Do góry

Newsy

Jaki ekspres do kawy będzie dla ciebie idealny? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Kawa większości ludziom pomaga dobrze rozpocząć dzień. I to nie tylko dzięki zawartości pobudzającej kofeiny, ale przede wszystkim dzięki miejscu, jakie zajmuje w naszej kulturze – kawa to wyznacznik określonego lifestyle’u. Pod jednym warunkiem – musi to być dobra kawa, nie żadna tania lura.

Jak zapewnić sobie naprawdę dobrą kawę we własnym domu, każdego dnia? Oczywiście - inwestując w ekspres. Podpowiadamy, jakie są ich rodzaje, czym się różnią i jak wybrać ten najlepszy.

Rodzaje ekspresów do kawy - jak się w tym połapać?

Powszechnie używanych rodzajów ekspresów do kawy jest kilka. Zacznijmy od tych najprostszych, czyli przelewowych. Przyrządzimy w nich napój w smaku przypominający kawę po turecku, czyli po prostu dobrze nam znaną, domową „zalewajkę". Główną różnicą jest brak fusów (dzięki filtrom) i możliwość zaparzenia naraz większej ilości kawy. Wady? Przede wszystkim smak - zaparzanie kawy w inny sposób niż pod ciśnieniem powoduje, że nie wydobywamy jej najgłębszych aromatów. Jest to więc sposób na to, by niewysokim kosztem i łatwo móc przyrządzać dużo kawy, tyle że... kiepskiej.

Reklama

Niezwykle modne są ostatnimi czasy ekspresy kapsułkowe. Tu już jest nieco lepiej, jeśli chodzi o smak. Kawa z kapsułki jest w porządku, do wyboru mamy zazwyczaj różne warianty smakowe. Nie ma jednak mowy o wyrafinowanych aromatach dobrej jakościowo, świeżo zmielonej kawy. Jej przyrządzenie jest banalnie proste. Poważniejsze wady? Zazwyczaj do danego ekspresu pasują wyłącznie kapsułki od danego producenta. Oprócz tego koszt jednej filiżanki kawy jest znacząco wyższy niż w przypadku tradycyjnego parzenia kawy z ziaren (jedna kapsułka potrafi kosztować ok. 1-2 zł). Jest to więc raczej rozwiązanie, które sprawdzi się w małym biurze, ale niekoniecznie warto inwestować w nie do domu.

Ekspresy ciśnieniowe kolbowe to już urządzenie, którym nie pogardzi koneser kawy. W zależności od ich klasy, mogą się sprawdzić w domu, w biurze lub w profesjonalnej kawiarni. Za ich pomocą można przyrządzić rewelacyjną, aromatyczną kawę. Gdzie więc tkwi haczyk? Przede wszystkim w procesie zaparzania napojów. Użytkownik musi zmielić kawę i umieścić jej odpowiednią ilość w sitku (czyli kolbie) oraz zamocować w ekspresie. Właściwie nie wydaje się to bardzo trudne, jednak zajmuje sporo czasu, szczególnie w porównaniu z innymi typami urządzeń. Nawet stopień „ubicia" kawy w kolbie wymaga pewnej wprawy, nie mówiąc już o ewentualnym przygotowaniu mlecznej pianki, jeśli akurat mamy ochotę na latte czy cappuccino (przyrządzanie pianki przy pomocy dyszy do spieniania mleka to już wyższa szkoła jazdy). Czy jest to dobry wybór? Tak, o ile sprawia nam przyjemność wielostopniowy i dość skomplikowany proces zaparzania kawy i jesteśmy skłonni uznać go za swój rytuał. Jeśli nade wszystko cenimy prostotę i czas - ekspres kolbowy może nas sfrustrować.

Czwartym rodzajem są ekspresy ciśnieniowe automatyczne. Łączą one wszystkie najlepsze cechy pozostałych typów urządzeń - kawy przyrządza się łatwo, bo zazwyczaj jednym lub dwoma kliknięciami. W niektórych ekspresach automatycznych producenci przewidzieli też system mleczny, dzięki czemu nawet profesjonalne kawy z gęstą pianką przyrządzimy bez najmniejszego trudu i w kilka chwil. Pozwalają więc oszczędzić czas, są banalnie proste w użyciu, a jednocześnie kawa przyrządzana w nich jest równie aromatyczna i pełna smaku, co w przypadku ekspresów kolbowych. Jedynym minusem może być ich cena, jeśli jednak możemy sobie pozwolić na taki wydatek, to raczej nie ma się nad czym zastanawiać.

O czym pamiętać, kupując automatyczny ekspres do kawy? Na co zwrócić uwagę?

Oferta ekspresów ciśnieniowych automatycznych jest szeroka, dlatego nawet zawężenie naszych poszukiwań do jednego rodzaju urządzeń nie załatwia nam sprawy. Warto wiedzieć, jakie funkcjonalności mogą mieć duży wpływ na nasz komfort użytkowania ekspresu, a które są co najwyżej miłym, ale nie niezbędnym dodatkiem. Przypatrzymy się różnym funkcjom na przykładzie konkretnego modelu - na tapetę wzięliśmy Siemens EQ.500.

Wyświetlacz, menu, sterowanie - czyli z czym się w pierwszej kolejności stykamy, gdy chcemy zaparzyć kawę. Niektóre urządzenia nie mają wyświetlacza w ogóle, w innych może on być bardzo uproszczony, a sterowanie odbywa się guzikami. W Siemensie mamy do czynienia z dość sporym wyświetlaczem, nad którym ukazuje się menu kaw sterowane dotykowo. Kawę przyrządza się, dotykając ikonki przedstawiającej wybrany napój, a następnie klikając „start". Można też ustawić moc i wielkość kawy. Prościej się już chyba nie da.

Przyrządzanie kaw z mlekiem - nawet najlepsza kawa traci nieco na uroku, gdy zalejemy ją zwykłym mlekiem. Jeśli w naszym repertuarze grana jest wyłącznie espresso lub mała czarna, to wystarczy nam zwykły ekspres, ewentualnie wyposażony w dyszę do spieniania. Jeśli jednak lubimy kawy z gęstą mleczną pianką, to ekspres z systemem mlecznym wydaje się jedynym słusznym wyborem. Jak to się robi w ekspresach Siemens EQ.500? W zależności od wybranego modelu, możemy skorzystać z zintegrowanego z ekspresem pojemnika na mleko lub rurki (wystającą z urządzenia rurkę wkładamy do kartonika z mlekiem). Następnie na dotykowym panelu jednym dotknięciem wybieramy kawę z mlekiem - resztę ekspres zrobi sam.

Jakość espresso - po espresso można poznać, czy ekspres daje sobie radę z profesjonalnym zaparzaniem kawy. Urządzenia Siemens EQ.500 zaopatrzone są w specjalną funkcję iAroma System, dzięki której obsługa jest łatwa, a espresso zawsze takie, jak trzeba.

Czyszczenie - nie ma ekspresu, w którym można by uniknąć konieczności jego czyszczenia od czasu do czasu. Zwróćmy jednak uwagę na wszelkie automatyczne programy, które zdejmą z nas obowiązek pilnowania terminów odkamieniania czy mycia, a także część tych czynności wykonają automatycznie. Siemens wyposażono w systemy autoMilk Clean (czyszczenie parą po przygotowaniu każdego napoju mlecznego) oraz calc'nClean, który daje użytkownikowi znać, gdy konieczne jest odkamienianie, a następnie przeprowadza go przez ten proces krok po kroku (pokazując kolejne kroki na wyświetlaczu).

Młynek - jeśli wybierzemy model bez młynka, to będziemy musieli ów młynek i tak dokupić osobno, chyba że zdecydujemy się kupować wyłącznie kawę już zmieloną. Byłoby to jednak spore marnotrawstwo, jako że nic nie może się równać aromatem ze świeżo zmieloną kawą. Jaki młynek? Najczęściej ekspresy posiadają stalowe lub ceramiczne, których przewagą jest fakt, że praktycznie nie podlegają zużyciu - w modelu Siemens EQ.500 znajdziemy ten drugi typ.

Jaki ekspres do kawy wybrać? Inne ważne elementy

Podsumowując poprzednie akapity, automatyczny ekspres do kawy jest w naszej opinii najlepszym wyborem, gdy zależy nam jednocześnie na kawie najlepszej jakości i prostocie użytkowania. Aby jednak zdecydować się na model, który spełni nasze oczekiwania, warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się liczbie pozycji w menu i prostocie obsługi, obecności systemu mlecznego, funkcjom gwarantującym odpowiednie ciśnienie i temperaturę zaparzania kaw, młynkowi, a także opcjom automatycznego czyszczenia.

W dalszej kolejności możemy wziąć pod uwagę takie cechy, jak design czy dodatkowe „bajery". Może to być np. możliwość przyrządzania dwóch kaw naraz czy możliwość zdalnego łączenia się z urządzeniem. Ekspresy Siemens z serii EQ.9 plus connect posiadają opcję Home Connect, która poprzez specjalną aplikację pozwala użytkownikowi łączyć się z ekspresem z dowolnego miejsca. Po co? Na przykład po to, by zaparzyć kawę bez ruszania się z kanapy, lub aby zaprogramować ustawienia ulubionych kaw wszystkich domowników lub gości bez konieczności stania przy urządzeniu. Nie jest to może niezbędne do życia, ale z pewnością atrakcyjne i nieco imponujące, gdy nowoczesna technologia wkrada się do naszej codzienności.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń