Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej.

Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL

1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren!

2. Mak to źródło błonnika. W dwóch łyżkach maku jest niemal 15 proc. dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.

3. Niemal połowa składu maku to tłuszcze, głownie wielonienasycone. W 1 łyżce jest ok. 24 mg kwasów Omega 3 i ok. 2500 mg kwasów Omega 6. Oba te rodzaje tłuszczów są nam potrzebne (należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych - NNKT), ale jeśli przy nadmiarze tych z numerem 6 zjadamy bardzo mało tych z trójką - stają się dla nas niezdrowe, a nawet zwiększają ryzyko niektórych rodzajów nowotworów.

4. Mak okazał się w niewielkim stopniu antybakteryjny - zwalczał ok. 14 proc. bakterii pobranych z jamy ustnej zdrowych ochotników. Jest to jednak niewiele w porównaniu z 70 proc. skutecznością kminu rzymskiego. Badania były prowadzone in vitro, czyli poza organizmem.

5. W badaniach mak zmniejszył częstotliwość pojawiania się nowotworów żołądka u myszy karmionych benzo[a]pirenem. Miał działanie słabsze niż kmin rzymski i liście bazylii, ale silniejsze niż pozostałe wybrane do badania rośliny (m.in. kurkuma, liście psianki).

6. 2 łyżki maku to 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

7. Substancje o działaniu narkotycznym są obecne w nasionach maku w śladowych ilościach, nie powodują uzależnienia. Mogą jednak wpłynąć na wynik testu na obecność narkotyków w organizmie (nawet w przypadku zjedzenia dużych ilości maku wyniki będą niższe niż u osoby biorącej narkotyki). Moczenie maku w wodzie (najlepiej gorącej, w temp. ok. 60 st. C) zmniejsza zawartość morfiny i kodeiny o około połowę. Mielenie dodatkowo zmniejsza ilość morfiny.

8. Biała odmiana maku jest tradycyjnie wykorzystywana w rogalach świętomarcińskich.

9. Mak można wykorzystywać w kuchni w postaci niezmielonej. Wtedy idealnie nadaje się na ozdobne posypki lub dodatek do np. bułek, rogali, drożdżówek czy muffinów. Może być też składnikiem sosu sałatkowego.

Muffiny z makiem. Zobacz przepis! Rogale z makiem. Zobacz przepis!

10. Zmielony mak jest oczywiście nadzieniem różnego rodzaju makowców, rolad makowych czy innych ciast. Bez niego wigilijne potrawy, takie jak kutia (pochodząca z Kresów wigilijna potrawa z ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii), makiełki (nazywane również makówkami i składające się z chałki, maku, mleka, masła, miodu i bakalii) czy kluski z makiem.

Książka kucharska: 20 sprawdzonych przepisów na makowce. Kliknij! Książka kucharska: 20 sprawdzonych przepisów na makowce. Kliknij!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Nazia Masood Ahmed Chaudhry And Perween Tariq „In vitro antibacterial activities of kalonji, cumin and poppy seed” [w:] „Pak. J. Bot.” 2008.
K. Aruna, V.M. Sivaramakrishnan „Anticarcinogenic effects of some Indian plant products” [w:] „Food and Chemical Toxicology” 1992.
D. S. T. Lo, T. H. Chua „Poppy Seeds: Implications of Consumption” [w:] „Med Sci Law” 1992.

Zobacz też:

Najlepsze ciasta na święta. Kliknij >>

Sprytne ulepszenia świątecznych potraw (plus lista 12 tradycyjnych dań wigilijnych). Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5467

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 113

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 45

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0