Rozstrzygnięcie konkursu: Jakie danie wprowadza cię w dobry nastrój i dlaczego?

Ryż z jabłkami, pizza, kopytka, zupa ogórkowa, a nawet jajecznica! My już wiemy, jakie dania wprawiają Was w dobry nastrój.

Pani Magdalena D.

W dobry nastrój wprawiają mnie pierniczki. Po pierwsze - korzenny zapach to zawsze symbol Świat, rodzinny i ciepła. Po drugie to oznaka radości - nic nie poprawia nastroju tak, jak lukrowanie pierników z dziećmi, a potem podziwianie ich wspólnie. Po trzecie - pochodzę z Torunia. Jak mogłabym nie kochać pierników? Mieszkając z dala od rodzinnego miasta, pierniczki zawsze napełniają mnie sentymentem i wspomnieniem cudownego dzieciństwa i ciepłego domu o zapachu cynamonu

Pani Wioletta Sz.:

W dobry nastrój wprowadza mnie Torcik orzechowy z pastą pomarańczową. To tak zwane ciasto pokoleniowe, ponieważ przekazywane jest z pokolenia na pokolenie, jednakże każdy coś dodaje do niego od siebie. A że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż to od razu na samą myśl poprawia mi się humor... Ciasto to przypomina mi cudowną magię Świąt... Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne. Na pewno zagości na moim stole. Święta to taki radosny czas, kiedy bez stresu można usiąść z filiżanka gorącej kawy, pysznym ciastem i cieszyć się wspaniałymi chwilami z rodziną.
Przepis na Torcik orzechowy z pastą pomarańczową:
Tortownica 24 cm
Biszkopty:
600 g mąki
170 g cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
2 łyżeczki sody
16 g cukru waniliowego
Masa orzechowa na jeden blat:
170 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
100 g margaryny
Masa budyniowa:
Budyń śmietankowy 40 g
2 łyżki cukru
400 ml mleka
Dodatkowo:
5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem
510 g kajmaku
Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy.
W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut.
Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy.
W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami.
Ważne! Masa kajmakowa musi mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.

Co jest najważniejsze w gotowaniu wg Pani Kaji? Dlaczego kurczak wprowadza Panią Anne w dobry nastrój? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 59

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25