Dania jednogarnkowe

Wybierz się razem z nami w kulinarną podróż po Galicji i dowiedz się jak smakuje Lwów - zarówno ten dobrze znany, jak i nieco mniej oczywisty, czasem ukryty przed oczami turystów.

Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Marianna Dushar, rodowita lwowianka, antropolożka, autorka popularnego bloga panistefa.com i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych, zabiera nas w oszałamiającą podróż po Galicji – gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Efektem jest ponad sto przepisów, podzielonych sezonowo. Co więcej, książka została opatrzona obfitym wstępem dotyczącym historii kuchni lwowskiej przez  profesora Ihora Lylo. 

Zajrzyjmy co działo się dawniej w tym magicznym mieście o tej porze roku. 

„Jesienią, bliżej października, do Lwowa powracała aktywność zawodowa, a wraz z nią również tradycje galicyjskich śniadań. Niektórzy panowie lubili rozpoczynać dzień na przykład od wizyty w słynnym zakładzie Zofii Teliczkowej we Lwowie.

Szybko, smacznie, niedrogo — przekonywały ich reklamy. Co ciekawe, w Galicji nie było niczym dziwnym zażycie już do śniadania kieliszka znakomitej „baczerówki”— wódki z przesławnej lwowskiej firmy J.A. Baczewski. Atmosfera bywała niekiedy tak przyjemna, że śniadanie płynnie przechodziło w obiad. Wtedy na pierwszy plan wysuwały się lwowskie kanapki. Szczególną sławą cieszyły się te z zakładów pani Zofii Teliczkowej. Ich różnorodność oszałamiała i przemieniała szybką przekąskę w gastronomiczne dzieło sztuki.

Sznycelek— zapomniana dziś batiarska nazwa kanapki z rybą — powraca do nas, ale w zupełnie już innej postaci. Lwowskie zakłady miały swoje biznesowe, polityczne i kulturalne kręgi gości. Były jednak miejsca, które łączyły nawet zaciekłych wrogów. Na początku xx wieku w starym Lwowie bezsprzecznie królowała restauracja hotelu Bristol. Żydowska kuchnia żony właściciela, pani Róży Zehngutowej, cieszyła się doskonałymi opiniami licznych klientów i surowych krytyków kulinarnych. Przed wybuchem drugiej wojny światowej za wzór najwyższych gastronomicznych standardów uważano restaurację hotelu George.

Do 1939 roku podejmowano tu najznakomitszych gości miasta, organizowano wystawne rauty i bale. Restaurację tę lubili oficerowie 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich. W 1944 roku, po rozpoczęciu drugiej rosyjskiej okupacji Lwowa, w lokalu tym spotykała się przedziwna mieszanina dysydentów, przemytników, donosicieli i tajnych agentów KGB. Ale dobrą kawę, która jakimś cudem była tu dostępna zawsze, i stosowne przekąski lubili wszyscy.” 

Jesienna kanapka

Składniki

  • 2 kromki chliba kulikowskiego lub innego chleba według własnego gustu
  • 2—3 świeże prawdziwki lub 15—20 małych kurek
  • 2—3 łyżki bryndzy
  • masło
  • sól w płatkach
  • mielony czarny pieprz

Opiec chleb na gorącej patelni. Bryndzę wymieszać z masłem na jednolitą masę. Prawdziwki lub kurki oczyścić i pokroić w cienkie, zgrabne plastry, usmażyć na gorącym maśle na złoty kolor. Posmarować chleb bryndzą z masłem. Gęsto ułożyć smażone prawdziwki, doprawić solą i pieprzem do smaku

Placki z cukinii lub dyni

Składniki

  • 4 cienkie młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
  • 1 łyżka stołowa ziaren słonecznika
  • olej
  • sól mielony czarny pieprz

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odcisnąć nadmiar soku. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekany koperek, jajka, mąkę, siemię lniane i  nasiona słonecznika, wymieszać ciasto łyżką. Nie powinno być bardzo gęste, w razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na gorącym oleju z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać ze śmietaną i sosem „zielony kogut”  

 „Zielony kogut”

Składniki

  • 5 łodyg młodego czosnku z główkami lub wiązka strzałek czosnku
  • 100 ml nierafinowanego oleju słonecznikowego
  • sól
  • 1 mały pęczek świeżego koperku

Czosnek umyć, obrać, osuszyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Włożyć do kielicha blendera, zalać olejem i zmiksować tak, żeby czosnek równo się rozdrobnił. Posolić do smaku. Przechowywać w lodówce

Źródło: materiały prasowe/ Wydawnictwo Znak Literanova

Opracowanie: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1869

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4