"Masło orzechowe" i "mleko kokosowe" znikną ze sklepów

Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów.

Fot. 123RF/Picsel

Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów.

Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy tych produktów mogą godzić w interesy niektórych producentów żywności.

Jak dosyć powszechnie wiadomo, w krajach Unii Europejskiej funkcjonują przepisy, rezerwujące nazwy „mleko", „śmietana" czy też „masło" wyłącznie do określonych grup produktów. Mają one na celu przede wszystkim ochronę konsumentów przed nieuczciwymi praktykami producentów żywności.

Na te same przepisy powołało się Niemieckie Stowarzyszenie na rzecz Bezpieczeństwa Gospodarczego (Verband Sozialer Wettbewerb) wnosząc do Trybunału Sprawiedliwości UE sprawę przeciwko Tofu Town - lokalnemu producentowi żywności roślinnej. W efekcie Trybunał przychylił się do wniosku VSW, stwierdzając iż takie nazwy jak „ser", „masło", „śmietana" czy też „mleko" powinny pozostać zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Za sprawą tej decyzji ze sklepowych półek powinno zniknąć „masło orzechowe", „mleko kokosowe" lub „mleko sojowe". Wyjątek mają stanowić produkty, które na lokalnym rynku funkcjonują dłużej niż 30 lat. Jak łatwo się domyślić, pod koniec lat 80. w Polsce raczej próżno było szukać tego rodzaju nowinek kulinarnych.

Pobierz aplikację smaker

Komisja Europejska odrzuciła prośbę polskiego Ministerstwa Rolnictwa, zabiegającego o bardziej liberalne podejście do tej kwestii. Zgodnie z komunikatem MRiRW przedsiębiorcy będą musieli zrezygnować z budzących wątpliwości nazw produktów. W przeciwnym razie polscy urzędnicy będą zmuszeni do podejmowania kroków egzekwujących unijne prawo.

Jak pokazuje doświadczenie, producenci potrafią wykazać się sporą dozą kreatywności. Zwykle tego typu zagrywki kojarzyliśmy z wprowadzaniem konsumentów w błąd, tak jak np. wtedy, gdy nasze sklepy zalazła fala wyrobów sero- i masłopodobnych. Obecnie, jednak wiele wskazuje na to, iż niektóre marki będą musiały wykazać się pomysłowością, aby w ogóle móc pozostać na rynku.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 104

30 min
3
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 164

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3