Fot. 123RF/Picsel
Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów. Wszystkie składniki łączono ze sobą, zagniatano i smażono. Tak przygotowane babeczki były puszyste w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz.
Ludzie z niższych sfer długo nie utrzymali swoich przysmaków w tajemnicy. Przepis dotarł do wyższej klasy i z czasem był coraz bardziej udoskonalany.
Pierwsze muffinki, podobnie jak dzisiaj, przygotowywane były głównie na słodko. Zajadano się nimi głównie do popołudniowej herbaty. Przed spałaszowaniem, trzeba było je przepołowić i przypiec na ogniu. Popularność tego wypieku sprawiała, iż bardzo szybko zaczęto sprzedawać je także na ulicy. Robili to tzw. "Muffin Men", którzy z zawieszonymi na szyi pudełkami przemierzali dzielnice wielkich miast.
Współcześnie, słodkie babeczki są jednym z ulubionych wypieków cukierników-amatorów. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a w efekcie zawsze otrzymujemy smaczne i ładnie wyglądające babeczki. Jeśli brakuje wam sprawdzonych przepisów, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.
1. Jagodowe muffinki z cynamonową kruszonką
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
W tym przepisie możecie wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Doskonale sprawdzą się o każdej porze roku.
2. Kokosowe muffinki z Rafaello
Fot. Ilovebake na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli lubicie te popularne trufle kokosowe, z pewnością zasmakują wam babeczki przygotowane przez naszą użytkowniczkę.
Fot. Ollka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Muffinki są fantastycznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Jeżeli bardzo lubicie ten napój, babeczki kawowe są dla was idealną propozycją.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ciasteczka Oreo to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Babeczki przygotowane z ich dodatkiem nie tylko cieszą oko, ale również doskonale smakują.
5. Babeczki pomarańczowo-czekoladowe
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Połączenie czekolady i pomarańczy zdecydowanie należy do naszych ulubionych kombinacji smakowych. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy - wówczas będą bardzo aromatyczne.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
A co powiecie na klasyczny, włoski deser zamieniony w pyszną babeczkę? Nasza użytkowniczka podpowie wam, jak to zrobić.
Fot. Tylife na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Miłośnicy czekolady! Mamy dla was przepis idealny. Te potrójnie czekoladowe babeczki z pewnością zaspokoją apetyt nawet największego łasucha.
Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli lubicie ciasto "Izaura", jego mniejsza wersja z pewnością przypadnie wam do gustu.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Babeczki przygotowane na bazie ciasta marchewkowego są ciekawą propozycją na zdrowy i smaczny deser. Z pewnością spodobają się za równo dzieciom, jak i dorosłym.
10. Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Fot. Niezbednikjan na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jeśli jesienne słoty popsuły wam humor, te muffinki bez wątpienia wprowadzą was w lepszy nastrój. Są wilgotne, delikatne i co najważniejsze - bardzo smaczne.
Fot. Rusty_fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Ciasto red velvet jest szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych. Aby je przygotować, potrzebujecie dosłownie kilku składników oraz paru wolnych minut.