Do góry

Newsy

Menu wielkanocne – zakupy na święta inne niż zwykle

Menu wielkanocne w wersji ekologicznej? Czy to może się udać? Jak połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami eko?

- Kiedy z przyczyn zdrowotnych podjęłam decyzję o prowadzeniu ekologicznej kuchni, byłam przekonana, że żywność bio jest droga i niesmaczna, a przygotowanie świąt w stylu eko to karkołomny wyczyn - mówi Patrycja, która od pięciu lat prowadzi swój dom zgodnie z zasadami ochrony środowiska. - Tymczasem wcale nie jest to takie trudne. Kuchnia bio i ekologiczny dom to coś, co polecam każdemu.

Święta wbrew pozorom mogą być doskonałą okazją do rozpoczęcia swojej przygody ze zdrowym odżywianiem. Skorzystaj z doświadczenia Patrycji i poznaj kilka zasad, które ułatwią ci przygotowanie prawdziwych, ekologicznych świąt.

1. Zakupy w supermarkecie zamień na rynek z lokalnymi produktami

Czy robisz świąteczne zakupy w hipermarkecie lub galerii handlowej? Spróbuj na początek choć część produktów kupić na rynku. Możesz być do tego stopnia zaskoczona jakością jajek lub warzyw, że więcej już nie wrócisz pomiędzy sklepowe półki.

- Ekologiczna pani domu zamiast chodzić między półkami hipermarketów, wybiera się na spacer na rynek. Zakupy na ryneczkach to nie tylko gwarancja świeżości produktów - mówi Patrycja. - W ten sposób wspieramy też biznes lokalny oraz miejscowych rolników. Często do hipermarketów chodzimy ze zwykłego lenistwa. Warto przełamać swoje stare nawyki i z czystej ciekawości spróbować czegoś innego. Odkąd przekonałam się, jak pachnie prawdziwa marchewka i jak smakuje naturalnie kiszona kapusta z beczki, zakupy owocowo-warzywne robię tylko u pana Bronka.

Można też zaopatrywać się w żywność bezpośrednio u rolników. Coraz więcej farmerów oferuje możliwość bezpośrednich zakupów ich produktów za pośrednictwem Internetu. Warto zapoznać się z portalami o tej tematyce lub skrzyknąć się z innymi osobami z okolicy, zainteresowanymi takimi zakupami. Internetowe zakupy u rolnika dają możliwość dostawy bezpośrednio do domu albo odbioru towaru w umówionym miejscu. Możesz też zapytać znajomych, czy nie mają rodziny albo przyjaciół na wsi i czy istnieje możliwość kupienia u nich jajek lub miodu.

2. Wielkanocne upominki i dekoracje

Wielkanocne tradycje to nie tylko uroczyste śniadania, pyszne mazurki i żurek. To też świąteczne dekoracje oraz coraz popularniejszy zwyczaj wręczania bliskim prezentów od zajączka.

- Zamiast kupować masowo produkowane prezenty, można przygotować prosty upominek samemu - radzi Patrycja. - Własnoręcznie wykonany drobiazg będzie miłą niespodzianką dla rodziny lub sympatycznym akcentem w czasie świątecznej wizyty u znajomych. Jeśli brakuje nam zdolności, zawsze możemy kupić piękne prezenty na portalach oferujących produkty ręcznie wykonane przez artystów. Wspierając finansowo osoby tworzące rękodzieło, nie tylko inwestujemy w rozwój małych pracowni artystycznych, ale też dbamy o środowisko.

Czytaj na vivus.pl: jaki prezent od zajączka wybrać dla twojego dziecka

Jeśli przykładasz dużą wagę do wystroju domu, możesz też pokusić się o ręcznie wykonane świąteczne dekoracje. Haftowane serwetki, kapturki na jajka albo zabawne figurki baranków i króliczków sprawią, że nasze święta będą miały ciepły, domowy nastrój

- Ekologiczna gospodyni musi pamiętać, że dom w stylu eko to nie tylko zdrowa żywność. Nasze gospodarstwo domowe tworzą wszystkie rzeczy, jakie kupujemy. Staraj się wybierać przedmioty produkowane przez małe, lokalne przedsiębiorstwa lub kupuj ręcznie wykonane produkty - radzi Patrycja. - Możesz być pozytywnie zaskoczona ich jakością i trwałością.

3. Domowa szynka w menu wielkanocnym

Dla większości z nas jednym z symboli Świąt Wielkanocnych są pyszne, domowe wędliny. Skąd wziąć ekologiczne wyroby mięsne? Można przygotować je samemu.

- Długo zastanawiałam się nad zakupem domowej wędzarni do wyrobu wędlin - opowiada Patrycja.
- Ale w końcu odważyłam się i nie żałuję. Samodzielnie przygotowana domowa szynka ma zupełnie inny smak i inną jakość niż te, które kupujemy w sklepie. Jeśli ktoś ma ogród, może zdecydować się na większą wędzarnię. Ale są też małe modele, które na pewno zmieszczą się w kuchni w bloku.

Przy pomocy wędzarni można wędzić mięso, ryby i sery. Samodzielne przygotowanie takich produktów to nie tylko ciekawe kulinarne doświadczenie, ale też pewność, że mięso nie zawiera sztucznych dodatków.

4. Ciasta wielkanocne z piekarnika zamiast ze sklepu

Domowe ciasto z ekologicznych składników, dobrej mąki i świeżych jajek nada naszym świętom niezapomniany smak. Samodzielnie przygotowane ciasto jest tańsze i zdrowsze niż kupione w sklepie. Gdy robimy je w domu, mamy też gwarancję jego świeżości. Czy decydować się jednak na to, jeśli nigdy wcześniej nie robiliśmy własnych wypieków?

- Jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto, ale obawiasz się, że wyjdzie ci zakalec i skompromitujesz się przed rodziną, jest na to jedna prosta rada: wybierz przepis na ciasto na zimno. Pyszny sernik lub tiramisu bez pieczenia praktycznie zawsze się udają - doradza Patrycja. - A pierwsze udane próby zawsze są motywujące i zachęcają do dalszego rozwoju.

W sklepach dostępne są ciasta z półproduktów do samodzielnego wypieku. Czy to dobry pomysł dla początkujących? - Moja odpowiedź brzmi: nie - mówi Patrycja. - Ekologiczna pani domu powinna zawsze sprawdzać etykiety produktów. A od czytania etykiet niektórych takich ciast włos się jeży na głowie. W słodkościach z torebki znajdziemy mnóstwo chemicznych polepszaczy. W dodatku ciasto z półproduktów wcale nie musi być łatwiejsze w przygotowaniu niż klasyczne wypieki. To mit, na który nabiera się wiele początkujących pań domu.

Inna obiegowa opinia mówi, że samodzielne pieczenie zajmuje mnóstwo czasu. Wbrew pozorom jednak istnieją łatwe ciasta, które da się przygotować bardzo szybko. Prosta zasada ekologicznego gospodarstwa domowego mówi, że im więcej produktów przygotowujemy samodzielnie, tym zdrowsza jest nasza kuchnia.

5. Jak nie marnować jedzenia

Ekologiczny dom to nie tylko ekologiczne zakupy. Równie ważne jest to, co dzieje się z zakupioną przez ciebie żywnością później. - Cały czas mamy tendencję do tego, aby kupować zbyt wiele, a potem wyrzucać żywność - mówi Patrycja. - W dodatku fakt, że w poniedziałek wielkanocny sklepy są zamknięte, motywuje nas do kupowania produktów na zapas.

Jak sobie z tym radzić? Jak dobrze obliczyć ilość produktów dla czteroosobowej rodziny? - Niestety, nie ma na to matematycznego wzoru - śmieje się Patrycja. - Po prostu nie szalej z ilością i dwa razy zastanów się, zanim kupisz dodatkowe opakowanie jajek lub więcej wędliny. Jeżeli obawiasz się, że twoi goście lub rodzina będą głodni, możesz zrobić zapasy. Ale nie wyrzucaj nadmiaru żywności. Zamiast tego możesz zamrozić część produktów, najlepiej od razu po przygotowaniu. Będziesz się mogła dzięki temu dłużej cieszyć smakiem świąt, a w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.

Artykuł powstał we współpracy z vivus.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń