Kompot z suszu - jak go zrobić i dlaczego warto go pić?

Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie.

Fot. 123RF/Picsel

Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej.

Z czego właściwie robimy wigilijny kompot?

Napój przygotowujemy głównie z zasuszonych w całości śliwek węgierek, pokrojonych w plasterki jabłek i gruszek - to w zupełności wystarczy, by uzyskać zdrowy i równocześnie smaczny kompot. Wiele lat temu suszenie owoców odbywało się za pomocą tradycyjnych metod, np. przez leżakowanie na palącym słońcu lub w specjalnie przygotowanych do tego piecach. Dbano również o to, by cały proces trwał jak najdłużej, dzięki czemu poszczególne cząstki owoców zachowywały swój niezwykły smak i aromat. Dziś w masowej produkcji wykorzystuje się raczej szybko przynoszące efekty procesy chemiczne, dzięki czemu tuż przed Bożym Narodzeniem możemy przebierać w gotowych do obróbki owocach.

Jak urozmaicić jego smak?

Jeśli chcielibyśmy zachęcić do picia również osoby, które nie przepadają za smakiem śliwek, warto do standardowego zestawu (śliwki, jabłka, gruszki) dodać do gotującego się naparu nieco więcej składników. Najpopularniejszym dodatkiem będzie świeża, dokładnie umyta i pokrojona w plastry pomarańcza. Całość możemy doprawić garścią goździków i cynamonem.

Zamiast cukru warto użyć miodu (ilość uzależniona jest wyłącznie od naszych preferencji). Aby nieco odmienić smak kompotu i dodać mu bardziej wykwintnego charakteru, warto zdecydować się na drobny eksperyment i wrzucić do gotującej się wody garść suszonych moreli, ananasa, żurawiny lub daktyli. Zwieńczeniem całości niech będzie świeżo starta skórka z pomarańczy. Prawdziwi koneserzy do wywaru dodają również szczyptę kardamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy lub imbiru.

Pamiętajmy o tym, żeby starannie wymoczyć owoce. Najlepiej ułożyć je w dość dużym garnku, zalać letnią (nie gorącą!) wodą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Dzięki temu nie tylko pozbędziemy się zalegających w owocach szkodliwych substancji chemicznych, ale też sprawimy, że staną się bardziej miękkie.

Zdrowotne właściwości kompotu z suszu

Mimo że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o jego niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim kompot z suszu jest bogaty w błonnik, który znacznie usprawnia perystaltykę jelit, usuwa toksyny z organizmu i zmniejsza ryzyko zaparć, co w efekcie przyspiesza nasz metabolizm.

Ponadto, suszone owoce (oraz świeże dodatki w postaci np. pomarańczy) to źródło witamin A i C, a także potasu, magnezu i żelaza - pierwiastki te odpowiadają głównie za prawidłowe działanie układu nerwowego, wspierają w codziennym funkcjonowaniu pracę serca, wzbogacają nasza krew w hemoglobinę, poprawiają pracę mózgu, procesy myślowe i zdolność koncentracji.

Kompot z suszu jest również doskonałym remedium na zatrucia alkoholowe. Owoce w nim zawarte powinny zjadać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu lub narażone na szkodliwe czynniki środowiskowe, gdyż zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Suszone śliwki to również źródło pektyn, które pod wpływem wody pęcznieją w żołądku, szybko dając nam uczucie sytości.

 

1. Kompot z suszu według Mimiwiki

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Kompot z suszu według Tradycyjna_Kuchnia

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Kompot z suszu według MojaKuchnia

Fot. MojaKuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Kompot z suszu według Kudlata_ak

Fot. Kudlata_ak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Kompot z suszu według Anka Gotuje

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka

 

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4