Ewa_Gotuje

Ta zupa nie tylko poprawi nastrój i reguluje trawienie. Za granicą dziwią się, że to jemy

Domowa zupa ogórkowa z własnoręcznie przygotowanych "kiszonych", to dla wielu z nas smak dzieciństwa. W każdym domu robi się ją nieco inaczej. Jedni nie wyobrażają sobie ogórkowej bez mięsnego wywaru, inni, wolą wersję jarską, jednak z chęcią zabielają ją śmietaną. Niezależnie od tego, którą opcję wybierasz, takie danie z pewnością warto włączyć do swojego menu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na najlepszą zupę ogórkową, sprawdzimy także, dlaczego warto ją jeść.

Dlaczego warto jeść zupę ogórkową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zupa ogórkowa to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni polskiej, który dla wielu obcokrajowców jest daniem dość nietypowym. Co prawda, chociażby w Rosji znajdziemy jej odpowiednik, zwany razsolnikiem, jednak to nasza ogórkowa jest prawdziwym rarytasem, z którego powinniśmy być dumni. Nie tylko świetnie smakuje, ale i ma działanie prozdrowotne. Coraz więcej mówi się również o dobroczynnych właściwościach kiszonek, zawierają bakterie kwasu mlekowego, które są genialne dla zdrowia jelit. Mogą jednak pojawić się obawy, czy podczas gotowania ogórki kiszone tracą swoich wartości. Sprawdzimy, na co dobra jest zupa ogórkowa, oraz jak ją zrobić, aby była nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Zupa ogórkowa – dobra nie tylko na jelita

Jakie właściwości ma zupa ogórkowa? Przede wszystkim znajdziemy w niej sporo warzyw, oprócz podstawowego składnika, czyli ogórków kiszonych, w większości przepisów dodaje się między innymi ziemniaki, marchewkę, seler, czy pietruszkę. Dzięki czemu takie danie to porządna porcja błonnika pokarmowego, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pracę jelit, a także zapewnia sytość po posiłku. Dodatkowo błonnik jest składnikiem, który wspiera regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Jeżeli przygotujemy ogórkową na mięsnym bulionie z kości, dostarczymy organizmowi cennego kolagenu, który wspiera zdrowie stawów, kości, a także pomaga zadbać o urodę, dba o jakość skóry, włosów i paznokci. Spożywanie mięsnych bulionów to także sposób, aby zadbać o odporność organizmu, a także ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed chorobami. W wywarze na kościach znajdziemy także składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez i wapń, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, odpornościowy oraz krążenia. Mięsne buliony świetnie wpływają również na trawienie, oraz błonę śluzową układu pokarmowego.

Zupa ogórkowa nie może obyć się także bez dużej ilości świeżego koperku. Roślina ta pozwala dostarczyć witamin z grupy B, oraz witaminy C, D, E i K, a także witamin z grupy B, a także minerałów żelaza, potasu, fosforu i magnezu. Koperek ma także działanie bakteriobójcze,  antyoksydacyjne, a także pozwala zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo jedzenie zup pomaga zapewnić odpowiednie nawodnienie organizmu, a także świetnie rozgrzewa, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. 

Czy gotowane ogórki kiszone tracą swoje wartości?

Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji, przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Spożywanie ich ma świetny wpływ na zdrowie naszych jelit, zapewnia prawidłową mikroflorę, oraz wspiera odporność organizmu. W ogórkach kiszonych znajdziemy także sporo witaminy C, która ma właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Obecne są w nich także witamina A, E i K, oraz substancje mineralne, potas, fosfor, magnez, wapń, czy sód. 

Pojawia się jednak obawa, że gotowanie zupy może pozbawiać ogórki kiszone ich dobroczynnych właściwości. Niestety wysoka temperatura wpływa na obniżenie zawartości witamin oraz zmniejsza działanie probiotyczne ogórków. Aby zachować ich jak najwięcej, należy pamiętać, aby ogórki kiszone dodawać do zupy pod sam koniec gotowania. 

Najlepsza zupa ogórkowa – przepis

Zupę ogórkową można zrobić na kilka sposobów, jednak ta na bazie mięsa będzie najbardziej treściwa i pożywna. 

Składniki

  • pół kg mięsa z kurczaka, 
  • pół kg żeberek wieprzowych,
  • pół kg ogórków kiszonych, 
  • pół małego selera, 
  • kawałek pora,
  • pięć dużych ziemniaków,
  • korzeń pietruszki, 
  • jedna marchew, 
  • kilka kulek ziela angielskiego, 
  • kilka kulek czarnego pieprzu, 
  • dwa liście laurowe,
  • sól do smaku,
  • dwie łyżki śmietany do zupy,
  • pęczek koperku. 

Zacznij od starcia ogórków na tarce. Warzywa umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka dodaj mięso, wlej wodę, tak aby całkowicie je zakryła. Wrzuć marchew, pora, pietruszkę i seler, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gotuj przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i warzyw. Wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotuj je przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz ogień, dodaj także starte ogórki. Zabiel zupę śmietaną, uprzednio ją hartując. Dodaj sól do smaku. Dorzuć obrane mięso z rosołu, a także pokrojone w kostkę warzywa. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj ze świeżym pieczywem. 

Poniżej znajdziesz kilka propozycji na zupy ogórkowe. 

1. Zupa ogórkowa

 Zupa ogórkowa Zobacz przepis

Zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa ogórkowa

 Zupa ogórkowa Zobacz przepis

Zupa ogórkowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zupa ogórkowa na kościach ze schabu

 Zupa ogórkowa na kościach ze schabu Zobacz przepis

Zupa ogórkowa na kościach ze schabu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa ogórkowa na żeberkach

 Zupa ogórkowa na żeberkach Zobacz przepis

Zupa ogórkowa na żeberkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa ogórkowa z pęczakiem

 Zupa ogórkowa z pęczakiem Zobacz przepis

Zupa ogórkowa z pęczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pyszna zupa ogórkowa

 Pyszna zupa ogórkowa Zobacz przepis

Pyszna zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa ogórkowa z ziemniakami

 Zupa ogórkowa z ziemniakami Zobacz przepis

Zupa ogórkowa z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wegetariańska zupa ogórkowa

 Wegetariańska zupa ogórkowa Zobacz przepis

Wegetariańska zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.wprost.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3898

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3