Spis treści:
- Zupa ogórkowa – dobra nie tylko na jelita
- Czy gotowane ogórki kiszone tracą swoje wartości?
- Najlepsza zupa ogórkowa – przepis
Zupa ogórkowa to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni polskiej, który dla wielu obcokrajowców jest daniem dość nietypowym. Co prawda, chociażby w Rosji znajdziemy jej odpowiednik, zwany razsolnikiem, jednak to nasza ogórkowa jest prawdziwym rarytasem, z którego powinniśmy być dumni. Nie tylko świetnie smakuje, ale i ma działanie prozdrowotne. Coraz więcej mówi się również o dobroczynnych właściwościach kiszonek, zawierają bakterie kwasu mlekowego, które są genialne dla zdrowia jelit. Mogą jednak pojawić się obawy, czy podczas gotowania ogórki kiszone tracą swoich wartości. Sprawdzimy, na co dobra jest zupa ogórkowa, oraz jak ją zrobić, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka
Zupa ogórkowa – dobra nie tylko na jelita
Jakie właściwości ma zupa ogórkowa? Przede wszystkim znajdziemy w niej sporo warzyw, oprócz podstawowego składnika, czyli ogórków kiszonych, w większości przepisów dodaje się między innymi ziemniaki, marchewkę, seler, czy pietruszkę. Dzięki czemu takie danie to porządna porcja błonnika pokarmowego, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pracę jelit, a także zapewnia sytość po posiłku. Dodatkowo błonnik jest składnikiem, który wspiera regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Jeżeli przygotujemy ogórkową na mięsnym bulionie z kości, dostarczymy organizmowi cennego kolagenu, który wspiera zdrowie stawów, kości, a także pomaga zadbać o urodę, dba o jakość skóry, włosów i paznokci. Spożywanie mięsnych bulionów to także sposób, aby zadbać o odporność organizmu, a także ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed chorobami. W wywarze na kościach znajdziemy także składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez i wapń, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, odpornościowy oraz krążenia. Mięsne buliony świetnie wpływają również na trawienie, oraz błonę śluzową układu pokarmowego.
Zupa ogórkowa nie może obyć się także bez dużej ilości świeżego koperku. Roślina ta pozwala dostarczyć witamin z grupy B, oraz witaminy C, D, E i K, a także witamin z grupy B, a także minerałów żelaza, potasu, fosforu i magnezu. Koperek ma także działanie bakteriobójcze, antyoksydacyjne, a także pozwala zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo jedzenie zup pomaga zapewnić odpowiednie nawodnienie organizmu, a także świetnie rozgrzewa, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.
Czy gotowane ogórki kiszone tracą swoje wartości?
Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji, przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Spożywanie ich ma świetny wpływ na zdrowie naszych jelit, zapewnia prawidłową mikroflorę, oraz wspiera odporność organizmu. W ogórkach kiszonych znajdziemy także sporo witaminy C, która ma właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Obecne są w nich także witamina A, E i K, oraz substancje mineralne, potas, fosfor, magnez, wapń, czy sód.
Pojawia się jednak obawa, że gotowanie zupy może pozbawiać ogórki kiszone ich dobroczynnych właściwości. Niestety wysoka temperatura wpływa na obniżenie zawartości witamin oraz zmniejsza działanie probiotyczne ogórków. Aby zachować ich jak najwięcej, należy pamiętać, aby ogórki kiszone dodawać do zupy pod sam koniec gotowania.
Najlepsza zupa ogórkowa – przepis
Zupę ogórkową można zrobić na kilka sposobów, jednak ta na bazie mięsa będzie najbardziej treściwa i pożywna.
Składniki
- pół kg mięsa z kurczaka,
- pół kg żeberek wieprzowych,
- pół kg ogórków kiszonych,
- pół małego selera,
- kawałek pora,
- pięć dużych ziemniaków,
- korzeń pietruszki,
- jedna marchew,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka kulek czarnego pieprzu,
- dwa liście laurowe,
- sól do smaku,
- dwie łyżki śmietany do zupy,
- pęczek koperku.
Zacznij od starcia ogórków na tarce. Warzywa umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka dodaj mięso, wlej wodę, tak aby całkowicie je zakryła. Wrzuć marchew, pora, pietruszkę i seler, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gotuj przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i warzyw. Wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotuj je przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień, dodaj także starte ogórki. Zabiel zupę śmietaną, uprzednio ją hartując. Dodaj sól do smaku. Dorzuć obrane mięso z rosołu, a także pokrojone w kostkę warzywa. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji na zupy ogórkowe.
3. Zupa ogórkowa na kościach ze schabu
Zobacz przepisZupa ogórkowa na kościach ze schabu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Zupa ogórkowa na żeberkach
Zobacz przepisZupa ogórkowa na żeberkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa ogórkowa z pęczakiem
Zobacz przepisZupa ogórkowa z pęczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pyszna zupa ogórkowa
Zobacz przepisPyszna zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zobacz przepisZupa ogórkowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wegetariańska zupa ogórkowa
Zobacz przepisWegetariańska zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.wprost.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »