Do góry

Newsy

Jedna maszynka, wiele możliwości

Któż nie zna maszyny do panini? Wbrew pozorom sprawdzi się ona nie tylko jako opiekacz do tych smacznych kanapek, ale wykorzystuje się go również jako grill. Sprawdź, co można położyć na ruszcie.

Fot. 123RF

Niech cię nie zniechęci obco brzmiąca, trudna nazwa, bo panini to całkiem prosta przekąska. To tradycyjna włoska kanapka z salami, szynką, mięsem i serem. Robi się ją zazwyczaj z ciabatty, ale można używać innych rodzajów pieczywa. Te kanapki, często podawane na ciepło stają się świetnym pomysłem nie tylko na drugie śniadanie, ale również sprawdzą się jako danie na obiad lub kolację. Opiekanie ich w specjalnie do tego przystosowanych maszynach, dodaje im smaku i zwiększa liczbę miłośników tych wyjątkowych kanapek. Sycąca panini jest pyszna również na zimno, przez co można ją zabrać do pracy, czy szkoły na drugie śniadanie.

Panini, trochę inaczej

Nieważne, czy z ciabatty, rosetty, czy z bagietki. Kanapki panini zawsze mogą dobrze smakować, jeżeli dobierzemy do nich odpowiednie dodatki. Nie ograniczaj się więc do sera i szynki, ale postaw na ciekawe składniki. Ten ‘'mały chleb'', jak mówią o niej Włosi, będzie również wyśmienicie smakował z dodatkiem kurczaka i szpinaku.
Składniki:
• 2 tortille
• Serek śmietankowy
• 2 garście szpinaku
• 200 g usmażonego, upieczonego lub ugotowanego fileta z kurczaka
• Sos sriracha lub inny sos(wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Dwie tortille posmaruj serkiem śmietankowym, do każdej dodaj garść szpinaku i po 100 dag pokrojonego w paski filetu z kurczaka (według uznania może być gotowany, grillowany, smażony). Polej sosem sriracha lub użyj innego dodatku. Tortille złóż w kopertę i zapiecz.

Dodatki to podstawa

Kanapka nabierze charakteru kiedy pieczywo posmarujesz masłem czosnkowym, a do sera gouda, dodasz trochę orzeszków pinii, kilka plastrów pomidorów i rucolli. Wykorzystaj następujące dodatki, aby stworzyć pyszną panini. Zapiecz je w opiekaczu. Sprawdź, czego będziesz potrzebował.
Składniki:
• 1 ciabatta
• 2 plastry sera gouda
• masło czosnkowe
• orzeszki pinii
• kilka plastrów pomidorów
• rukola

Grilluj na maszynie

Maszyna do panini, oprócz funkcji opiekania tych kanapek, może posłużyć jako domowy grill. Nie potrzebujesz już podpałki , a twoje grillowanie przestanie być zależne od pogody. I tym razem, nie ma dymu bez ognia, jest za to szybko przygotowanie danie. Na takim grillu możesz upiec wszystko to, co na jego tradycyjnym odpowiedniku. Przewaga grillowania na maszynie do panini polega na tym, że ciepło pochodzi jedynie z prądu, a nie, jak w przypadku grilli tradycyjnych, z węgla czy brykietu. Nie wydzielają się więc związki chemiczne, powstałe po spaleniu podpałki. Ponadto, całe pole grzewcze jest równomiernie ogrzewane, dlatego dużo łatwiej można uniknąć przypalenia żywności niż na tradycyjnym grillu. Warto postawić na elektryczną maszynę, ponieważ grillowanie na niej wymaga mniejszej ilości przygotowań. Szybciej, niż po grillowaniu na zwyczajnym grillu, możemy cieszyć się smakiem ulubionych dań.


Zobacz też: Najsmaczniejsze czekoladowe przepisy. Kliknij!

Najsmaczniejsze czekoladowe przepisy

Mięso na ruszt!

Niewielkim nakładem energii, ciesz się smakiem pysznych zapiekanych kiełbasek, smacznego kurczaka, kotletów z wołowiny czy filetów rybnych. Na grillu warto również upiec pyszne mięsno-warzywne szaszłyki. Boczek, kawałki kurczaka, cebula i papryka to prosty, a zarazem pyszny sposób na przygotowanie tej nabijanej na patyczki potrawy. Gotowe produkty na grilla często zawierają dużo soli i innych konserwantów, które nie wpływają korzystnie na organizm, dlatego mięso warto przygotowywać samodzielnie. Używaj marynat. Eksperymentuj z przyprawami. Baw się smakami. Zwłaszcza w upalne dni, dbaj o to, aby mięso było do ostatnich chwil przechowywane w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Owocowo- warzywne oblicze grillowania

Grillowanie to nie tylko pieczenie kiełbasek czy kotletów. W grillowanej formie doskonale sprawdzą się również owoce, warzywa oraz sery. Oprócz ziemniaków czy kukurydzy warto położyć na grillu również cukinię, bakłażan, czosnek, paprykę albo cebulę. Wypróbuj również grillowane pieczarki, które po upieczeniu mają wyjątkowy aromat. Na grilla nadają się także owoce. Brzoskwinia, ananas, czy jabłko to tylko niektóre z nich. Postaw na coś nowego i wypróbuj grillowane banany w panierce kokosowej albo arbuza z salsą z mango i truskawek. Z różnych kawałków owoców możesz skomponować szaszłyki, na wzór tych mięsno-warzywnych, i również przygotować na grillu. Na naszej maszynce warto również przypiec bułkę, kromkę chleba lub inne pieczywo.

Postaw na ser

Sery również znajdą miejsce na grillu. Camembert grilluj w całości. Podawaj z winem i bagietkami. Do grillowanych oscypków, zamiast oklepanej żurawiny, dodaj fasolę, ziemniaki, grzyby, orzechy i zieleninę. Postaw na sery specjalnie stworzone do grillowania. Ser, będący wierną kopią cypryjskiego halloumi - najbardziej polecanego sera na grill, znajdziesz w wielu sklepach. Halloumi świetnie smakuje z dodatkiem salsy, oliwy, cytryny i ziół.
Szybkie kanapki, tosty, a może grillowanie? Jak sobie życzysz. Warto wykorzystać potencjał maszyny do panini i oprócz pieczywa grillować w niej również mięso, owoce, warzywa, sery. Wszystko, czego dusza zapragnie, jeśli tylko nie jest to surowe jajko. Chociaż wiele grilli ma również funkcje do przygotowywania takich jajek. Trzeba więc otworzyć się na innowacje i spełniać swoje kulinarne marzenia, jak choćby możliwość grillowania jajka w skorupce.

 

Zobacz też: Najciekawsze pomysły na zdrowy, domowy fast-food. Kliknij!

Najciekawsze pomysły na zdrowy, domowy fast-food

Tekst: Katarzyna Augustyniak

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń