Ewa_Gotuje

Domowe maseczki na włosy

Wiele produktów spożywczych z naszej kuchni to naturalne kosmetyki, poprawiające wygląd włosów. Zamiast wydawać pieniądze w drogeriach, warto przyrządzić skuteczną maseczkę na włosy z produktów, które mamy w lodówce.

Zdrowe, lśniące i mocne włosy są marzeniem każdej z nas. Niestety, osiągnięcie takiego efektu najczęściej nie jest ani proste, ani tanie, gdyż kosmetyki i zabiegi pielęgnacyjne potrafią naprawdę słono kosztować. Warto jednak pamiętać, iż istnieje sposób na uniknięcie takich wydatków. Wystarczy, że skorzystamy z mądrości naszych babć, przygotowując naturalne maseczki do włosów z produktów, które znajdziemy w kuchni.

1. Odżywcze serum z jajek

Jajka na całym świecie są wykorzystywane, jako smaczny składnik wielu potraw. Niewiele osób jednak wie, że można  stosować je również, jako odżywcze serum do włosów. Wszystko to ze względu na ich zdrowotne właściwości.
Jajka są cennym źródłem witamin A, E oraz D, które odpowiadają kolejno za wygląd skóry, spowolnienie procesu starzenia oraz odnowę biologiczną naskórka. Oprócz tego, maseczki jajeczne pozwalają złagodzić łupież, oraz skutecznie zregenerować zniszczone włosy.
Ten domowy kosmetyk możemy stosować przy każdym rodzaju włosów, wykorzystując same jajka lub łącząc je z innymi produktami spożywczymi, takimi jak oliwa lub jogurt naturalny. Jajkiem możemy też wzbogacić skład drogeryjnych kosmetyków.
Istnieją dwa bardzo proste sposoby na przyrządzenie maseczki jajecznej. Pierwszy z nich sprawdzi się w przypadku włosów suchych. W tym przypadku wykorzystujemy samo żółtko. Kwasy tłuszczowe wchodzące w jego skład nawilżają i regenerują strukturę włosów, przywracając im blask, sprężystość i przyspieszając wzrost. Wystarczy wymieszać w misce jedno lub dwa żółtka (w zależności od długości włosów), wmasować w kosmyki, a po około 15 minutach obficie spłukać wodą.

Białko będzie z kolei dobre do włosów, które się nadmiernie przetłuszczają. Dalej procedura jest taka sama jak w przypadku maski do włosów suchych.
W przypadku włosów normalnych, nakładamy maseczkę z całego jajka.

Pobierz aplikację smaker

Jogurt naturalny doskonale sprawdza się w przypadku alergików i osób z wrażliwą skórą Ma wiele właściwości: nawilża, wzmacnia i wygładza włosy. Za nawilżenie odpowiada zawarta w jogurcie witamina D, która dodatkowo koi podrażnienia. Kolejnym składnikiem wchodzącym w skład jogurtu jest kwas mlekowy, który oczyszcza włosy.
Należy nałożyć na włosy ½ szklanki jogurtu naturalnego. Następnie przykryć włosy folią i zrobić turban z ręcznika. Po 20-30 minutach spłukać jogurt ciepłą wodą i umyć włosy delikatnym szamponem. Stosowanie takie maseczki raz w tygodniu osobom, których włosy są osłabione pozbawione życia.
Działanie jogurtowej maseczki zostanie wzmocnione, jeśli dodamy do niej miód lub olej rycynowy, kokosowy lub sezamowy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Łupież to kłopotliwe i niepożądane schorzenie, pojawiające się w wyniku zbyt dużej aktywności grzybów na skórze. Natura znalazła na niego banalny i szybki sposób. Wystarczy zmieszać ze sobą w równych proporcjach oliwę z oliwek, wodę i sok z cytryny. Gotową maseczkę należy wmasować i pozostawić na włosach na kilka minut. Kwas cytrynowy usunie obumarłe komórki naskórka, a oliwa natłuści skórę. Dzięki regularnemu stosowaniu takiej maseczki, unikniemy nawrotów łupieżu.

Pobierz aplikację smaker

Miód jest powszechnie wykorzystywany, jako kosmetyk do każdego rodzaju włosów. Szczególnie poleca się go do włosów suchych, zniszczonych, rozdwojonych albo łamliwych. Efekty jego stosowania są widoczne niemal natychmiast. Znakomicie nawilża, zmiękcza, wygładza i rozjaśnia włosy. Nie wolno jednak aplikować go w nadmiarze, ponieważ możemy mieć problemy z jego zmyciem. 
Miód nakłada się na umyte i osuszone włosy. Taką maseczkę zostawiamy na minimum 15 minut pod foliowym czepkiem i ręcznikiem. Dobrym sposobem na szybsze wniknięcie składników odżywczych do skóry i włosów jest podgrzanie całości suszarką. Można również dodawać miodu do zakupionych szamponów, odżywek czy masek do włosów. Dobrze jest też połączyć jego 5 łyżek z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, co doskonale odżywia włosy przesuszone, elektryzujące się lub matowe.

Tekst: Joanna Obajtek

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3899

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3