Gotowanie w kamperze – 3 pomysły na posiłki

Przed wyjazdem na wakacje kamperem można przygotować zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować.

Warto mieć jednak kilka sprawdzonych przepisów pod ręką, by ugotować szybkie i sycące obiady i kolacje, na wypadek, gdyby zabrakło gotowych dań. Oto 3 pomysły na obiad, który bez trudu przygotuje się w kamperze.

1. Chłopski garnek

Chłopski garnek to jedno z najsmaczniejszych, polskich dań jednogarnkowych. W garnku podsmaża się boczek lub kiełbasę, a następnie dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz cebulę. Całość zalewa się pomidorowym sosem i przyprawia papryką w proszku, solą i pieprzem. Danie można podgrzewać nawet kilkukrotnie. Możliwe jest przyrządzenie go w wersji wegetariańskiej.

2. Makaron ryżowe z warzywami i tofu

Smaczna i sycąca propozycja dla wegetarian i wegan. Makaron ryżowy wystarczy ugotować i odcedzić na sitku, a następnie wymieszać go na patelni ze startą na wiórki marchewką, posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem i kawałkami tofu. Potrawę doprawia się sokiem z limonki, sosem sojowym, ostrym sosem chili oraz listkami mięty. Przygotowanie ciepłego posiłku zajmuje nie więcej niż pół godziny.

3. Proste kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i kapustą pekińską

Danie przygotowuje się na jednej patelni. Wystarczy podsmażyć posiekanego pora, czosnek i kurczaka, a następnie wyspać na patelnię suchą kaszę gryczaną. Po jej podsmażeniu dodaje się wodę i sos sojowy, a także posiekaną kapustę pekińską. Pod koniec gotowania na patelnię wykłada się szpinak, a gdy jego listki zwiędną, potrawa jest gotowa. Jeżeli ma się ochotę, kurczaka można zastąpić mięsem z indyka, a pora - cebulą.

Czego unikać podczas gotowania w kamperze?

Ze względu na ograniczone możliwości gotowania w kamperze, powinno się unikać przyrządzania dań wymagających używania kilku garnków i patelni, zagniatania ciasta, lepienia klusek. Zwykle niemożliwe jest przygotowanie zapiekanek, jednak jeżeli chce się je przyrządzać na kempingu, można zdecydować się na zakup garnka do pieczenia na kuchence gazowej. Jest to akcesorium, które przyda się zapalonym miłośnikom caravaningu. Używanie piekarników elektrycznych może być nadmiernie obciążające dla instalacji elektrycznej w pojeździe, dlatego warto dobrze zaplanować przygotowanie posiłków przed wyjazdem. Z pomocą przyjdą aplikacje mobilne - wpisz cooking mobile applications i zapisz parę prostych do przygotowania potraw.

Dobrym rozwiązaniem jest gotowanie potraw jednogarnkowych, których przyrządzenie zajmuje do godziny. Jeśli ma się chęć na bardziej skomplikowane dania, warto ugotować je przed wyjazdem i zabrać ze sobą w wekach.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 115

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 96

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22676

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 104

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1