Do góry

Newsy

Dania makaronowe, które każdy powinien znać

6. Putanesca

Fot. 123RF

W najłagodniejszy sposób nazwę tego makaronu można przetłumaczyć jako „makaron kurtyzany", chociaż z pewnością znajdą się również zwolennicy nieco dosadniejszego przekładu. Na szczęście, podczas gotowania, możemy odłożyć na bok rubaszne zawiłości lingwistyczne, skupiając się jedynie na smaku. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 5 filecików anchois
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryczki chilli
  • łyżka listków oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli. Po minucie dodaj do nich pomidory wraz z zalewą. Lekko rozgnieć je łopatką. Na patelnię wrzuć również pokrojone oliwki, kapary, anchois oraz oregano. Duś na niedużym ogniu przez ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem spaghetti lub penne. Przed podaniem danie posyp parmezanem i ziołami.

 

Pobierz darmowy e-book!

ebook Barilla

 

e-book W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie pdf

W 20 przpisów dookoła Włoch w fromacie epub

W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie mobi

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń