Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich!

Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą.

Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.
Jej wyjątkowa książka kucharska W kuchni z miłością, choć niezmiennie aktualna, zachowuje też urok czasów, w których powstała.

• Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone.
• Czasów, w których nowoczesne kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w kuchni.
• Czasów, w których nawyk palenia przy stole był nową modą rodem zza Oceanu, ale zaczynał już lekko irytować.
Ta pozycja to coś więcej niż książka kucharska. To prawdziwa księga kobiety współczesnej, a także symbol Włoch i tego, co włoskie.

W książce znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i DESERY.

Risotto po mediolańsku

Składniki dla 6 - 8 osób:
• 600 g ryżu
• ok. 1 l rosołu mięsnego
• 40 g szpiku wołowego
• 40 g masła + masło do wymieszania
• 1 cebula
• szafran
• starty parmezan
• sól

Według mnie risotto po mediolańsku to jedno z najwspanialszych dań na świecie. Trzeba się tylko przekonać do smaku szafranu, który nadaje ryżowi złocistą barwę jak zwieńczenia loży w La Scali.
Danie ma dość egzotyczny smak, nieco cierpki, ale jednocześnie zrównoważony. Kiedy poprosiłam swego czasu o przepis, nie zdawałam sobie sprawy, że i on doczekał się szeregu dyskusji oraz wariantów wśród mediolańskich gospodyń i kucharzy. (Nie wiedziałam też, że w dawnych czasach - jak mi wyjaśniono - to risotto przyrządzano za lożami La Scali, tam, gdzie dziś zostawia się płaszcze oraz futra, i spożywano je w trakcie spektaklu. Codziennie człowiek uczy się czegoś nowego).
Przejdźmy zatem do najlepszego risotta, jakie kiedykolwiek jadłam i na które przepis podawałam wielokrotnie, w różnych okolicznościach.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, na maśle i szpiku wołowym. Kiedy się zeszkli, wsypać ryż i przyrumienić. Na tym polega tajemnica tego dania: ryż nie może się gotować, ale dochodzić powoli, podlewany, gdy odparuje, niewielką ilością rosołu (potrzebne będzie ok. litra wywaru). Kiedy ryż zmięknie, dodać czubek łyżeczki szafranu.
To już prawie koniec. Gotowe risotto ( wystarczy ok. 12 - 14 mi­nut prażenia na patelni  ) posolić i doprawić masłem oraz startym parmezanem. Dobrze wymieszać, zdjąć z palnika i podawać.


Zobacz jak przygotować warzywną zupę Minestrone. Kliknij!

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 26

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15515

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 430

30 min
8
60 min
16
15 min
4
Przekąski Jajka z awokado

Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

Odsłon: 5510

30 min
6