bardzo liczne. Wpływa ona korzystnie na przykład na nerki i drogi moczowe. Znana jest z silnego działania moczopędnego. Wspomaga też detoksykację organizmu, wspierając pracę nerek i wątroby. Oczyszcza również krew i układ pokarmowy. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Młode listki pokrzywy:

  • odżywiają komórki i wzmacniają odporność,
  • pomagają wzmocnić organizm przy ogólnym osłabieniu (są wskazane przy wyczerpaniu organizmu i w zmęczeniu stresem),
  • pobudzają produkcję soków trawiennych,
  • odciążają trzustkę, pomagając obniżyć poziom cukru we krwi.

Pokrzywa polecana jest też przy anemii. Pomaga łagodzić objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn. Najnowsze wyniki badań wskazują, że młode liście pokrzywy wykazują też działanie przeciwnowotworowe. Jak zatem widać, to skarbnica zdrowia. Warto więc wykorzystać pokrzywę w kuchni.

Zobacz: Omlet z pokrzywą

Co zrobić z liści młodej pokrzywy?

Z liści młodej pokrzywy można przygotować smaczną herbatę, a nawet zdrowotną nalewkę. Najpopularniejszy jest jednak sok z pokrzywy, którego przygotowanie rozpoczynamy od sparzenia jej świeżych listków. W ten sposób pozbędziemy się zawartych w niej substancji drażniących. Następnie pokrzywę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i wyciskamy przez gazę. Gotowy sok możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jak przyjmować pokrzywę? Należy rozcieńczyć w wodzie łyżkę soku i stosować taką miksturę trzy razy dziennie. Dwutygodniowa kuracja przynosi rewelacyjne efekty. Odmładza organizm, oczyszcza go z toksyn, wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na cerę i włosy, a także poprawia pracę wątroby i nerek.

Sałatka z pokrzywy może zostać przyrządzona na przykład z dodatkiem ziemniaków. W tym celu należy ugotować ziemniaki w łupinach (0,5 kg), a następnie obrać je i pokroić w kostkę. Ziemniaki mieszamy z dwiema szklankami posiekanej drobno pokrzywy. Do sałatki dodajemy natkę pietruszki, szczawik zajęczy, szczypiorek, a także oliwę z oliwek. Wszystko skrapiamy cytryną i podajemy z dodatkiem śmietany, choć można ją również pominąć.

Zupa z pokrzywy polecana jest zwłaszcza przy anemii, niedokrwistości. Do jej przygotowania wykorzystujemy młode liście pokrzywy, które należy sparzyć przed przystąpieniem do dalszych zabiegów kulinarnych. Dwie garście liści łączymy z następującymi składnikami:

  • ½ litra wywaru z włoszczyzny,
  • 3 ziemniaki,
  • ½ szklanki śmietany,
  • łyżka masła lub oliwy i mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek.

Zaczynamy od posiekania i podduszenia na tłuszczu czosnku. Sparzone listki pokrzywy i czosnek miksujemy, by uzyskać krem, a następnie zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy i zagęszczamy mąką, po czym  dodajemy śmietanę i przyprawiamy dla smaku. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, a także z jajkiem ugotowanym na twardo. Taka zupa jest niezwykle pożywna, smaczna, a przy tym zdrowa.

Więcej przepisów z pokrzywą w roli głównej znajdziesz poniżej:

1. Pesto z pokrzywy

 Pesto z pokrzywy Zobacz przepis

Pesto z pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb z pokrzywą

 Chleb z pokrzywą Zobacz przepis

Chleb z pokrzywą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Koktajl z pokrzywy

 Koktajl z pokrzywy Zobacz przepis

Koktajl z pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z pokrzywy

 Sałatka z pokrzywy Zobacz przepis

Sałatka z pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami

 Placki ziemniaczane z marchewką i pokrzywami Zobacz przepis

Placki z pokrzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa z pokrzywy i zieleniny

 Zupa z pokrzywy i zieleniny Zobacz przepis

Zupa z pokrzywy i zieleniny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Risotto z pokrzywami i groszkiem

 Risotto z pokrzywami i groszkiem Zobacz przepis

Risotto z pokrzywami i groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa ze szczawiem i pokrzywą

 Zupa ze szczawiem i pokrzywą Zobacz przepis

Zupa z pokrzywą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Detoks z pokrzywy

 Detoks z pokrzywy Zobacz przepis

Detoks z pokrzywy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Gofry z pokrzywą

 Gofry z pokrzywą Zobacz przepis

Gofry z pokrzywą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Przepis na mizerię według Magdy Gessler. Spójrz na ten dodatek»

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 15022

30 min
44
60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 154

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0