ABC dobrego rosołu

W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem?

1. Mięso

Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od wiejskiego gospodarza - takie zwierzęta są zwykle lepiej umięśnione, ich mięso ma ciemniejszy kolor a skóra jest bardziej żółta niż biała. Często można znaleźć je na stoiskach mięsnych położonych na targach i bazarach.

W kwestii gatunku oprócz tradycyjnej kury, która najczęściej gości na naszych stołach możemy pozwolić sobie na odrobinę zróżnicowania. Doskonałym wyborem będzie perliczka, indyk, a nawet szponder lub łata wołowa. Taki rosół ma bursztynową barwę i jest nieco bardziej intensywny w smaku. Podobnie jest, gdy zdecydujemy się na przygotowanie wywaru na bazie mięsa z kaczki - zupa nabierze dzięki temu intensywnego smaku i ciemniejszego koloru. Musimy jednak uważać, by nie przesadzić z tłuszczem - z tego względu lepiej pozbyć się większości skóry przed gotowaniem.

Dla fanów dziczyzny doskonałą propozycją jest przygotowanie rosołu na bazie sarniny, mięsa z dzika, jelenia lub daniela. Taka zupa ma zupełnie inny smak, który warto podkreślić przy pomocy przypraw takich jak jałowiec czy rozmaryn. Gotując mięso musimy pamiętać o ściągnięciu łyżką szumowin, które pojawią się na powierzchni wody. Na początku zalewamy je zimną wodą, a nie wrzucamy bezpośrednio do wrzątku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

W przypadku warzyw, podobnie jak przy mięsie, liczy się wysoka jakość. Zamiast sięgać po specjalnie przygotowane porcje na rosół dostępne w supermarketach, lepiej zadać sobie nieco trudu i poszukać składników na bazarkach lub wśród znajomych osób prowadzących niewielkie gospodarstwa rolne. Ważne, by warzywa były jak najbardziej naturalne i ekologiczne. Co powinno wchodzić w skład tradycyjnej włoszczyzny rosołowej?
Absolutną podstawą jest marchewka, pietruszka, por i seler. Warzyw nie może być zbyt wiele, by nie zdominowały one smaku mięsnego wywaru. Na pięć litrów rosołu wystarczą dwie pietruszki, trzy marchewki, ćwiartka selera oraz kawałek pora. Doskonałym dodatkiem będzie również niewielki dodatek cebuli, która nieco zaostrzy smak wywaru. Warzywa powinny trafić do gara około godzinę po tym, jak włożymy do niego mięso.

Pobierz aplikację smaker

Podstawowe przyprawy do rosołu? Sól, pieprz w ziarnach, zielona pietruszka, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko inne jest kwestią indywidualnego gustu. Dobrymi dodatkami będą również czosnek, imbir (zwłaszcza na zimowe przeziębienia!), lubczyk oraz tymianek.

Przed wrzuceniem przypraw do wywaru, delikatnie podprażamy je na patelni. Oprócz powyższych warto na patelnię wrzucić również cebulę, dzięki czemu zyska bardziej charakterystyczny smak. Przyprawy dodajemy wraz z przygotowanymi warzywami, godzinę po włożeniu mięsa do garnka i następnie gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 2-3 godziny.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest makaron, najlepiej taki domowej roboty. Zupę w takiej wersji zna niemal każdy z nas. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamiast makaronu użyć innych dodatków. Rosół świetnie komponuje się również z czosnkowymi grzankami, kołdunami, lanymi kluskami, a także prażynkami. Zatwardziali mięsożercy mogą pod koniec dodać także smażony boczek, by nieco podkreślić smak całego wywaru.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34550

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 622

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 176

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7