Ewa_Gotuje

Czwarty odcinek „Bake Off – Ale Ciacho!”. Będzie się działo

Kolejny odcinek serii „Bake Off – Ale Ciacho!” będzie wypełniony orientalnymi aromatami i apetycznymi wypiekami, w sam raz do dzielenia się z bliskimi.

W ubiegłym tygodniu, uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z dwoma, tylko pozornie łatwymi zadaniami. Pierwsze z nich przygotował znany cukiernik - Tomasz Ilnicki. Poprosił zawodników o odtworzenie legendarnego przepisu na naked cake - efektowny tort, którego boki nie są pokryte kremem, dzięki czemu naszym oczom ukazuje się apetyczne wnętrze wypieku. Zbalansowanie smaku czekolady, konfitury, orzechów i owoców stanowiło wyzwanie, z którym poradzili sobie tylko nieliczni uczestnicy.

Zobacz też: Przepis na naked cake Krzysztofa Ilnickiego

Doskonałą okazją do rehabilitacji była druga runda programu, w której jurorzy poprosili o przygotowanie bloku czekoladowego. Dla wielu była to świetna okazja do sentymentalnej podróży w czasie oraz powrotu do starych, babcinych receptur. Inni postanowili wprowadzić blok czekoladowy w nowoczesność, nadając mu wyrafinowanego smaku.

Gwiazdą odcinka został Marcin Frankowski, który rzucił się na głęboką wodę, przygotowując w krótkim czasie dwukolorowy blok. Niestety, z programem musiała pożegnać się Katarzyna Panfiluk, której wypiek nie sprostał oczekiwaniom jurorów.

Co wydarzy się w kolejnym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Tematem dzisiejszego odcinka będą wyjątkowo apetyczne bułeczki i chleby. Jeśli do tej pory myśleliście, że „Bake Off.." to jedynie starcie cukierników, pierwsza konkurencja wyprowadzi was z błędu. Gosia Molska poprosi uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi, które tradycyjnie przygotowuje się na parze. Zrobienie od podstaw krewetkowego nadzienia będzie stanowiło nie lada wyzwanie dla uczestników, którzy dotychczas najczęściej przygotowywali desery.

Motywem przewodnim drugiej konkurencji będą tzw. „odrywane wypieki" - będzie i wytrawnie i słodko. Niestety, niektórym z uczestników zdarzą się wpadki. Ciasto Szymona tuż przed podaniem zsunie się patery, rozpadając się na blacie. Czy ten incydent przekreśli jego szanse na zwycięstwo? O tym przekonacie się już dzisiaj o 21.45 na antenie TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3