Ciasta na Boże Narodzenie

Rozstrzygnięcie konkursu: jak wykorzystasz kaszę jaglaną w kuchni?

Okazuje się, że kasza jaglana nie musi być nudna! Zwycięzcy konkursu przekonują, że kaszę można wykorzystać do każdego posiłku, począwszy od śniadania, na kolacji skończywszy.

Bardzo dziękujemy za to, że tak licznie, podzieliliście się z nami swoimi pomysłami na wykorzystanie kaszy jaglanej. Spośród wszystkich wspaniałych zgłoszeń mogliśmy wyróżnić tylko trzy. Komisja konkursowa zadecydowała, że książka Marka Zaremby pt. Jaglany detoks powędrują do:

Pani Angeliki:

"Uwielbiam kaszę jaglaną na różne sposoby: na słodko, ale i na wytrawnie.. Na śniadanie jem często jaglankę z prażonym jabłkiem, cynamonem i orzechami. Jest świetnym składnikiem zup, nadaje się do farszu do wegetariańskich gołąbków. Piekę z niej pasztety warzywne, np. z dodatkiem soczewicy i suszonej śliwki. Świetna jest też w sałatce na ostro, z pokrojonym w kosteczkę awokado i pomidorem, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Jest produktem uniwersalnym :)"

Pani Ani:

"Mamo, przepraszam, ale TY jesteś świrem kaszowym" - tak podsumowała moje poczynania moja 9 letnia córka. "Gdybyś mogła żywylibyśmy się tylko jaglanką". Nie obraziłam się, nie zaprzeczyłam, nawet się uśmiechnęłam. Szczera prawda. Pytanie tego konkursu powinno brzmieć "Jak nie wykorzystujesz kaszy jaglanej w kuchni?". Bo ja z mojej ukochanej kaszy jaglanej, którą uważam za cudowny twór natury, podstawę leczenia wielu schorzeń robiłam już chyba wszysytko zaczynając od naleśników, placków, ciast, ciasteczek, a kończąc na chlebie i wytrwanych daniach obiadowych. Kaszę pijemy w smoothie i jemy w nadziewanym jabłku, piwo zagryzami chipsami z kaszy jaglanej, a kawę popijamy rafaello z kaszy. Kasza w moim domu jest codziennie i zajmuje zaszczytne miejsce w szafie! Kasza jaglana to królowa kasz - można z niej zrobić wszystko."

Pani Kingii:

"Kasza jaglana! Jaglana kasza!
Nie tylko moja, także i Wasza.
Używam często ją do obiadu,
lubiąc za wartość cennego składu,
czy do kurczaka, czy też do rybki,
a ją gotuje się w sposób szybki.
Robię z niej także budyń jaglany,
to sprytny deser, co smakowany
bywa przez całą moją rodzinę.
Z kaszą jaglaną - nigdy nie zginę!"

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Kolorowy makowiec

Piękny, kolorowy i świąteczny makowiec :) cieszy oko i podniebienie. Przepis...

Odsłon: 7143

>60 min
30
Śniadania Puszysty omlet

Dzisiaj na prośbę męża puszysty omlecik z szynką, pomidorkiem oraz cebulką zi...

Odsłon: 161

15 min
6
Desery Czekoladowy blok ciasteczkowo - bakaliowy

Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie mojej mamy i postanowiłam go...

Odsłon: 558

60 min
11
Zupy Barszcz ukraiński

Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potra...

Odsłon: 411

>60 min
8
Dania główne sznycle w sosie miodowym

Sznycle wieprzowe polane łagodnym sosem miodowym ubarwią nasz niedzielny obiad.

Odsłon: 90

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dodawaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Kawa to napój, który warto pić, jak najczęściej, nie tylko pobudza, ale i korzystnie wpływa na układ krążenia, wpływa pozytywnie na układ krążenia,...

6
Informacje Jak zrobić wigilijne gołąbki, aby wyszły idealnie? Będą pyszne jak u babci

Są takie dania, które po prostu muszą pojawić się na wigilijnym stole, np. barszcz czy ryba. A co z gołąbkami? W niektórych domach to potrawa, któr...

29
Informacje Najlepszy koktajl na wzmocnienie odporności z pyłkiem pszczelim. Oto przepis

Wiele mówi się o właściwościach miodu, nie wszyscy wiedzą jednak, że równie cennym, a właściwie jeszcze bardziej wartościowym produktem, jest pyłek...

2
Informacje Jak gotować groch? W takim wydaniu jeszcze go nie jadłeś!

Groch to jeden z najbardziej wartościowych, ale jednocześnie niedocenianych produktów w kuchni. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak odżywczą moc w so...

2