Fot. 123RF/Picsel
Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed chorobami. Co więcej, sądzono, że potrawy przygotowane z jej użyciem przyciągają do domostw pomyślność i dostatek.
Kapustę uważano za sposób na zapobieganie chorobom i przypisywano jej życiodajną moc. Jak się okazuje, nie bez powodu! Naukowcom udało się udowodnić, że kapusta kiszona bardzo dobrze wpływa na naszą odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn (jest źródłem wielu detoksykujących diet) oraz zdecydowanie ułatwia odchudzanie i poprawia pracę naszego układu trawiennego m. in przez bogactwo zawartych w niej witamin K, A,C, B i E. Uważana za polskie superfood, cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. A w jaki sposób warto wykorzystać kapustę w kuchni? W tym wypadku, jak zwykle, pomocą służą nasi użytkownicy, którzy szczególnie upodobali sobie ten produkt. Oto najciekawsze propozycje dań z wykorzystaniem kapusty kiszonej.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Racuchy z kiszoną kapustą to fantastyczna alternatywa np. dla placków ziemniaczanych. Jeśli do tej pory ich nie przygotowywaliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ich smak z pewnością przypadnie wam do gustu.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Łazanki to klasyka, którą każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Każda babcia doskonale znała ich sekret - dobrej jakości kiszona kapusta, najlepiej ta domowej roboty.
3. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą
Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszona kapusta doskonale komponuje się z naturalną słodyczą jabłek. Doskonale wiedzą o tym nasi zachodni sąsiedzi, którzy serwują tak przygotowane jabłka jako dodatek do mięs lub samodzielną przekąskę.
Fot. Kasiaczek06 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A na deser - kiszona kapusta. Tak, dobrze przeczytaliście. Wiemy, że taka kombinacja może być dla wielu osób szokująca, jednak warto się przełamać. Kapusta kiszona nie wpływa na smak ciasta, jednak sprawia, że jest ono wyjątkowo delikatne i wilgotne. Koniecznie spróbujcie.
5. Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą
Fot. Ekspansja-Smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwykle serwujemy je w czasie wigilijnej kolacji, jednak zapewniamy, że równie dobrze smakują o każdej porze roku. Do tego kubek czerwonego barszczu i mamy obiad idealny.
6. Pierogi light z mięsem i kapustą kiszoną
Fot. BM87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiemy, że wielu z was poszukuje dietetycznych przepisów, dlatego ukochane pierogi wszystkich Polaków serwujemy w wersji light. Są równie pyszne, co pełnokaloryczna wersja.
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Haluszki, to danie popularne w polskich jak i słowackich Tatrach. Szczególnie polecamy je w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Jest to tanie i szybkie danie, które zasmakuje każdemu.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis powinien znać każdy. Smakowita surówka smakuje dokładnie tak, jak ta przygotowywana przez nasze mamy i babcie. Niebo w gębie!
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zasmażana kapusta kiszona fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do jesiennych i zimowych obiadów. Możecie również wykorzystać ją jako bazę do innych dań. Tarta, pierogi, a może kulebiak? Wybór należy do was!