Spis treści:
Jeżeli szukasz posiłków, które pomogą ci zadbać o zdrowie, wyniki badań, oraz poprawią twoje samopoczucie, do swojej diety koniecznie włącz zupy. Dzięki nim możesz przemycić do jadłospisu mnóstwo warzyw, ponadto są sycące, świetnie nawadniają i rozgrzewają. Odpowiednio przygotowana i przyprawiona zupa będzie również niskokaloryczna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Doktor Marek Skoczylas na swoim kanale YouTube przedstawił przepis na przeciwzapalną zupę, która świetnie wpływa na organizm i pomaga zapobiegać wielu chorobom. Sprawdź, jak ją zrobić.
Zupa z imbirem i kurkumą – na mocne kości i nie tylko
Przeciwdziałanie stanom zapalnym jest niezwykle ważne, ponieważ mają one negatywny wpływ między innymi na układ nerwowy, układ krążenia, a także przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych. Dlatego tak istotne jest, aby w twoich posiłkach znalazły się produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które pomagają walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
W przepisie na zupę zwalczającą stany zapalne znalazły się przyprawy, które mają silne działanie przeciwzapalne. Przede wszystkim jest to kurkuma, która swój żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza kurkuminie, substancji będącej silnym przeciwutleniaczem. Kurkumina między innymi ma korzystny wpływ na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, kurkuma wspiera odporność organizmu, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Przyprawa ta ma także korzystny wpływ na prawidłowe trawienie.
Warto stosować ją także w przypadku choroby wrzodowej żołądka, ponieważ pomoże zwalczyć stany zapalne błony śluzowej. Spożywanie kurkumy pozwala także obniżyć poziom glukozy we krwi, zwiększa także wrażliwość organizmu na działanie insuliny, dlatego warto stosować ją w przypadku cukrzycy i insulinooporności. Co więcej, pomaga zadbać o układ nerwowy, oraz układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że stosowanie kurkumy może mieć korzystne działanie na wątrobę, w szczególności w przypadku jej stłuszczenia. Warto stosować ją wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, substancję zwiększającą wchłanianie kurkumy.
Jeżeli chcemy wzbogacić posiłki w produkty przeciwzapalne, należy zadbać przede wszystkim o to, aby posiłki bazowały przede wszystkim na warzywach. Korzystnie działać będą także owoce, orzechy i nasiona oraz przyprawy. Warto włączyć do nich żywność bogatą w witaminę A (betakaroten), która znajduje się między innymi w pomarańczowych warzywach, takich jak: marchew, dynia, a także w jarmużu, żółtku jaj, czy tłustych rybach; witaminę E znajdująca się na przykład w oliwie z oliwek, migdałach, czy oleju słonecznikowym, witaminę C, zawarte w cytrusach, natce pietruszki, czerwonej papryce, kiwi, czy brukselce, oraz kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach, czy oliwie z oliwek.
Przepis na zupę na mocne kości
Przeciwzapalna zupa na mocne kości nie tylko świetnie smakuje, doktor Marek Skoczylas zapewnia, że:
"Zupa ta zmniejsza różnorakie stany zapalne w obrębie stawów, pomaga przy cukrzycy, zmniejsza stłuszczenie wątroby, czy też zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych chorób (...)."
Składniki
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 400 g ciecierzycy,
- 1 kalafior,
- 3 pomidory,
- 1 seler naciowy,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- garść natki pietruszki.
Przyprawy:
- 3 łyżeczki mielonej kurkumy (18 g),
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka tartego imbiru,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz.
Zacznij od przygotowania ciecierzycy, możesz użyć takiej ze słoika lub samodzielnie ja ugotować, uprzednio namaczając ją w wodzie. Umyj i obierz warzywa. Paprykę, marchewki i cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa, nie zapomnij, aby co jakiś czas pomieszać składniki, tak, aby nic się nie przypaliło. Kalafiora podziel na różyczki, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidora sparz, usuń z niego skórkę i pokrój go w kostkę. Do podsmażonych warzyw dorzuć kalafiora, cieciorkę, pomidory i czosnek, wsyp przyprawy, wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez kwadrans, wyłącz grzanie, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciśnij trochę soku z cytryny, dodaj pieprz i sól do smaku. Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Zastanawiasz się, jaka ilość kurkumy jest odpowiednia dla organizmu? W porcji zupy znajdziemy około trzech gramów przyprawy. Doktor Skoczylas zapewnia, że:
"Według obecnego stanu wiedzy 5 gramów kurkumy to jest dawka maksymalna i wciąż uznawana za bezpieczną."
Źródło: youtube.com/@MarekSkoczylasPL, marekskoczylas.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Na słodko i na słono. Wzmocni nie tylko smak potraw, ale i metabolizm »
Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy »
Taras i balkon pokrył zielony osad. Wsyp do ciepłej wody i wyszoruj, płytki będą lśniły »