Do góry

Newsy

Kiszonki dla zdrowia

Poszukiwania idealnej diety wyszczuplającej to zajęcie męczące i frustrujące. A jest przecież prosty sposób na schudnięcie - kapusta kiszona! Odchudzanie na kapuścianej diecie jest łatwe, tanie i przede wszystkim zdrowe. Niech to krótkie stwierdzenie stanowi zachętę do przeczytania tego tekstu.

Fot. 123RF/Picsel

Konserwowanie warzyw jest proste, choć - podobnie jak przygotowywanie przetworów - dość czasochłonne. Warzywa, które lubimy najbardziej, możemy konserwować za pomocą octu, oleju lub alkoholu. Płyny te przenikają do warzyw i zastępują ich naturalne soki, dzięki czemu konserwują je, ale też nieco zmieniają smak.


Marynaty na bazie octu sporządza się przede wszystkim z mięsistych, twardych warzyw: ogórków, brokuł, kalafiorów, papryki i selerów, a nawet z małych pomidorów. Przygotowane warzywa układa się w słoikach, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i gorczycy, zalewa gorącą wodą z octem i pasteryzuje.


Możemy też marynować grzyby  - zarówno leśne, jak i pieczarki czy boczniaki. Drobne, marynowane grzybki podajemy w miseczkach lub używamy ich jako składnika sałatek czy sosu tatarskiego.

 

Ale nie tylko warzywa możemy marynować. W Czechach popularnym przysmakiem są utopence, czyli kiełbaski z kawałkami słoniny, marynowane z cebulą, a także hermelin, czyli serek pleśniowy, marynowany z przyprawami w oleju.
Marynowanie w oleju lub oliwie to, jak wiadomo, głównie specjalność mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Warzywa najpierw obgotowuje się w octowej marynacie, a później zalewa oliwą lub olejem.

 

Oliwa jest też świetną marynatą do suszonych ziół - zalane oliwą, delikatnie ją aromatyzują, a przede wszystkim zachowują swoje właściwości smakowe, dzięki czemu możemy używać ich do przyrządzania sosów i zup.

Nie tylko kiszone ogórki

Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, lecz niestety tylko niektórych. Najlepiej sprawdzają się: kapusta, ogórki, buraki, pomidory, pory, dynia i grzyby.

 

Kiszona kapusta to typowo polski przysmak, bardzo pożywny, chociaż wciąż niedoceniany. Jak kisić? Poszatkowaną kapustę soli się i pozostawia na minimum 4 tygodnie w glinianym garnku, aby sfermentowała.

 

Jest ona bogatym źródłem witaminy C, minerałów i mikroelementów. Przyspiesza spalanie cukrów, jest więc szczególnie korzystna dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Obniża poziom cholesterolu, przyspiesza wykorzystanie żelaza i pomaga w budowaniu tkanki kostnej. Jest tania i dostępna przez cały rok, powinniśmy więc jeść ją co najmniej raz w tygodniu.

Bardzo popularne są też kiszone ogórki, które stanowią składnik wielu sałatek i bazę zupy ogórkowej. Są też wręcz tradycyjną zakąską do wódki i śledzia w oleju.

Kiszonki popularne w innych krajach są dla nas wciąż nieco egzotyczne. Powoli uznanie w naszym kraju zdobywają greckie gołąbki dolmades, przygotowywane z użyciem kiszonych liści winogron, ale marokańska kiszona cytryna jest nam wciąż obca, choć stanowi składnik wyśmienitej potrawy mięsnej zwanej tadżin.

Importowane z Indii

Chutney i relish to specjalność indyjska, na którą uwagę zwróciliśmy dzięki Brytyjczykom, rozmiłowanych w kuchni indyjskiej od dawna. Te warzywno-owocowe przetwory wciąż nie są u nas zbyt popularne, ale amatorzy pieczeni, rostbefu czy mięsnych fondue cenią je sobie i używają jako dodatków do ulubionych dań.
Chutney to mieszanka warzyw, owoców i przypraw, zazwyczaj przyrządzana w wersji słodkiej lub ostrej, a relish zawiera przede wszystkim warzywa i przyprawy, niekiedy też niewielkie ilości owoców.

