Do góry

Newsy

Czym są włoskie bombery?

Miłośnicy włoskiej kuchni doskonale wiedzą czym jest lazania, calzone czy tradycyjna pizza na cienkim cieście z dużą ilością sosu pomidorowego i pachnących ziół. Nie wszyscy jednak poznali nietypowe danie włoskiej kuchni, czyli bombery. Sycące, bogate w różne aromaty i bardzo smaczne.

Fot. 123RF/Picsel
Bombery stanowią idealną przekąskę na lunch, obiad lub kolację, choć niektórzy z chęcią skosztują je również na śniadanie. Mogą być przyrządzone na wiele sposobów, dlatego stanowią świetną potrawę zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców.

Czym są bombery?

Reklama

Bombery są wariacją na temat włoskiej pizzy - idealną alternatywą dla najbardziej znanych potraw tamtejszej kuchni, czyli calzone i ravioli. To rogale z mąki pszennej z serem mozzarella i sosem pomidorowym. Choć bombery zrobione są z tradycyjnego ciasta do pizzy, to wyglądem przypominają raczej burrito. Farsz, który trafia do środka potrawy, może zawierać różne składniki, według osobistych kulinarnych upodobań gotującego.

Jak przyrządzić bombery?

Bazą prawdziwych, włoskich bomberów są: ciasto i sos. Ciasto wyglądem przypomina spód do pizzy, jednak różni się w składzie. W bomberach przygotowujemy je z mleka, a nie wody.
Ciasto:
Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:
Przyrządzanie bombera rozpocznij od rozkruszenia drożdży do małego naczynia. Później zalej je dwiema lub trzema łyżkami letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw tak przygotowany zaczyn do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut). W międzyczasie, do innej, większej miski, przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli i przemieszaj, aby je ze sobą połączyć. Na środku mąki zrób wgłębienie i wlej tam przygotowany (i już wyrośnięty) zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Pomieszaj łyżką do połączenia się składników i przez kilka minut wyrabiaj ciasto w misce. Następnie dodaj olej i połącz go dobrze z ciastem. Wyrabiaj ponownie przez co najmniej 10 minut. Na końcu uformuj ciasto w kulę, oprósz delikatnie mąką i przykryj miskę szczelnie płócienną szmatką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotuj sos oraz nadzienie.

Sos:

Składniki na sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • bazylia
  • oregano
  • szczypta cukru
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:
Pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Na małym ogniu smaż do zeszklenia się cebuli, po czym dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę). Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ może stać się gorzki. Gdy cebula i czosnek będą już podsmażone, dodaj pomidory wraz z zalewą i gotuj do zgęstnienia sosu. Na końcu dopraw przyprawami do smaku (cukrem, bazylią, oregano, pieprzem i solą).

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Z czym podawać bombery?

Bombery wypełnione są wytrawnym nadzieniem. Najczęściej serwuje się je z podsmażonym mięsem (również rybą) oraz dodatkiem smażonych warzyw. Włoski zawijaniec może być więc uzupełniony m.in. wędliną wieprzową, salami, kiełbasą, kurczakiem, tuńczykiem, cebulą, pieczarkami, papryką, brokułami, czosnkiem, oliwkami. W bomberze koniecznie musi znaleźć się też ser, który scali całe danie i doda niezwykłego aromatu. Najczęściej będzie to ser mozzarella, jednak warto spróbować także fety lub tartego sera żółtego. Poniżej propozycja nadzienia, które sprawdzi się na obiad lub kolację.
Składniki na nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 250 g szynki
  • 3 cebule
  • czosnek
  • 1 łyżka oleju
  • papryka słodka (w proszku)
  • sól, pieprz
  • ser żółty starty na dużych oczkach

 

Przygotowanie:
Cebulę poszatkuj (na drobną kostkę) i lekko posól. Dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na mniejsze kawałki (nie mogą być zbyt cienkie), a szynkę - w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną szynkę. Gdy cebula i szynka lekko się zarumienią, dodaj pieczarki. Smaż całość aż do odparowania wody spod grzybów. Na końcu dopraw solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki w proszku (według własnych preferencji).

Jaki kształt ma bomber?

To, co odróżnia bombera od pizzy czy calzone, to nie tylko skład ciasta, ale przede wszystkim inny kształt. Ta włoska potrawa wyglądem przypomina raczej meksykańskie burrito. Poniżej wskazówki jak najłatwiej uporać się ze zwijaniem bombera.


Przygotowanie bombera:
Gdy przygotujesz sos i nadzienie, wróć do wyrośniętego ciasta (najwcześniej jednak po upływie godziny odkąd przykryłeś je ściereczką). Lekko je zagnieć, a następnie podziel na sześć równych części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym (niezbyt grubo, żeby ciasto nie zmokło). Posyp tartym serem żółtym i wyłóż nadzienie przez środek uformowanego placka. Na końcu złap ciasto z dwóch stron i dokładnie je zlep, aby farsz pozostał szczelnie zamknięty w środku. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po czym ułóż na niej bombery. Zapiekaj ok. 20 minut w 200-220 stopniach.

Bombery to mało znane danie kuchni włoskiej, które można przygotować na wiele okazji i jeść w różnych porach dnia. Są sycące i pełne smaku. Możliwość zmiany nadzienia powoduje, że nie powinny szybko się znudzić.


Sprawdź przepisy na pyszny dodatek do bombera:

 

1. Sos czosnkowy

Fot. kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sos tysiąca wysp

Fot. szpileczkibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ketchup z cukinii

Fot. sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos jogurtowo-koperkowo-serowy

Fot. biurwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń