Fot. 123RF/Picsel
Dieta świętej Hildegardy nazywana jest także dietą orkiszową. A wszystko dlatego, że podstawą tego cieszącego się coraz większym zainteresowaniem planu żywieniowego jest orkisz, czyli ziarno starej odmiany pszenicy, którą uprawiano już w średniowieczu. Orkisz jest o wiele zdrowszy od jego siostry - szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy pszenica staje się coraz bardziej przetworzona i zmodyfikowana. Post św. Hildegardy, oparty właśnie na orkiszu (o słodkim, nieco orzechowym smaku), działa pozytywnie na układ pokarmowy, odporność oraz pracę serca. Zalet jest znacznie więcej. Co ciekawe post hildegardowy jest bardzo uniwersalny i może być stosowany nawet przez kobiety w ciąży czy w okresie karmienia piersią. Sprawdź poniżej, komu szczególnie jest dedykowany.
Dieta św. Hildegardy - dla kogo?
Dla kogo jest wskazana?
Jeżeli borykasz się z problemami zdrowotnymi - być może idealne rozwiązanie dla ciebie to właśnie dieta św. Hildegardy. Dla kogo konkretnie jest przeznaczona? Post św. Hildegardy dedykuje się przede wszystkim osobom z nie do końca dobrze funkcjonującym układem pokarmowym. Ziarna orkiszu zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit, metabolizm oraz obniża poziom groźnego cholesterolu. Z tego też powodu warto, aby postem świętej Hildegardy zainteresowały się również osoby zmagające się ze schorzeniami układu krwionośnego. W orkiszu znajdziemy bowiem NNKT z grupy omega 3, które mocno wspierają pracę serca. Przeszedłeś zawał? Albo spotkało to kogoś z twoich bliskich? Post świętego Hildegardy może okazać się w tej sytuacji idealnym rozwiązaniem.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Warto byś zainteresował się tym dietą św. Hildegardy, jeżeli masz problemy z układem odpornościowym, szczególnie w dobie panującego wirusa COVID-19. Orkisz zawiera tzw. rodanid, czyli naturalny antybiotyk wspomagający zdrowie. W jego ziarnach znajdziemy też witaminy z grupy B, potas oraz magnez. Te składniki doskonale wspomagają układ nerwowy.
Dieta świętej Hildegardy pomaga dostarczyć do organizmu mnóstwo witamin i składników mineralnych. Z tego powodu jest wręcz zalecana kobietom w ciąży oraz parom starającym się o dziecko.
Chcesz poprawić wygląd swojej skóry, włosów czy paznokci? Często przytaczane zalety postu św. Hildegardy dotyczą właśnie możliwości poprawy kondycji tych miejsc na ciele. Koniec z szarą i zmęczoną skórą, kruchymi paznokciami czy wypadającymi włosami - być może przyczyną takiego stanu rzeczy jest za mało składników mineralnych w organizmie.
Post hildegardowy - dla kogo na pewno nie?
Warto pamiętać, że w ziarnach orkiszu znajduje się gluten, zatem nie jest to dieta przeznaczona dla osób chorych na celiakię.
Dieta św. Hildegardy - zasady
Już wiesz, komu dedykowana jest dieta św. Hildegardy. Zasady jej stosowania nie są specjalnie skomplikowane. Należy skupić się na trzech produktach spożywczych, które są odżywcze, lecznicze oraz całkowicie przyswajalne przez organizm. Na pierwszym miejscu Hildegarda stawia oczywiście orkisz. Do tego przytacza kasztany jadalne (które można jeść pod każdą postacią, tj. gotowane, pieczone, a nawet surowe) oraz koper włoski (który powinien być spożywany na surowo).
Jak najlepiej spożywać na diecie Hildegardy orkisz? Oczywiście nie chodzi o jedzenie surowych ziaren. Warto sięgać po produkty orkiszowe takie jak pieczywo, płatki, musli, otręby czy makaron. Można je znaleźć w sklepach - głównie hipermarketach, sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością. W tych ostatnich dostępne będą nawet kawa, ciastka, syropy, a nawet... piwo. Kluczowe jest jednak sprawdzanie składu. Może się bowiem okazać, że produkty oznaczony jako "orkiszowy" zawiera śladowe ilości orkiszu.
Naturalnie w diecie świętej Hildegardy zakłada się też jedzenie innych roślin, nie tylko wspomnianych kopru czy kasztanów. Warto sięgać po fasolę, czosnek, pietruszkę, cebulę, marchew czy buraki. Dozwolone jest również jedzenie owoców, np. jabłek, porzeczek, wiśni, morwy, pigwy, jeżyn czy owoców dzikiej róży. A co z nabiałem czy mięsem? Co ciekawe dieta hildegardowa zakłada ich spożywanie. Nie należy ich jednak jeść zbyt dużo i za często.
Na diecie orkiszowej można przyrządzać sobie placki, kotlety, zupy, a nawet ciasta. Orkisz doskonale smakuje z dodatkiem orzechów i np. czystego syropu klonowego. Wiele osób lubi przyrządzać go na ostro - grunt to znaleźć swoje ulubione smaki.
Produkty zakazane na diecie hildegardowej
Jakie produkty zakazane zakłada dieta św. Hildegardy? Zasady te mogą bardzo dziwić. Okazuje się bowiem, że słynna św. Hildegarda do tzw. trucizn zalicza niektóre z owoców, tj. śliwki, truskawki i brzoskwinie. Jej zdaniem te produkty wywołują choroby, złe samopoczucie i osłabienie. Warto jednak pamiętać, że nie istnieją żadne badania naukowe, które zakładałyby szkodliwość tych produktów.
Zobacz: Łosoś z pomarańczą i szafranem na lasagne (z użyciem kopru włoskiego)
Post świętej Hildegardy - dodatkowe wytyczne
Święta Hildegarda zawsze podkreślała też ogromne znaczenie innych czynników nie tylko tych stricte związanych z jedzeniem. Jej zdaniem posiłki należy jeść spokojnie w przyjaznej atmosferze. Należy sobie dać czas na zjedzenie ich, tak aby dokładnie przeżuć każdy kęs. Brzmi znajomo? Rzeczywiście dzisiaj nam również wpaja się podobne zasady. Te wpływają bowiem pozytywnie na dobre trawienie oraz dobre przyswojenie składników odżywczych przez organizm.
Mniszka zakładała jedzenie śniadań i podkreślała wagę tego właśnie posiłku. Nie zalecała jednak jeść ich bardzo wcześnie, szczególnie osobom zdrowym. Jej zdaniem idealna pora to południe, natomiast dietetycy wskazują na czas do dwóch godzin po przebudzeniu (choć możemy znaleźć różne opinie na ten temat). Hildegarda zalecała na śniadanie warzywa i owoce podawane na ciepło z orkiszem. W ten sposób do organizmu dostarczymy dobre węglowodany, spore ilości błonnika oraz witamin. Kolacja powinna być zjedzona wcześnie, nie tuż przed snem.
Niektóre opinie Hildegardy znacznie się różnią od tych, powtarzanych przez współczesnych specjalistów od żywienia. Na przykład mniszka zalecała jedzenie potraw raczej gotowanych i pieczonych niż surowych. Dzisiaj wiemy, że te drugie mają więcej składników odżywczych, które nie zostały zniszczone przez wysoką temperaturę podczas przyrządzania. Kolejne zalecenie świętej Hildegardy to jak najmniejsze urozmaicanie jadłospisu. Jej zdaniem zbyt duże zróżnicowanie posiłku przynosi organizmowi więcej szkody niż pożytku.
Post św. Hildegardy - podsumowanie
Jak zapatrujesz się na dietę św. Hildegardy? Ostateczna decyzja na temat jej stosowania należy do ciebie. Pamiętaj jednak, aby skupiać się na potwierdzonych naukowo zasadach dotyczących żywienia. Może lepiej z postu mniszki czerpać tylko niektóre zasady? Do przemyślenia!
My polecamy wypróbować przepisy na pyszne smakołyki z orkiszem:
1. Orkiszowy chleb z siemieniem lnianym
Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: chlebek orkiszowy
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: chleb orkiszowy
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: bułki orkiszowe
4. Orkiszowy biszkopt z gruszką
Fot. Kazimierz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: Ciasto z orkiszem
Fot. Kazimierz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: naleśniki orkiszowe
6. Orkisz z kotlecikami mielonymi
Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: danie obiadowe z orkiszem
7. Makaron orkiszowy z cukinią
Fot. Beeata na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta św. Hildegardy: makaron orkiszowy z cukinią