Domowy keczup

Keczup, który jest jednym z najpopularniejszych sosów, możemy przyrządzić też w warunkach domowych. Przygotowujemy masę z pomidorów - wydrążamy środki i zostawiamy sam miąższ bez pestek, który następnie gotujemy z dodatkiem posiekanej cebulki, czosnku, cukru, octu winnego, pieprzu, gałki muszkatołowej i liścia laurowego. Otrzymaną masę przecieramy przez sito i odparowujemy, do osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Przekładamy ketchup do słoików, pasteryzujemy około 5 minut, i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce, gdzie możemy go przechowywać nawet przez rok.

Podobnie przyrządzamy przecier pomidorowy, który jest bazą zup i sosów pomidorowych. Sparzone i obrane pomidory kroimy na małe kawałki, przekładamy do dużego garnka i lekko rozgniatamy, po czym gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
Otrzymaną masę przecieramy przez sito, aby oddzielić pestki, po czym ponownie doprowadzamy do wrzenia, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy gorącą masę pomidorową do słoików, zamykamy je szczelnie i układamy do góry dnem. Gdy ostygnie, możemy je odwrócić.

Buraczki na ostro

Ćwikła z chrzanem to dodatek do mięs tradycyjnie podawany podczas świąt wielkanocnych.
Ugotowane buraki ćwikłowe ścieramy na drobnych oczkach tarki i mieszamy z utartym chrzanem. Doprawiamy całość cukrem, solą i sokiem z cytryny, nakładamy do słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez ok. pół godziny.
Ćwikła ma piękny kolor i świetnie wygląda na naszych talerzach, a jej ostry smak idealnie komponuje się z wędlinami czy pieczenią.

Nie czekaj pobierz darmową książkę "55 pomysłów na przetwory" już teraz!

 

Czytaj o owocowych przetworach na zimę. Kliknij!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marabut 14 października 2011 dam Ci prosty przepis na coś fajnego: br /
ok 200 g mieszanki kiszonych warzyw, pasztet profi (ja daje drobiowy, ale może być inny bezglutenowy), łyżeczka musztardy Roleskiego. br /
Smażysz naleśniki, a z warzyw drobno pociętych (np kalafior, brokuł papryka dla koloru) i podgrzanego pasztetu robisz nadzienie. Możesz dodać musztardę, ale nie ma przymusu. Zwijasz naleśniki z nadzieniem w ruloniki i do lodówki. jak się schłodzą to kroisz na takie 2 centymetrowe kawałki pod skosem i ładnie układasz na sałacie. I Ty zjesz i goście.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giamma 14 października 2011 Robię. Ale nie lubię. Zawsze jestem zawiedziona. Bo np. mąka kukurydziana nigdy nie zastąpi żytniej... :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marabut 14 października 2011 no to jeszcze raz się spytam: czy robisz czasem makaron lub naleśniki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marabut 14 października 2011 A robisz sobie czasem jakieś dania z mąki dla bezglutenowców? Makaron? Naleśniki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giamma 14 października 2011 Tak. Z kogutkiem. I doskonałe w smaku, choć zazwyczaj produkty bezglutenowe odbiegają znacznie smakiem od całej glutenowej reszty ;). Nie wolno mi octu, lecz polecam też zdrowe, bezglutenowe musztardy Roleski, chlebki firmy Bezgluten. Po takim jedzeniu mamy namiastkę pewności, że gluten nie zalega w jelitach ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marabut 14 października 2011 Dworskie? To takie z firmy PROFI? Z kogutkiem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marabut 14 października 2011 Pasztety dworskie to chyba z firmy Profi? Takie z kogutkiem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giamma 14 października 2011 Kiszenie warzyw i owoców to świetna sprawa. Od kiedy jestem na diecie bezglutenowej, beznabiałowej i bezoctowej (nie wolno mi też spożywać alkoholu), wspomagam dietę jedynie produktami takimi jak np. pasztety dworskie (wszystko co w sklepie oznaczone znakiem przekreślonego kłosa), wafle ryżowe, kasza jaglaną- i ta dieta zapewnia mi utrzymanie dobrej linii.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń