Ewa_Gotuje

Gruzińskie chaczapuri w "Bake Off - Ale Ciacho!"

W siódmym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” zawodnicy będą mieli okazję udowodnić, że z wytrawnymi wypiekami radzą sobie równie dobrze, co z ich słodkimi odpowiednikami.

Fot. materiały partnera

W ubiegłym tygodniu uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z wyjątkowo trudnym tematem. Kruche ciasto nie raz sprawiało ogromne problemy zawodnikom w poprzednich odcinkach, dlatego też nikogo nie powinny dziwić emocje, jakie zagościły w studiu.

Pierwsze zadanie polegało na przygotowanie słodkich canolli według przepisu Michała Brysia. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż usmażenie idealnych rurek oraz zbalansowanie ich smaku kremami w kilku smakach, okazało się znacznie trudniejsze niż przypuszczali. Na szczęście wszystkim udało się wygrać wyścig z czasem i zaprezentować jurorom apetyczny wypiek. Sędziowie zgodnie przyznali, iż była to wyjątkowo wyrównana konkurencja, a o ostatecznym wyniku rozgrywki zadecydują niuanse.

Zobacz też: Słodkie cannoli - przepis z "Bake Off..."

W drugim etapie, uczestnicy zostali poproszeni o przygotowanie wypieków, których motywem przewodnim będzie połączenie jabłek i kruchego ciasta. Jeśli wydawało wam się, że w przypadku szarlotki trudno wymyślić coś nowego, przepisy uczestników „Bake Off - Ale Ciacho!" powinny wyprowadzić was z błędu. Na stołach pojawiły się zarówno klasyczne wypieki, jak i te nieco bardziej nowoczesne. Uznanie jurorów zdobyła szarlotka z żubrówką w wykonaniu Daniela. Niestety, jak co tydzień, musieliśmy pożegnać jednego z uczestników. Tym razem, za najsłabszy wypiek uznano ciasto Wojtka.

Zobacz też: Przepis na szarlotkę z żubrówką z "Bake Off..."

Co wydarzy się w siódmym odcinku „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Najbliższy odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" będzie prawdziwą gratką dla miłośników kuchni gruzińskiej, których w naszym kraju nieustannie przybywa. Michał Bryś zaprezentuje uczestnikom mistrzowski przepis na tradycyjne chaczapuri. Ten apetyczny placek zapiekany z serem lub jajkiem z pewnością doskonale znają wszyscy, którzy choć raz odwiedzili Gruzję. Aby go przygotować potrzebujemy tylko przesianej mąki, jogurtu, sody oraz sera. Jeśli skorzystacie z podpowiedzi Michała Brysia, przygotujecie przysmak, który pozwoli wam poczuć się niczym na wakacjach w Tbilisi.

W drugiej konkurencji jurorzy poproszą uczestników o przygotowanie tortu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż powinien on być przygotowany z... warzyw. Czy cukiernicy-amatorzy poradzą sobie z tym zadaniem? Kto z nich okaże się najlepszy, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już dziś o 21.50 na antenie TVP2.

Pamiętaj, że przepisy z programu znajdziesz w Smakerze tuż po emisji dzisiejszego odcinka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 508

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 135

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

0
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3