Do góry

Newsy

Makaronowy zawrót głowy

Makaron to wyjątkowo uniwersalny produkt, z którego bez trudu wyczarujecie wyjątkowe dania. Jak to zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszego eksperta.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Wszyscy kochają makaron - spaghetti, fussili, penne i wiele, wiele innych. Nie dość, że jest tyle rodzajów, to jeszcze istnieje niemal nieskończona liczba sposobów jego przygotowania. Dziś prezentuję wam kilka sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Uwielbiam prostotę i to ona przede wszystkim króluje w moich daniach!

Makaron Olio z parmezanem i pietruszką

Aromatyczny, wegetariański makaron, który przypadnie do gustu nawet mięsożercom. Wypróbujcie koniecznie - całość zajmie kilkanaście minut!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (4 porcje)

  • 200 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • sól

 

Sposób przygotowania:
Posiekaj pietruszkę, zetrzyj parmezan i pokrój pomidorki.

Oliwę wlej do małego rondla i delikatnie podgrzewaj, dodaj do niej pokrojony w cienkie plastry czosnek. Pamiętaj, oliwa nie może być bardzo gorąca, tak żeby czosnek się nie spalił - ma się delikatnie w niej ugotować i oddać swój aromat.

Następnie ugotuj makaron. Na patelnię, na jedną porcję, wlej 4 łyżki oliwy z czosnkiem, dodaj kilka pokrojonych pomidorków i łyżkę posiekanej pietruszki. Smaż kilka minut i dodaj makaron, następnie dopraw solą. Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.

Makaron z prawdziwkami i pietruszką

Makaron i grzyby, to świetne połączenie, dlatego koniecznie to wykorzystaj - zwłaszcza teraz, gdy sezon grzybowy trwa w najlepsze.

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (3 porcje)

  • makaron 500g (spaghetti)
  • dwa duże prawdziwki
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • garść posiekanej pietruszki
  • starty parmezan
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie składniki wraz z ugotowanym makaronem. Prawdziwki pokrój w plastry, tak żeby było widać całego grzyba w przekroju.

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż grzyby przez kilka minut.

Dodaj pietruszkę, posól i popieprz, całość dokładnie wymieszaj z oliwą i dodaj makaron.

Podawaj z posypanym parmezanem.

 

Makaron z sosem mascarpone i tymiankiem

Pyszny i aromatyczny, a przy tym naprawdę prosty - makaron z sosem mascarpone i tymiankiem!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (1 porcja)

  • 200 g makaronu (wybierz swój ulubiony)
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 200 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • sól
  • kilka świeżych gałązek tymianku
  • parmezan do posypania

 

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron na półtwardo - to bardzo ważne, ponieważ będzie się jeszcze dusił z sosem i "dojdzie" na patelni.
Zetrzyj parmezan, na patelnię przełóż makaron, podlej bulionem i doprowadź do wrzenia, następnie dodaj mascarpone i rozmieszaj. Na wolnym ogniu duś makaron aż sos zgęstnieje, dodaj listki tymianku i dopraw solą.
Wymieszaj makaron dokładnie i podawaj, prawda że proste?

 

Makaron z krewetkami masłem i pietruszką

Lubisz owoce morza? Wypróbuj krewetki i połącz je z ulubionym makaronem - efekt będzie naprawdę pyszny!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki :

  • 400 g makaronu tagliatelle lub linguini
  • krewetki smażone lub surowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • dużo posiekanej pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie produkty - pamiętaj, że to danie jest bardzo proste, a o jego smaku przede wszystkim decydują dobrej jakości składniki.

Ugotuj makaron (koniecznie al dente), w wodzie z 1 łyżką oliwy, nie zapomnij jej posolić. Ugotowany makaron przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz cebulę - smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj krewetki i smaż całość, kilkukrotnie mieszając. Podlej wszystko białym winem i duś do momentu, aż alkohol wyparuje, a na patelni pozostanie aromatyczny sos.

Dodaj do krewetek ugotowany wcześniej makaron i dużą ilość pietruszki. Całość dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe!

Makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

Zima zbliża się wielkimi krokami, a jesień już w pełni do nas dotarła. Na rozgrzewkę polecam aromatyczny, orientalny, a w dodatku wegański makaron, którego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut!

Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl

Składniki: (2 porcje)

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 50 g grzybów boczniaków
  • 1 cebula
  • pół średniej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 średniej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru (pokrojonego w drobne paski )
  • pół papryczki chilli
  • 1/4 cukinii (pokrojona w paski )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • płatki migdałowe (do posypania)

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (boczniaki, cebulę, marchewkę, czosnek, imbir, papryczkę chilli i cukinię) umyj oraz starannie pokrój w paski.

Następnie na patelni lub w woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, dodaj część przygotowanych wcześniej składników: czosnek, papryczkę chilli oraz paski imbiru. Podsmaż je i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem smaż przez kilka minut, do czasu, aż warzywa przyrumienią się, a grzyby lekko podduszą. W międzyczasie przygotuj makaron - ten, którego użyjemy do tego dania wystarczy tylko włożyć do wrzątku i poczekać ok. 5 minut aż zmięknie.

Makaron wrzuć na patelnię lub woka (do reszty przyrządzonych składników, czyli warzyw i grzybów), a całość zalej mlekiem kokosowym i dopraw sosem sojowym. Na sam koniec posyp całość płatkami migdałów i... gotowe!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes: Znacie to uczucie, że widzicie potrawę i od razu chcecie ją „zjeść oczami"? Witajcie w świecie Hungry Eyes, w którym rządzą zmysły: smaku, wzroku i zapachu! W kuchni najważniejsza dla mnie jest prostota. Chcę tworzyć łatwe, ale zaskakujące połączenia, które bez problemu przygotuje każdy z moich czytelników. Moją największą inspiracją do gotowania jest... codzienność! W gotowaniu wykorzystuję elementy kuchni fusion oraz techniki i doświadczenie zdobyte przez długi czas pracy w restauracjach. Chcecie gotować razem ze mną? Zapraszam na mojego bloga: www.hungryeyes.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Smakerka1 14 października 2017 a czy jest zamiennik parmezanu...niestety ten nie jest dostepny w sklepach...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń