Do góry

Newsy

Azjatycki grill

W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach.

Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru.
Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W restauracjach goście często sami przyrządzają sobie kurczaka bądź wołowinę, korzystając z grilla umieszczonego pośrodku stołu.

 

Typową potrawą grillowaną jest yakitori, czyli szaszłyk z kawałków kurczaka bądź wątróbki, pora, papryki i grzybów, podawany z dodatkiem soku z cytryny i mieszanki zwanej "siedem przypraw", która zawiera między innymi grubo mielony pieprz kajeński, mak, gorczycę, sezam i skórki mandarynki.
Teriyaki można też kupić w fast foodach. W McDonald's podawany jest tzw. Shogun Burger, w Burger King zjeść możemy Whopper Teriyaki, a w restauracjach sieci Subway proponuje się Teriyaki Sandwich.

 

W Chinach najpopularniejszą potrawą grillowaną jest char siu - długie pasy mięsa wieprzowego marynowane w sosie z miodu, ciemnego sosu sojowego, konserwowanego tofu, chińskiego sosu hoisin, przyprawy 5 smaków, czerwonego barwnika i sherry lub wina ryżowego. Dla nadania połysku gotowej potrawie często używa się cukru słodowego jako glazury.
Char siu jest specjalnością kuchni kantońskiej, ale jego specyficzne odmiany występują również w Hong Kongu, gdzie grilluje się mięso kurczaka i gęsi, oraz w Malezji i Singapurze, gdzie przyrządza się go z mięsa kaczego lub wieprzowego.

 

W Korei na potrawy grillowane istnieje specjalna nazwa - gui. Do tych potraw używa się różnych typów mięsa - wieprzowiny, wołowiny i drobiu, a także ryb i owoców morza: krewetek czy przegrzebków. Jako dodatki podawane są grillowane warzywa.
Upieczone mięso i warzywa zdejmuje się z rusztu i zawija w sałatę, a następnie je. Najpopularniejszym daniem jest tzw. bulgogi, czyli płaty wołowiny marynowane w mieszance sosu sojowego, ziaren sezamu, pieprzu, czosnku, cebuli, imbiru, wina i cukru. Podawane z sałatą lub szpinakiem, czasem też makaronem sojowym.
Bulgogi pieczone jest na rozgrzanej płycie kamiennej umieszczonej na grillu znajdującym się na środku stołu. Również bulgogi, wraz z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli i czasem sera, sprzedawane jest w formie hamburgera w wielu koreańskich fast foodach.

 

W Tajlandii przyrządza się satay - kawałki mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, drobiu, ryby lub krewetek marynuje się w sosie sporządzanym z soku z limonek, czosnku, trawy cytrynowej, z dodatkiem kurkumy, która nadaje potrawie charakterystyczną, żółtą barwę. Czasem używa się bardziej egzotycznych rodzajów mięsa, jak mięso żółwi, krokodyli lub węży.
Kawałki mięsa nadziewa się na specjalne patyczki do szaszłyków i piecze na grillu opalanym węglem drzewnym z bambusa lub skorup orzechów kokosowych, po czym podaje się z dodatkiem pikantnego sosu z orzeszków ziemnych, cebuli i ogórka. Satay wieprzowy czasem podawany jest z sosem ananasowym lub ogórkowym.

 

Mieszkańcy Mongolii przyrządzają z jagnięciny lub koźliny danie zwane khorkhog.Potrawa ta jest prosta, ale sposób jej przygotowania bardzo interesujący.
W zamykanym metalowym pojemniku umieszczane są kamienie o wielkości pięści, rozgrzane w ognisku, na które kładzie się posiekane kawałki mięsa i warstwę warzyw - marchewki, kapusty, cebuli czy ziemniaków, doprawia się solą i pieprzem, po czym zalewa odpowiednią ilością wody. Tak przygotowane danie należy zamknąć pokrywką, aby mogło się ugotować.
Ponieważ pojemnik nie powinien być otwierany do momentu, aż danie będzie gotowe, osoby, które je przygotowują, oceniają jego stan po dźwiękach jakie słyszą, i zapachu wydobywającym się z pojemnika. Stąd też jest to danie, które trudno przygotować nowicjuszom. Tradycja nakazuje gotową potrawę jeść palcami, ale dopuszcza użycie noża w celu oddzielenia mięsa od kości.
Khorkhog to najbardziej tradycyjne oraz najbardziej znane danie mongolskie. W zasadzie nie podaje się go w restauracjach. Przyrządzane jest najczęściej na świeżym powietrzu przez tubylców i stanowi nie lada atrakcję turystyczną.

 

Azja to tygiel nie tylko kultur, ale również smaków - wschodnie potrawy powoli zdobywają u nas uznanie, może więc warto spróbować grillować po azjatycku?

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń