Do góry

Newsy

5 pomysłów na dietetyczne dania z kurczaka

Efektowne, szybkie i zaskakujące

Fot. 123RF

Danie, które w ostatnich latach cieszyło się ogromną popularnością, to kurczak na butelce piwa. Posiłek wymaga niewiele przygotowań, a efekt jest zaskakujący! Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście w takiej postaci kurczaka, koniecznie musicie spróbować!

Co będzie ci potrzebne?

  • 1 cały kurczak
  • dowolne przyprawy, my proponujemy słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, czosnek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • butelka ciemnego piwa

 

Sposób przygotowania

Kurczaka umyj a następnie dokładnie osusz. Z przypraw, czosnku i oliwy przygotuj marynatę - do miseczki dodaj po dwie łyżeczki przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek (około 3 ząbków) następnie wlej odrobine oliwy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj całego kurczaka.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Zacznij przygotowywać butelkę. Z butelki odklej etykietę, zrób to starannie by nie pozostały żadne kawałki papieru. Następnie umyj ją dokładnie i osusz, tak przygotowaną butelkę twórz. Odlej 1/3 piwa do szklanki - będzie ci potrzebne do polewania kurczaka podczas pieczenia.

Na butelkę nadziej kurczaka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższą blachę, jeśli dobrze nabiłeś kurczaka na butelkę nie powinien się przewrócić. W zależności od wagi kurczaka, piecze się go od godziny do nawet kilku. Zasada jest prosta na każdy kilogram kurczaka przypada jedna godzina.

Aby kurczak był bardziej soczysty podczas pieczenia polewaj go piwem.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń