Dania jednogarnkowe

Coraz więcej mówi się o żywności mającej działanie przeciwzapalne. Spożywanie takich dań zmniejsza ryzyko zachorowania między innymi na choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory. W poniższym artykule znajdziesz przepis na zupę, która nie tylko zadba o twoje jelita, ale i pomoże zwalczyć stany zapalne w twoim organizmie. Jej sekretem jest jeden niepozorny składnik.

Przepis na przeciwzapalną zupę na mocne kości i zdrową wątrobę| Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli szukasz posiłków, które pomogą ci zadbać o zdrowie, wyniki badań, oraz poprawią twoje samopoczucie, do swojej diety koniecznie włącz zupy. Dzięki nim możesz przemycić do jadłospisu mnóstwo warzyw, ponadto są sycące, świetnie nawadniają i rozgrzewają. Odpowiednio przygotowana i przyprawiona zupa będzie również niskokaloryczna, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Doktor Marek Skoczylas na swoim kanale YouTube przedstawił przepis na przeciwzapalną zupę, która świetnie wpływa na organizm i pomaga zapobiegać wielu chorobom. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Ta zupa nie tylko poprawi nastrój i reguluje trawienie. Za granicą dziwią się, że to jemy

Zupa z imbirem i kurkumą – na mocne kości i nie tylko

Przeciwdziałanie stanom zapalnym jest niezwykle ważne, ponieważ mają one negatywny wpływ między innymi na układ nerwowy, układ krążenia, a także przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych. Dlatego tak istotne jest, aby w twoich posiłkach znalazły się produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które pomagają walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

W przepisie na zupę zwalczającą stany zapalne znalazły się przyprawy, które mają silne działanie przeciwzapalne. Przede wszystkim jest to kurkuma, która swój żółto-pomarańczowy kolor zawdzięcza kurkuminie, substancji będącej silnym przeciwutleniaczem. Kurkumina między innymi ma korzystny wpływ na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów. Co więcej, kurkuma wspiera odporność organizmu, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu świetnie radzi sobie z infekcjami. Przyprawa ta ma także korzystny wpływ na prawidłowe trawienie.

Warto stosować ją także w przypadku choroby wrzodowej żołądka, ponieważ pomoże zwalczyć stany zapalne błony śluzowej. Spożywanie kurkumy pozwala także obniżyć poziom glukozy we krwi, zwiększa także wrażliwość organizmu na działanie insuliny, dlatego warto stosować ją w przypadku cukrzycy i insulinooporności. Co więcej, pomaga zadbać o układ nerwowy, oraz układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że stosowanie kurkumy może mieć korzystne działanie na wątrobę, w szczególności w przypadku jej stłuszczenia. Warto stosować ją wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, substancję zwiększającą wchłanianie kurkumy. 

Jeżeli chcemy wzbogacić posiłki w produkty przeciwzapalne, należy zadbać przede wszystkim o to, aby posiłki bazowały przede wszystkim na warzywach. Korzystnie działać będą także owoce, orzechy i nasiona oraz przyprawy. Warto włączyć do nich żywność bogatą w witaminę A (betakaroten), która znajduje się między innymi w pomarańczowych warzywach, takich jak: marchew, dynia, a także w jarmużu, żółtku jaj, czy tłustych rybach; witaminę E znajdująca się na przykład w oliwie z oliwek, migdałach, czy oleju słonecznikowym, witaminę C, zawarte w cytrusach, natce pietruszki, czerwonej papryce, kiwi, czy brukselce, oraz kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach, czy oliwie z oliwek. 

Przepis na zupę na mocne kości

Przeciwzapalna zupa na mocne kości nie tylko świetnie smakuje, doktor Marek Skoczylas zapewnia, że: 

"Zupa ta zmniejsza różnorakie stany zapalne w obrębie stawów, pomaga przy cukrzycy, zmniejsza stłuszczenie wątroby, czy też zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych chorób (...)."

Składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego, 
  • 400 g ciecierzycy,
  • 1 kalafior, 
  • 3 pomidory, 
  • 1 seler naciowy, 
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny, 
  • garść natki pietruszki. 

Przyprawy:

  • 3 łyżeczki mielonej kurkumy (18 g), 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru, 
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz. 

Zacznij od przygotowania ciecierzycy, możesz użyć takiej ze słoika lub samodzielnie ja ugotować, uprzednio namaczając ją w wodzie. Umyj i obierz warzywa. Paprykę, marchewki i cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa, nie zapomnij, aby co jakiś czas pomieszać składniki, tak, aby nic się nie przypaliło. Kalafiora podziel na różyczki, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidora sparz, usuń z niego skórkę i pokrój go w kostkę. Do podsmażonych warzyw dorzuć kalafiora, cieciorkę, pomidory i czosnek, wsyp przyprawy, wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez kwadrans, wyłącz grzanie, kiedy warzywa będą miękkie. Wyciśnij trochę soku z cytryny, dodaj pieprz i sól do smaku. Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki. 

Zastanawiasz się, jaka ilość kurkumy jest odpowiednia dla organizmu? W porcji zupy znajdziemy około trzech gramów przyprawy. Doktor Skoczylas zapewnia, że: 

"Według obecnego stanu wiedzy 5 gramów kurkumy to jest dawka maksymalna i wciąż uznawana za bezpieczną."

Źródło: youtube.com/@MarekSkoczylasPL, marekskoczylas.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Na słodko i na słono. Wzmocni nie tylko smak potraw, ale i metabolizm »

Tarta z budyniem i jabłkami. Kruchy przysmak do popołudniowej kawy »

Taras i balkon pokrył zielony osad. Wsyp do ciepłej wody i wyszoruj, płytki będą lśniły »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1282

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 194

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8