Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy?

Fot. 123RF/Picsel

Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około 11 - 12 kilogramów - to ponad dwukrotnie mniej niż średnia europejska! Polakom wciąż bardzo daleko do rekordzistów. Przykładowo w Norwegii, statystyczny obywatel spożywa prawie 50 kilogramów ryb i owoców morze rocznie, natomiast w Portugali jest to prawie 60 kilogramów w przeliczeniu na jedną osobę.

Cenne kwasy Omega-3

W ostatnim czasie w naszym kraju rekordy popularności bije łosoś. Jest prosty w przygotowaniu, smaczny i niezbyt drogi, co sprawia, że Polacy bardzo chętnie po niego sięgają. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości tłustych ryb, takich jak łosoś, głównie ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Kwasy Omega-3 mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm - zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Zobacz też: 8 pomysłów na wątróbkę. Kliknij!

Czy łosoś może nam zaszkodzić?

Niestety, mimo wielu zalet, jedzenie łososia może mogą nam szkodzić. Gatunki tłuste mogą kumulować substancje toksyczne w swoich tkankach, w tym także metale ciężkie. Najbardziej niebezpieczne z nich to ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlaczego tak groźne substancje pojawiają się w mięsie ryb? Powodem jest zanieczyszczone środowisko, w którym żyją. Te toksyczne związki mogą zaburzać funkcjonowanie całego organizmu. Ołów jest bardzo groźny dla wątroby i nerek - prowadzi do rozwoju chorób nowotworowych oraz zakłóca prawidłowe działanie układu nerwowego i pokarmowego. W dużym stężeniu, kadm jest szkodliwy dla układu oddechowego, wątroby, nerek i jąder. Co ciekawe, najwięcej tego szkodliwego metalu znajduje się w przetworach rybnych, a nie w filetach. Z kolei arsen kumuluje się w całym organizmie, zwiększając ryzyko chorób nowotworowych.

Jak kupić zdrowego łososia?

Chcąc uniknąć spożywania szkodliwych substancji, powinniśmy zrezygnować z zakupu łososia hodowlanego. To właśnie on jest najczęściej narażony na działanie zanieczyszczeń, występujących w środowisku. Co więcej, to łososiom hodowlanym podaje się różnego rodzaju antybiotyki oraz specjalne pasze, które mają chronić ryby przed pasożytami oraz sprawiać, że ich mięso nabierze charakterystycznego koloru i smaku. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zakup łososia żyjącego dziko np. w okolicach Alaski. Pamiętajmy, że wody Pacyfiku są zdecydowanie czystsze niż chociażby Bałtyk, dlatego łowione tam ryby są zdrowsze i nie zawierają metali ciężkich. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup całej ryby, którą następnie możemy poporcjować. W ten sposób mamy większą kontrolę nad jej świeżością. Kupując ją, zwróćmy uwagę na jej wielkość – większe, wcale nie oznacza lepsze. Mniejsze ryby są młodsze, a ich mięso bardziej delikatne i mniej zanieczyszczone. Także skóra ryby może nam wiele powiedzieć. Jeśli jest jasna, matowa i pozbawiona różnego rodzaju przebarwień i plamek, jest to znak że ryba jest świeża i zdrowa. Kupując ryby w całości, przyjrzyjmy się ich oczom i skrzelom – te pierwsze powinny być błyszczące, a drugie intensywnie czerwone. Warto również zwrócić uwagę na mięso ryby, którą chcemy zakupić. Powinno być sprężyste, uginać się pod naciskiem kciuka, a po pewnym czasie odzyskiwać pierwotny kształt.

Łosoś w cieście – szybki przepis na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Bułki na weekend.

W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.

Odsłon: 164

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

1
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5