Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Gwiazdkę Michelin zdobyła warszawska restauracja Senses. Jest to druga polska restauracja nagrodzona tym prestiżowym wyróżnieniem. Dziś ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2016”. W Polsce do tej pory Gwiazdkę Michelin posiadała od 2013 roku jedynie restauracja Atelier Amaro, która w tym roku utrzymała wyróżnienie. W tegorocznej edycji znalazła się rekordowa liczba polskich restauracji.

Fot. Restauracja Senses

Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Określili jej kuchnię jako innowacyjną, elegancką i nowoczesną. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.

Na początku roku Senses trafiło też na listę Diner's Club Best Discovery Series.

Przewodnik Michelin 2016 polskie restauracje

- W ciągu dwóch lat istnienia restauracji Senses odbyliśmy prawdziwą drogę na szczyt. Jeszcze niedawno świętowaliśmy sukces wyróżnienia w przewodniku Gault et Millau, gdzie restauracja znalazła się na ostatniej prostej przed znalezieniem się w gronie 50 najlepszych kuchni świata. A dzisiaj świętujemy przyznanie Senses pierwszej gwiazdki Michelin. Jestem bardzo dumny, że wspólnie z moim zespołem kucharzy, mam swój udział w tworzeniu restauracji, która przez światowych ekspertów jest oceniana tak wysoko. Chciałbym jednak podkreślić, że to oczywiście ważne dla nas wyróżnienia, ale ważniejsze jest to co robimy i jak to odbierają i doceniają nasi Goście - mówi Andrea Camastra, szef kuchni Restauracji Senses.Gwiazdka Michelin dla Senses oznacza, że polska gastronomia coraz śmielej wędruje na światowe szczyty.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe" jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 52 restauracje z Polski - 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa (pełna lista w załączniku). Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły - w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji - ale również przeszły duże zmiany. Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. W stolicy z przewodnika wypadły 3 lokale, ale dołączyło 7 nowych, natomiast w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.

Dodatkowo krakowska restauracja Zazie, która w tym roku dołączyła do przewodnika Michelin, otrzymała od razu symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie lokale z Warszawy - Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.

Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

Przewodnik Michelin 2016 polskie restauracje

Wojciech Modest Amaro, jako pierwszy polski szef kuchni, zdobył gwiazdkę Michelin w 2013 roku / Fot. StudioFlesz

W przewodniku „Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

- Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

- Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy - wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe" opisuje w sumie 3 660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy.

Polskie restauracje w najnowszym przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2016"

Warszawa

Przewodnik Michelin 2016 polskie restauracje

Kraków

Przewodnik Michelin 2016 polskie restauracje

 

Zobacz też: Szaleństwo gwiazdek Michelina - na czym polega ich magia? Kliknij!

Szaleństwo gwiazdek Michelina

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Dania główne Naleśniki na świąteczne krokiety

Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...

Odsłon: 362

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

5
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5